Administraţia Biden reia controversatul program al lui Donald Trump, care îi obligă pe solicitanţii de azil să aştepte în Mexic audierile pentru imigraţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Migranţi mexicani - arhiva foto
Migranţi mexicani - arhiva foto

Administraţia Biden reia controversatul program al lui Donald Trump, care îi obligă pe solicitanţii de azil să aştepte în Mexic audierile pentru imigraţie, pentru a respecta un ordin judecătoresc în acest sens, au declarat joi oficiali americani şi mexicani, transmite Reuters.

Preşedintele democrat Joe Biden a întâmpinat probleme în primul său an de mandat să inverseze multe politici de imigrare dure puse în aplicare de predecesorul său republican Donald Trump şi, în acelaşi timp, se confruntă cu un număr record de arestări de migranţi la graniţa dintre SUA şi Mexic.

Biden a pus capăt politicii lui Trump cunoscută sub numele de Protocoale de protecţie a migranţilor (MPP) la scurt timp după inaugurarea sa în ianuarie, ca parte a unei promisiuni de a implementa ceea ce el a numit o abordare mai umană a imigraţiei.

Dar un judecător federal a decis că decizia de anulare a politicii respective, luată de Biden, nu a urmat procedura adecvată şi, în august, a ordonat repunerea în vigoare a politicii fostului preşedinte Trump.

Guvernul SUA a spus că trebuie să aştepte acordul Mexicului înainte de a reporni MPP.

”Statele Unite au acceptat toate condiţiile pe care le-am propus”, a spus un oficial mexican. Statele Unite ale Americii vor lua măsuri pentru a aborda preocupările umanitare ale Mexicului cu privire la program, au declarat oficialii americani şi mexicani, inclusiv oferirea de vaccinuri pentru Covid-19 migranţilor care se întorc şi scutirea mai multor categorii de persoane considerate vulnerabile.

Migranţii vor fi, de asemenea, întrebaţi dacă se tem de persecuţie sau de tortură în Mexic înainte de a fi înscrişi în program şi vor avea acces la reprezentare legală, au declarat oficialii americani în timpul unei discuţii avută joi cu reporterii.

Orice migrant din emisfera vestică ar putea fi plasat în programul MPP reelaborat, a spus unul dintre oficialii americani.

Numărul de haitieni şi venezueleni prinşi la graniţa dintre SUA şi Mexic a crescut în ultimul an, adăugându-se la un număr mare de persoane care traversează Mexicul şi America Centrală.

În acelaşi timp, administraţia Biden încă încearcă în mod activ să pună capăt programului MPP, emiţând o nouă nota de reziliere în speranţa că va rezolva problemele juridice.

Secretarul pentru Securitate Internă, Alejandro Mayorkas, a declarat în octombrie că programul Trump ”are defecte endemice” şi ”costuri umane nejustificate”.

Politica a fost o piatră de temelie a reprimării imigraţiei a lui Trump. În timpul administraţiei Trump, zeci de mii de oameni care au trecugt graniţa terestră dintre SUA şi Mexic au fost trimişi înapoi în Mexic pentru a aştepta luni, uneori ani, pentru a-şi prezenta cazurile la audierile de imigrare din SUA, ţinute în sălile de judecată improvizate de lângă graniţă.

Mulţi migranţi, totuşi, nu s-au prezentat în instanţă pe fondul întârzierilor şi pericolelor îndelungate din Mexic.

Susţinătorii imigraţiei spun că MPP i-a expus pe migranţi la violenţă şi răpiri în oraşe periculoase de graniţă, unde oamenii au aşteptat audierile în tabere.

Programul MPP va fi reluat luni, probabil cu un număr mic de migranţi la un singur punct de trecere a frontierei americane, a declarat unul dintre oficialii americani.

Întoarcerile în Mexic vor avea loc în cele din urmă prin şapte puncte de trecere a frontierei din California, Arizona şi Texas, potrivit Departamentului pentru Securitate Internă (DHS) al SUA.

Reintroducerea MPP se adaugă la un amestec confuz de politici de imigraţie în vigoare la graniţa dintre SUA şi Mexic, unde arestările au atins un număr record de 1,7 milioane în anul fiscal 2021, încheiat în septembrie.

Chiar dacă Biden a încercat să pună capăt MPP, administraţia sa a continuat să pună în aplicare un ordin de sănătate publică din era Trump, cunoscut sub numele de Titlul 42, care permite autorităţilor de frontieră să expulzeze rapid migranţii fără a le oferi şansa de a solicita azil.

Aproape două treimi dintre migranţii prinşi trecând graniţa dintre SUA şi Mexic în acest an fiscal au fost expulzaţi în temeiul ordinului Titlul 42. Â

Acum, migranţii prinşi la graniţa dintre SUA şi Mexic vor fi mai întâi evaluaţi pentru a determina dacă pot fi expulzaţi rapid în temeiul Titlului 42, a spus un oficial american. Cei care nu pot fi expulzaţi vor fi fie returnaţi în Mexic cu un termen la tribunalul MPP, fie eliberaţi sau deţinuţi în Statele Unite.

Se vor face excepţii pentru migranţii cu probleme de sănătate, persoanele în vârstă şi cei expuşi riscului de discriminare în Mexic, în special pe baza identităţii de gen şi a orientării sexuale, a spus un alt oficial american.

Statele Unite şi Mexic vor aranja transportul migranţilor care aşteaptă în adăposturile mexicane, astfel încât să poată participa la şedinţele de judecată din Statele Unite, a declarat un alt oficial american.

Dar oficialii locali din Mexic au spus că multe adăposturi de la frontieră sunt deja pline şi copleşite de situaţie.

De asemenea, Mexic are probleme cu taberele improvizate de migranţi care au apărut de-a lungul graniţei în ultimul an.

Citeşte şi: 

Cea mai semnificativă modernizare nucleară a NATO din anii 1980. SUA au lansat în producţie primul prototip al bombei atomice modernizate B61

Biden l-a nominalizat pe preşedintele FED, Jerome Powell, pentru un al doilea mandat. Candidatul trebuie să primească aprobarea Senatului

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite