Djohar Ţarnaev, condamnat la moarte pentru atentatul de la Boston

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Acuzat în procesul privitor la atentatul cu bombă de la Maratonul Boston, Djohar Ţarnaev a fost condamnat la moarte vineri noapte, anunţă Mediafax. După 15 ore de deliberări ale juriului, acesta l-a găsit pe Ţarnaev vinovat pentru implicarea sa în atentatul de la 15 aprilie 2013, soldat cu trei morţi şi 264 de răniţi. Decizia de condamnare la moarte a lui Djohar Ţarnaev a fost luată în unanimitate de juraţi.

Juriul federal a ales ca Djohar Ţarnaev, în vârstă de 21 de ani, să fie executat prin injectare letală, el devenind, astfel, cel mai tânăr condamnat la moartea în SUA. Pedeapsa alternativă era închisoarea pe viaţă. Atentatul a fost unul dintre cele mai mediatizate atentate comise pe teritoriul american de la atacurile din 11 septembrie 2001.

Când ar putea fi executat Djohar Ţarnaev 

Deşi juriul a avut nevoie de 14 ore pentru a-l condamna la moarte pe Djohar Ţarnaev, cel mai probabil vor mai trece mulţi ani până când autorul atentatului de la Boston va primi injecţia letală: 3 dintre cei 340 de deţinuţi condamnaţi la moarte au fost executaţi în ultimii 50 de ani. Chiar daca Departamentul de Justiţie ar putea încerca să grăbească aplicarea pedepsei, invocând interesul public, experţii în pedeapsa capitală se aşteaptă să treacă cel puţin 10 ani până când lui Djohar Ţarnaev îi va fi injectat cocktailul letal. În plus, avocaţii săi pregătesc deja o serie de apeluri la sentinţă. 

Acelaşi juriu l-a găsit vinovat pe etnicul cecen, luna trecută, de plasarea a două bombe improvizate în oale sub presiune în zona aglomerată a liniei de sosire a maratonului şi de uciderea prin împuşcare a unui poliţist. Este vorba despre unul dintre cele mai mediatizate atentate comise pe teritoriul american de la atacurile din 11 septembrie 2001.

image

Djohar Ţarnaev a ascultat tăcut verdictul juriului, cu aceeaşi atitudine stoică pe care a afişat-o de la începutul audierilor. Tamerlan Ţarnaev (fratele lui Djohar), în vârstă de 26 de ani la momentul faptelor, a fost ucis într-un schimb de focuri cu poliţia la Watertown, la periferia Bostonului.

Juriul a audiat aproximativ 150 de martori, inclusiv victime ale atentatului, timp de zece săptămâni. Procurorul l-a prezentat pe Djohar ca pe un adept al tezelor islamiste ale reţelei teroriste Al-Qaeda şi a concluzionat că atentatul a fost comis ca represalii faţă de intervenţia armatei SUA în diverse ţări musulmane din Orientul Mijlociu.

Reacţii după ce Djohar Ţarnaev a fost condamnat la moarte 

„Djohar Ţarnaev va plăti cu viaţa pentru crimele sale. Inculpatul a spus că acţionează în numele a toţi musulmanii, dar asta-i o minciună, nu a fost o crimă religioasă şi nu reflectă adevăratele credinţe musulmane. A fost o crimă politică menită să intimideze şi să constrângă Statele Unite”, a declarat procurorul Carmen Ortiz.

Familiile victimelor atentatului şi supravieţuitorii spun că se simt împăcaţi după decizia juriului:

„Nu aş spune că sunt fericită. Nu poţi să fii fericit când iei viaţa cuiva. Sunt satisfăcută. Sunt recunoscătoare că au ajuns la această concluzie deoarece cred că este o concluzie justă. Nimic din această situaţie nu aduce fericire”.

„Trebuie să mă uit în fiecare zi la cei doi fii ai mei cum îşi pun protezele pentru picioare, nu o să trec niciodată peste asta, dar simt că o greutate mi s-a ridicat de pe umeri”.

Avocaţii apărării au deschis procesul printr-o strategie neaşteptată, ei recunoscând că Djohar Ţarnaev a comis toate faptele de care era acuzat. Aceştia au argumentat că Ţarnaev a fost doar un simplu executant al ordinelor date de către fratele său Tamerlan. Juraţii au admis în unanimitate că acuzatul nu a arătat nici urmă de regret şi au respins circumstanţele atenuante prezentate de către apărare, care a insistat că acuzatul a acţionat sub influenţa fratelui său mai mare.

„Ştim foarte bine că nici un verdict nu-i va alina pe cei care au pierdut persoane dragi şi nu-i va vindeca nici trupeşte şi nici sufleteşte pe cei care au fost răniţi pe viaţă din cauza acestor acte laşe. Dar pedeapsa supremă este o pedeapsă adecvată pentru această crimă odioasă”, a declarat ministrul american al justiţiei, Loretta Lynch, într-un comunicat difuzat la scurt timp după verdictul dat de un juriu popular în cazul lui Tsarnaev.

Decizia juriului urmează să fie anunţată oficial acuzatului de către judecătorul George O'Toole, preşedintele completului, într-o audiere care urmează să aibă loc în lunile următoare, iar avocaţii apărării urmează să facă apel împotriva condamnării.

Pedeapsa cu moartea reprezintă un subiect sensibil în statul Massachusetts, unde nu a mai fost aplicată de aproape 70 de ani. Pedeapsa capitală a fost abolită pentru infracţiuni penale prevăzute de dreptul local. Djohar Ţarnaev a fost judecat pentru o infracţiune penală federală şi îi poate fi aplicată pedeapsa capitală, prin injectare letală.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite