Administraţia Biden, prima bătălie pentru confirmarea în Senat, după nominalizarea Neerei Tanden, contestată de republicani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Neera Tanden preşedintele Centrului pentru progres american este nominalizarea lui Joe Biden la Biroul pentru Buget FOTO EPA-EFE
Neera Tanden preşedintele Centrului pentru progres american este nominalizarea lui Joe Biden la Biroul pentru Buget FOTO EPA-EFE

Echipa de tranziţie a preşedintelui ales al SUA ar putea avea parte de o primă bătălie dură de confirmare în Senat după nominalizarea la Biroul de Management şi Buget a Neerei Tanden, puternic contestată de senatorii republicani, relatează CNN şi The Telegraph.

Neera Tanden, 50 de ani, CEO-ul şi preşedintele Centrului pentru Progres American, un think tank liberal, a fost nominalizată luni de Biden la conducerea Biroului pentru management şi buget. Ar fi prima femeie de culoare care obţine un asemenea post. Totodată, este deja puternic contestată de senatorii republicani cu care s-a contrat frecvent pe Twitter. Ea nu s-a înţeles prea bine nici cu aripa progresivă a Partidului Democrat.

Senatorii republicani au dat de înţeles luni după anunţul nominalizării lui Tanden că se vor opune confirmării sale în Senat. Republicanii îşi păstrează majoritatea în Senat dacă candidaţii lor în statul Georgia obţin o victorie în turul doi al alegerilor din 5 ianuarie.

John Cornyn, senatorul republican de Texas a spus că Tanden are în faţă „un drum problematic” către confirmarea în Senat având în vedere „comentariile jignitoare şi agresive” la adresa senatorilor republicani.

Tom Cotton, senator republican de Arkansas, a spus că postările pe Twitter ale lui Tandem „sunt pline de ură şi motivate de justiţiarism de stânga”, precizând pe Twitter că este „nepotrivită pentru a fi confirmată de Senatul SUA”.

Senatorul republican Lindsey Graham, care va conduce Comitetul Bugetar dacă republicanii păstrează controlul asupra Senatului” a spus că nominalizarea lui Tanden va avea parte de un parcurs dificil către confirmarea în Senat.

Asta în contextul în care e de aşteptat ca alte nominalizări ale lui Biden de până acum, între care şi secretarul pentru trezorerie Janet Yellen, care a fost bine primită de democraţi şi republicani deopotrivă, să nu aibă prea multe probleme în a fi confirmate de către Senat.

Potrivit unui consilier al senatorilor republicani, dintre nominalizările lui Biden, Tanden este cea mai prost poziţionată în termenii şanselor de a fi confirmată şi singura care se află în această postură.

Tanden, o aliată a fostului secretar de stat Hillary Clinton, a fost consilier senior pentru reforma în sănătate la Departamentul de sănătate şi servicii umane în administraţia Obama, unde a contribuit la legislaţia în materie de asigurări accesibile de sănătate.

Luni, după nominalizarea sa, Tanden a scris pe Twitter: „După divorţul părinţilor mei în copilărie, mama s-a bazat pe alimente şi programe de locuinţe oferite de stat ca să se descurce. Acum sunt nominalizată pentru a contribui la siguranţa acestor programe şi a mă asigura că familiile precum a mea pot duce o viaţă demnă. Sunt mai mult decât onorată”.

Senatorul Chuck Grassley, care este preşedintele „pro tempore” al Senatului, numărul doi în Senat după vicepreşedintele SUA, declarat presei că nominalizarea lui Tanden „ar putea di controversată” printre colegii săi dar că nu are o poziţie despre cum ar vota.

Managerul de campanie al liderului majorităţii din Senat Mitch McConnell a scris pe Twitter: „Iată şi sacrificiul adus zeilor confirmării”.

Tanden a fost criticată şi de o parte a colegilor de stânga, vechii săi critici şi rivali, dar majoritatea progresiştilor a salutat nominalizarea sa, inclusiv cei cu care s-a contrat anterior, iar asta pentru că Biden ar putea să-l aleagă pe fostul său şef de cabinet Bruce Reed, un politician cu o ideologie pro-austeritate.

Tanden ar fi prima femeie de culoare şi prima asiatico-americană care primeşte un asemenea post.

Senatori democraţi au aplaudat nominalizarea sa, între care şi liderul minorităţii din Senat Chuck Schumer care a denunţat reacţia republicană ca „lacrimi de crocodil”.

„Sincer ipocrizia lor este uluitoare. Dacă republicanii sunt îngrijoraţi de criticile de pe Twitter atunci ar trebui să-şi îndrepte plângerile într-o direcţie mai potrivită, şi anume către preşedintele Trump”.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite