Absolventul strălucit de la Yale, copil-minune, care a ajuns pe străzi în Los Angeles: Nu vreau să târăsc pe cineva drag în asta

Absolventul strălucit de la Yale, copil-minune, care a ajuns pe străzi în Los Angeles: Nu vreau să târăsc pe cineva drag în asta

Shawn Pleasants Foto CNN

Shawn Pleasants a fost şef de promoţie în liceu, a primit granturi de cercetare şi burse la Yale, a avut joburi pe Wall Street, o afacere proprie şi totuşi a ajuns un om fără adăpost pe străzile din Koreatown, Los Angeles, relatează CNN.

Ştiri pe aceeaşi temă

I s-a spus că o persoană atât de inteligentă şi capabilă de performanţă n-ar trebui să se afle într-o asemenea situaţie. „Dar le spun: ar trebui ca cineva, oricine, să ajungă pe străzi? Şi cine ar fi aceia?” întreabă el.
 
Los Angeles se confruntă cu o criză a oamenilor fără adăpost. Oficiali ai administraţiei lui Trump au sosit aici pentru a încerca să găsească soluţii. Trump vizitează Coasta de Vest în contextul zvonurilor că oamenii fără adăpost ar urma să fie mutaţi în facilităţi special amenajate”.
 
Pleasants spune că nimeni nu e scutit de un asemenea deznodământ, deşi spune că el singur e responsabil de propriile alegeri şi că îşi asumă deciziile sale.
 
Ajuns la 52 de ani, absolventul strălucit este unul dintre cei 60.000 de oameni care trăiesc pe străzile comitatului Los Angeles. Situaţia s-a înrăutăţit în ultimii ani, între 2018 şi 2019 numărul persoanelor fără adăpost crescând cu 12 la sută în comitat şi cu 16 la sută în oraş. În mahalalele din Los Angeles, corturile împânzesc cartiere întregi.
 
Militanţii pentru drepturile persoanelor fără adăpost au spus că, în percepţia publică,aceste campinguri sunt surse de pericol, dar de fapt aceşti oameni sunt ca toţi ceilalţi, cu singura deosebire că au suferit o cădere în urma unor probleme personale, a faptului că au fost evacuaţi din locuinţe sau pentru că nu şi-au mai permis chiria.
 
Pleasants a crescut într-un orăşel din Texas, într-o familie iubitoare şi educată, mama fiind profesoară, tatăl având carieră în aviaţia militară, şi a fost mereu strălucit la şcoală, povesteşte fratele său mai mic.
Îi plăcea să desfască lucruri şi să le refacă. A fost un copil-minune, cânta la trombon şi a câştigat mai multe premii datorită implicârii sale în comunitate. El a depăşit o dizabilitate fizică în copilărie, fiind născut cu ceea ce se numeşte picior strâmb. A alergat însă la maratoane şi a atins o condiţie fizică excelentă. Ca student la Yale, a primit granturi de cercetare şi a câştigat mai multe burse care i-au acoperit taxele de studiu. După câteva joburi pe Wall Street, între care la Morgan Stanley, a plecat în California unde a înfiinţat o companie de fotografie şi producţie cinematografică. A câştigat sume enorme de bani prin contracte cu firme producătoare de filme pentru adulţi. Şi-a cumpărat o casă mare în Los Angeles. Dar neînţelegerile cu partenerii săi de afaceri au dus la împuţinarea substanţială a veniturilor şi apoi la pierderea afacerii. Tot pe atunci, acum 10 ani, şi-a pierdut mama îmbolnăvită de cancer, iar moartea ei l-a aruncat într-o stare emoţională şi fizică precară, într-un picaj depresiv din care nu şi-a mai putut reveni.
 
 
El trăieşte pe străzi alături de partenerul său, Pleasants fiind gay. Bărbatul urăşte regulile prea stricte din adăposturi şi nu vrea să trăiască în vreunul, mai ales că are nevoie de mai mult spaţiu pentru lucrurile sale, dar şi de libertatea de a se mişca liber unde are nevoie.
 
Viaţa sa include consumul de droguri, mai precis amfetamină, pe care a început să o ia de dinainte de a ajunge pe stradă, din cauza unor dureri la spate după un accident. Nu şi-a mai permis la un moment dat analgezice sau nu le-a mai putut procura, aşa că a recurs la metode mai ieftine. Bărbatul foloseşte drogul  şi pentru a rămâne treaz ca să-şi păzească lucrurile pe timpul nopţii.
 
Pleasants are telefon mobil şi laptop. Mobilul este gratis printr-un program din vremea preşedinţiei lui Obama. Îşi petrece mult timp la bibliotecă unde se menţine la curent cu toate evenimentele.Trăieşte din mesele gratis oferite la biserici şi cantine: îşi foloseşte inteligenţa pentru afla când sunt oferite, în ce circumstanţe şi care este regularitatea lor.
 
Fratele său spune că trece prin perioade de episoade depresive extreme, dar are şi perioade complet opuse în care dovedeşte rezilienţă, putere şi energie, chiar speranţă.
 
Familia a încercat în repetate rânduri să-l ajute, inclusiv prin opţiunea de a locui cu tatăl său în vârstă de 86 de ani în oraşul său natal San Antonio, Texas. 
 
„Nu am nicio intenţie să mai târăsc încă un membru al familei în asta”, a motivat el refuzul de a primi ajutor. „Cad în starea asta, apoi trebuie să găsesc o cale să ies din ea”. 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: