Problemele unei texane care trăieşte cu sondele de forare în ogradă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În nordul Texasului, direct în inima industriei petroliere, o companie energetică forează la mică distanţă de locuinţa Veronicăi Kronvall. Două dintre cele mai apropiate sonde se află la mai puţin de o sută de metri de grădina sa.

De când compania şi-a început activitatea, Kronvall, în vârstă de 52 de ani, a început să sufere sângerări nazale, ameţeli şi acuză dureri de cap. Locuinţa ei şi-a pierdut mai bine de un sfert din valoare, potrivit unui reportaj realizat de cotidianul britanic „The Guardian“.

„In faza iniţială, erau foarte multe zgomote. Aveau generatoare imense, iar zgomotul mă trezea din pat, luminile erau orbitoare şi le vedeam din dormitor. Au lucrat aproximativ şapte-opt luni“, s-a plâns Veronica Kronvall. „Mă sperie, am văzut sondele explodând, le-am văzut în flăcări, am văzut oraşul evacuat şi sonda asta e la o sută de metri de mine. Dacă explodează, sunt moartă. E prea aproape“, a povestit Kronvall.

Despre aceeaşi teamă au vorbit şi vecinii femeii, care s-au plâns de faptul că nici nu au fost informaţi în momentul în care compania Devon Energy a început lucrările.

„Prima dată când am aflat că vor demara activitatea a fost când am zărit un buldozer în faţa casei mele. I-am privit cum lucrau şi, până la finalul zilei, mi-am dat seama despre ce era vorba. Eu şi vecinii mei am discutat şi nu ne-a plăcut ce am auzit, că aveau să amplaseze patru sonde acolo, atât de aproape de casa noastră“,  le-a povestit Wes Howard, unul dintre vecinii femeii, celor de la „The Guardian“. „Au încercat să ne convingă că va fi diferit aici. Argumentul este întotdeauna  acelaşi: va fi diferit aici. Numai că mereu arată la fel“, a explicat el.

„Nu au nicio responsabilitate etică. Trebuie să-ţi aminteşti că ai de-a face cu o entitate, nu cu o fiinţă umană. Nu am ceva împotriva lor din acest punct de vedere, sunt afaceri. Când a devenit ceva personal, atunci am avut o problemă. Au venit în spatele cartierului nostru, la 100 de metri de linia gardului. La un moment dat, o pudră albă s-a aşezat peste sol, inclusiv peste maşina mea, aşa că am mers la spălătorie, să curăţ praful acela, dar am văzut cum apa devenise neagra. Pudra aceea luase toată vopseaua neagră a maşinii“, a spus şi Christina Mills, o altă localnică din zonă.

„Te schimbă pentru totdeauna“

„Aceasta este casa mea şi ei, practic, mi-au invadat curtea din spate fără să mă consulte şi fără să mă informeze“, a declarat Kronvall.

„Au încercat să mă convingă că sondele sunt sigure şi le-am spus povestea unui băiat pe care l-am văzut în acea perioadă, alerga pe câmp şi era înconjurat de o pâclă densă de fum alb. Conduceam şi îl vedeam cum aleargă cât poate de repede. Mi-am imaginat cum inspiră şi în plămânii lui se strange toată mizeria aceea. Le-am spus şi altora: «noi vom muri din cauze nenaturale, dar vor da vina pe vârsta înaintată. Dar acest băiat? Când are 26 de ani şi vrea să înceapă o familie, dar vede că are o problemă neurologică sau un blocaj renal? Ce se va întâmpla atunci? » Şi nu au avut niciun răspuns. Le-am spus : «nu ştiţi ce faceţi. Ucideţi oameni, doar că nu ştiţi asta încă» “, a mai povestit femeia.

„Aşa ceva te schimbă pentru totdeauna“, a conchis ea.

În încheierea materialului, cotidianul britanic prezintă replica Devon Energy, care a transmis următorul mesaj: „Lucrăm permanent să descoperim noi moduri prin care ceea ce facem să aibă un impact minimal asupra vecinilor noştri. Oriunde suntem, vrem să derulăm operaţiuni sigure, sănătoase, de top, aşa că suntem devotaţi acestui crez şi asta am făcut şi în zona Barnett Shale timp de mulţi ani“.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite