Ţările afectate de noul decret antiimigraţie critică decizia lui Trump

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Împreună cu Naţiunile Unite, ţările afectate de noul decret antiimigraţie al Stetelor Unite au atacat decizia lui Donald Trump ce va intra în vigoare pe 16 martie, relatează BBC.

Donald Trump a semnat luni un nou ordin executiv ce interzice cetăţenilor din şase ţări, majoritatea musulmane, să călătorească în Statele Unite timp de 90 de zile. Ordinul a fost prezentat de către preşedinte drept un mijloc de a întări securitatea naţională împotriva ameninţărilor teroriste.

Marţi însă, Sudan şi Somalia, două dintre ţările afectate de decret, au declarat că decizia este una nejustificată. Documentul semnat de preşedinte mai prevede şi o interdicţie de 120 de zile pentru toţi refugiaţii, intrând în vigoare pe 16 martie.

Decretul, este al doilea de acest gen, după ce primul a fost blocat de o curte federală şi a provocat haos în aeroporturi. Singurii care nu vor fi afectaţi din ţările vizate sunt cei care deţin Cartea Verde (viza de rezidenţă permanentă).

„Realitatea este că nu suntem imuni în faţa unei ameninţări teroriste şi că inamicii noştri deseori se folosesc de libertatea şi generozitatea pe care le oferim, împotriva noastră” a declara luni John Kelly, Secretar al Departamentul Securităţii Naţionale citat de BBC.

Jeff Sessions, general american, întăreşte decizia spunând că în prezent sunt peste 300 de refugiaţi investigaţi că ar putea comite acte de terorism şi că trei dintre ţările vizate de decret sunt promotoare ale terorismului, în timp ce celelalte trei au pierdut controlul în faţa grupurilor militante ca ISIS sau Al-Qaida.

Reacţiile în urma decretului american

Iranul, care deşi încă nu a venit cu o reacţie, a declarat încă de la prima versiune a decretlui că decizia este „ilegală, ilogică şi contrară regulilor internaţionale”.

Preşedintele Somaliei, Mohamed Abdullahi Mohamed, şi-a arătat marţi îngrijorarea şi dezaprobul asupra interdicţiei. Acesta estimează că în jur de 150.000 de somalezi care locuiesc în Statele Unite „au contribuit în economia şi societatea ţării prin diferite mijloace. Trebuie să vorbim despre lucrurile cu care somalezii au contribuit mai degrabă, decât despre puţinele persoane care au cauzat probleme”.

Ministrul Afacerilor Externe din Sudan a declarat şi el tot marţi că este nemulţumit şi că regretă faptul că decizia va intra în vigoare. „N-au fost vreodată cazuri în care cetăţenii sudanezi să fie implicaţi în acte criminale sau de terorism în Statele Unite” a completat preşedintele ,citat de BBC.

Decretul lui Trump mai prevede şi o tăiere a numărului de refugiaţi pe care Statele Unite a fost de acord să-l primească în acest an, de la 110.000 la 50.000. Agenţia pentru refugiaţi a Naţiunilor Unite a reacţionat spunând că americanii erau văzuţi drept un model asupra modului în care sunt acceptaţi refugiaţii şi că era de o importanţă critică să rămână astfel. „De foarte multă vreme, americanii au jucat un rol crucial în promovarea stabilităţii globale, simultan exemplificând cele mai înalte idealuri umane” a declarat comisarul ONU, Filippo Grandi.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite