Abordare extraordinară a lui Trump: războiul nu este soluţia, pedepsirea criminalilor, da

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Donald Trump
Donald Trump

Ironia face că în timpul mandatului lui Barack Obama, dincolo de discursul pacifist şi demagogia ieftină, armata americană a fost mult mai implicată în zonele de conflict decât în mandatul lui Donald Trump.

Preşedintele actual al SUA, cu o experienţă managerială în mediul de afaceri colosală, a schimbat în totalitate modul în care trebuie să se facă politică externă. Mult mai puternic şi independent decât preşedintele dinaintea lui, Donald Trump i-a propriile decizii, bine calculate, nu impuse de consilierii sau generalii săi. Experienţa lui capitalistă se revarsă asupra regimului politic ce îl conduce.

Războiul nu este o soluţie. Donald Trump ştie acest lucru foarte bine. Nici un război nu a înlăturat în această lume un regim, nu l-a făcut mai sensibil. În fapt conflictele militare externe întăresc încrederea cetăţenilor în proprii lideri.

Iar toate relele unui conflict militar, inclusiv colapsul economic, nu se revarsă decât asupra cetăţenilor, adică asupra celor pe care pretindem că îi ajutăm. Regimul politic şi militar niciodată nu suferă de pe urma unui conflict deoarece, chiar dacă există embargou economic, generalii, preşedinţii şi guvernele vor avea parte de tot ceea ce au nevoie ca să supravieţuiască foarte bine.

De ce să sufere un întreg popor pentru vina unei mulţimi limitate de oameni? Tocmai de aceea identificarea şi pedepsirea punctuală a criminalilor,  a teroriştilor şi a celor responsabili de război trebuie să se facă nominal. Toţi cei vinovaţi trebuie judecaţi în lipsă, condamnaţi şi eliminaţi. Lor trebuie să le fie frică să mai iasă din casă, să ştie că sunt urmăriţi, că în cele din urmă vor plăti şi este doar o problemă de timp până când acest lucru se va întâmpla.

Trebuie să ştie că doar ei vor suporta consecinţele şi că nu se vor mai putea ascunde în spatele unui popor.

Războiul este dur, iar binele nu poate lupta cu răul, de cele mai multe ori, decât cu propriile lui arme. Mediatic este greu să duci mesajul păcii, capitalismului şi democraţiei cu aceste afirmaţii.

Avem regimuri care îşi consolidează puterea prin forţa fizică îndreptată împotriva propriilor cetăţeni. Avem regimuri care îşi ucid cetăţenii. Comunitatea internaţională nu poate sta impasibilă la astfel de acţiuni şi trebuie să acţioneze în numele drepturilor fundamentale ale oamenilor.

Dar nu războiul este soluţia, ci pedepsirea punctuală a criminalilor.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite