Administraţia Obama intenţionează să anunţe noi sancţiuni împotriva Rusiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Administraţia Obama intenţionează să anunţe joi o nouă serie de măsuri de retorsiune împotriva Rusiei, ca răspuns la atacurile cibernetice îndreptate către instituţii şi persoane politice din SUA şi la scurgerile de informaţii care l-ar fi ajutat pe preşedintele ales Donald Trump şi pe alţi candidaţi republicani, au declarat miercuri doi oficiali americani, potrivit Reuters.

Ambii oficiali au refuzat să precizeze ce acţiuni a aprobat preşedintele Barack Obama, dar au spus că printre măsurile care au fost discutate se regăsesc sancţiuni economice, puneri sub acuzare, scurgeri de informaţii pentru a-i face de râs pe unii oficiali sau oligarhi ruşi, dar şi restricţii pentru diplomaţii ruşi în Statele Unite.

O decizie care a fost luată, au spus ei, vorbind cu condiţia anonimatului, este de a evita orice mişcări care depăşesc atacul cibernetic rusesc asupra alegerilor care să rişte escaladarea unui conflict cibernetic care ar putea scăpa de sub control. Un exemplu de un pas excesiv ar putea fi interferenţa cu mesajele de pe internetul rus.

Atât Biroul Federal de Investigaţii, Agenţia Centrală de Informaţii cât şi Biroul de National Intelligence sunt de acord că Rusia a fost în spatele atacurilor cibernetice asupra Partidului Democrat înaintea alegerilor prezidenţiale americane din 8 noiembrie. Există, de asemenea, un acord, potrivit oficialilor SUA, că Rusia a căutat să intervină în alegeri pentru a-l ajuta pe republicanul Trump să o înfrângă pe Hillary Clinton, democrat.

Rusia a negat în repetate rânduri acuzaţiile de atac cibernetic. Trump a respins aprecierile comunităţii de informaţii ale SUA.

Într-un interviu acordat la începutul acestei luni pentru NPR, Barack Obama a declarat: „Trebuie să luăm măsuri şi le vom lua” împotriva Rusiei pentru că a intervenit în alegerile SUA.

Trump a părut să sugereze că Statele Unite nu ar trebui să impună sancţiuni împotriva Rusiei.

„Cred că ar trebui să mergem mai departe cu viaţa noastră”, a declarat Trump reporterilor în Florida, miercuri, când a fost întrebat despre remarcile senatorului republican Lindsey Graham, care a declarat că Rusia şi preşedintele Vladimir Putin ar trebui să se aştepte la sancţiuni dure pentru atacurile cibernetice.

Represalii ale Moscovei

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe al Rusiei, Maria Zakharova, a promis represalii miercuri împotriva Washingtonului, în cazul unor noi sancţiuni economice.

Jim Lewis, un expert de securitate cibernetică la Centrul pentru Studii Strategice şi Internaţionale, a declarat că sancţiunile suplimentare pot fi un instrument eficient din partea SUA, deoarece ar fi dificil pentru Trump să le inverseze înapoi şi pentru că Rusia „urăşte” să le combată.

Modalitatea în care ar fi trebuit să răspundă la problema tot mai mare a atacurilor cibernetice efectuate sau sponsorizate de puteri străine l-a torturat pe Obama, ai cărui opt ani în biroul au fost tulburaţi de un torent major de atacuri cibernetice - atribuie către China, Coreea de Nord, Iran şi Rusia - împotriva guvernului SUA şi împotriva organizaţiilor private.

În cazuri anterioare, oficialii administraţiei au decis să dea vina în mod public pe Coreea de Nord şi să pună sub acuzare membri ai armatei Chinei pentru hacking, deoarece ei au decis că beneficiul net al dezaprobării publice - şi al creşterii gradului de conştientizare privind securitatea cibernetică - depăşesc riscurile potenţiale.

Răspuns adecvat

Însă găsirea unui răspuns adecvat la acţiunile Rusiei s-a dovedit a fi mai complicat, deoarece capacităţile cibernetice ale Rusiei sunt mai avansate, dar şi din cauza temerilor cu privire la perturbarea altor probleme geopolitice, cum ar fi războiul civil din Siria.

Obama ar putea alege să invoce un ordin executiv din 2015 aprilie, care-l împuterniceşte să aplice sancţiuni ca răspuns la atacurile cibernetice comise de grupuri străine care targhetează infrastructura, cum ar fi transportul, sau care sunt efectuate în scopuri economice.

O opţiune, a declarat un oficial al guvernului american care a participat la discuţii cu privire la posibile represalii, ar fi lansarea materialelor despre oficialii ruşi sau lansarea unor acţiuni pe care Statele Unite deja le-au obţinut într-un mod care ar fi „paralel cu ceea ce au făcut ruşii, dar să fie imposibil de dovedit”.

Oficialul a comparat această opţiune cu modul în care militarii ruşi şi agenţiile de informaţii civile au furnizat material către WikiLeaks şi care încearcă – fără succes, a declarat oficialul – să îşi acopere urmele.

O altă opţiune ar fi continuarea sancţiunilor economice împotriva Rusiei. Washingtonul a sancţionat deja Rusia în ultimii doi ani, pedepsind Moscova pentru rolul său în anexarea Crimeei. Însă foşti oficiali din SUA declară că măsurile decise de Washington au lăsat suficient spaţiu pentru impunerea unor noi sancţiuni, mai ferme, către Rusia, ca răspuns la intruziunile informatice.

Sancţiunile privind Ucraina au fost „mai restrictive”, pentru a răni sectoare specifice ale industriei din Rusia, cum ar fi sectorul energetic, dar fără a provoca prăbuşirea economiei naţiunii, a declarat Juan Zarate, fost secretar adjunct al Trezoreriei pentru finanţarea terorismului şi a infracţiunilor financiare.

Statele Unite ale Americii au adoptat o abordare mai măsurată, în parte, pentru a rezerva măsuri mai dure în cazul în care situaţia s-ar fi înrăutăţit, a declarat Zarate.

Există însă o probabilitate mică pentru ca Statele Unite ale Americii să impună interziceri totale împotriva Rusiei, din cauza riscului că ele ar putea afecta economiile din Europa de Vest, a declarat Peter Harrell, un fost înalt oficial al Departamentului de Stat, care a lucrat la politica de sancţiuni.

În schimb, Statele Unite ar putea viza oficiali ruşi de informaţii specifici sau divizii militare considerate a fi implicate în intruziunile informatice. „Sectorul de apărare rus ar fi jocul corect”, a spus Harrell.

Cu toate acestea, orice acţiune va lua administraţia Obama împotriva Rusiei, este de urmărit dacă Trump va căuta să inverseze măsurile odată ce va prelua funcţia pe 20 ianuarie.

În plus faţă depunerea semnul întrebării a concluziilor comunităţii de informaţii cu privire la atacurile cibernetice, Trump l-a lăudat în mod repetat pe Putin şi a nominalizat oameni văzuţi ca prietenoşi faţă de Moscova în posturi administrative de rang superior din administraţia sa viitoare.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite