Şeful Twitter, despre blocarea distribuirii articolului New York Post despre fiul lui Joe Biden: Inacceptabilă fără o explicaţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Jack Dorsey FOTO EPA-EFE
Jack Dorsey FOTO EPA-EFE

Directorul executiv al Twitter Jack Dorsey a admis că modul în care platforma a anunţat miercuri restricţionarea unui articol controversat despre fiul candidatului democrat Joe Biden este „inacceptabil”. Incidentul a reaprins dezbaterile privind tipurile de conţinut ce pot fi restricţionate în contextul unor campanii electorale în desfăşurare.

Miercuri, Twitter a blocat distribuirea unui link la un articol New York Post despre Hunter Biden, avertizând că este „potenţial nesigur”. Ulterior a revenit cu explicaţia că articolul conţine „materiale piratate”.

Decizia Twitter a dat naştere unui val de acuzaţii de bias pe reţele sociale inclusiv de la campania lui Trump şi secretara de presă a Casei Albe Kayleigh McEnany ale căror conturi au fost blocate din acelaşi motiv.

Jack Dorsey, directorul executiv al Twitter, a admis că platforma trebuia să informeze utilizatorii asupra motivului pentru care a intervenit în acest mod.

„Comunicarea noastră referitoare la acţiunile vizând articolul @nypost nu a fost deloc grozavă. Iar blocarea URL-ului (Linkul la siteul ziarului) pentru distribuire sau mesaj direct cu context 0, fără a o însoţi de o explicaţie - inacceptabilă”, a scris acesta pe Twitter.

Articolul din New York Post prezintă capturi de ecran ale unor emailuri trimise şi primite pe Hunter Biden, fiul lui Joe Biden. De asemenea include fotografii private ale acestuia extrase de pe un laptop lăsat la un atelier de reparaţii anul trecut şi care n-a mai fost revendicat. Proprietarul atelierului n-a reuşit să ia legătura cu clientul său, iar hardul a ajuns la FBI.

Twitter a precizat că discuţiile pe seama articolului nu încalcă politicile sale, restricţiile fiind însă impuse din cauza faptului că sunt dezvăluite informaţii private precum adrese de mail, dar şi material obţinut prin piraterie.

Dezvăluirile New York Post

Articolul dezvăluie un email din aprilie 2015, în care un consultant pentru o companie energetică ucraineană îi mulţumeşte lui Hunter Biden pentru că l-a invitat la o întâlnire cu Joe Biden la Washington. 

Publicaţia nu oferă dovezi că întâlnirea ar fi avut loc vreodată, iar echipa de campanie a lui Biden a negat informaţia, relatează BBC.

Emailul de mulţumire e trimis de Vadym Pozharskyi, un consultant pentru consiliul director al companiei Burisma, pe 17 aprilie 2015, adică cu mai puţin de un an înainte ca Joe Biden să facă presiuni asupra unor oficiali guvernamentali ucraineni pentru demiterea procurorului ce ancheta compania, scrie New York Post.

„Dragă Hunter, îţi mulţumesc pentru invitaţia la DC şi oportunitatea de a-l întâni pe tatăl tău şi a petrece timp împreună. Este o adevărată plăcere şi onoare”, se arată în mail.

Hunter Biden s-a alăturat consiliului de conduce al companiei energetice în 2014, când tatăl său era vicepreşedintele SUA, şi a demisionat în 2019.

„Ne-am uitat peste programările oficiale de la acea dată şi nu a avut loc nicio astfel de întâlnire, aşa cum relatează New York Post”, a transmis campania sa.

Miercuri, Twitter a transmis utilizatorilor care voiau să distribuie linkul la articol următorul mesaj: „Nu putem da curs cererii, întrucât linkul a fost identificat de Twitter şi partenerii săi ca potenţial dăunător”.

Articolul nu a putut fi trimis nici prin mesaj privat, utilizatorii fiind avertizaţi că linkul este „potenţial nesigur”. Platforma a explicat ulterior că articolul violează politica privind confidenţialitatea şi conţinutul piratat.

Reacţia lui Donald Trump

„Terbil că Facebok şi Twitter au înlăturat povestea despre emailurile `Smoking Gun'~, a scris preşedintele american pe Twitter. Acesta le-a spus susţinătorilor săi că Twitter a blocat contul secretarei de presă a Casei Albe Kayleigh McEnany pentru că „a relatat adevărul”. 

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite