Şeful Pentagonului: SUA vor repoziţiona 11.900 de militari în afara Germaniei. Comandamentul Militar din Europa va fi mutat în Belgia

Şeful Pentagonului: SUA vor repoziţiona 11.900 de militari în afara Germaniei. Comandamentul Militar din Europa va fi mutat în Belgia

Statele Unite au hotărât să retragă 11.900 de militari din Germania - dintre care 6.300 urmează să fie repatriaţi -, iar alţi 5.600 repoziţionarţi în alte state NATO - o mare parte în Belgia şi Italia -, a anunţat miercuri şeful Pentagonului Mark Esper, relatează AFP.

Ştiri pe aceeaşi temă

Mark Esper a declarat că noua strategie naţională de apărare include şi o revizuire a forţelor americane prezente în Europa (EUCOM), cu repoziţionarea acestora.

"Planul curent EUCOM include repoziţionarea a aproximativ 11.900 de militari din cei aproximativ 36.000 prezenţi în Germania, unde vor rămâne mai puţin de 24.000, dar într-o manieră care va întări NATO, va intensifica descurajarea Rusiei şi va atinge şi celelalte principii setate. Din cei 11.900, aproape 5.600 de membri ai serviciilor vor fi repoziţionaţi în ţări NATO, iar aproximativ 6.400 se vor întoarce în SUA", a precizat secretarul american al apărării.

Mark Esper a subliniat care sunt principalele elemente ale acestor rotaţii de trupe: "În primul rând, bazele SUA vor fi consolidate în locaţii din Europa, în afara Germaniei, inclusiv, în unele cazuri, relocarea în aceeaşi zonă ca şi aliaţii NATO, în Belgia şi Italia. 

Asta va intări NATO şi va îmbunătăţi eficienţa operaţională şi disponibilitatea a peste 2.000 de forţe militare în aceste baze. În al doilea rând, aproape 4.500 de membri ai celui de-al doilea Regiment al Cavaleriei se vor întoarce în SUA, iar alte unităţi de luptă vor fi în rotaţie continuă în Orientul Indepărtat şi în regiunea Mării Negre, asigurându-ne o prezenţă mai durabilă, pentru a intensifica descurajarea şi pentru a reasigura alianţii din NATO, de pe flancul sud-estic".

Guvernul american intenţionează, de asemenea, să repoziţioneze forţe în Polonia şi în ţările baltice, în cazul în care ajunge la un acord cu acestea asupra statutului trupelor, a precizat într-o conferinţă de presă, la Washington, secretarul american al Apărării.
 
 Esper dă asigurări că obiectivul acestei retrageri este strategic şi vizează disuasiunea Rusiei.

Ministrul american a spus că o parte dintre aceştia vor fi relocaţi în zona Mării Negre, fără să numească ţările în care vor fi amplasaţi.

Oficialii apărării au declarat că relocarea va costa miliarde de dolari, deoarece va fi necesară o nouă construcţie militară atât în ​​Europa, cât şi în SUA pentru a adăposti trupele suplimentare.

Planul ar putea fi inversat în cazul în care Trump pierde alegerile din noiembrie, susţin oficiali americani.
 
Însă, la doar câteva minute după conferinţa de presă a şefului Pentagonului, comandantul suprem Donald Trump a explicat că această retragere este cauzată de refuzul Germaniei de a ”plăti mai mult”.
 
 ”Ne-am săturat să fim fraieri”, a declarat presei, la Casa Albă, şeful statului american.
 
”Ne vom reduce forţele pentru că ei nu plătesc. Este foarte simplu”, a tunat Trump.
 
Dintre cei aproximativ 34.500 de militari staţionaţi în prezent în Germania, aproximativ 6.300 urmează să fie repatriaţi în Statele Unite, iar ceilalţi 5.600 urmează să fie repoziţionaţi în state membre NATO, a precizat Esper.
 
Aproximativ 2.000 de militari americani urmează să fie trimişi în Italia şi Belgia.
 
Comandamentul Militar american în Europa (EUCOM) - în prezent la Suttgart - urmează să fie mutat la Mons, în Belgia, unde se află Comandamentul NATO, ceea ce-l va scuti pe generalul american care conduce în mod tradiţional cele două comandamente să facă naveta între cele două ţări.
 
Comandamentul Militar american în Africa (AFROCOM) - care se află tot la Stuttgart - ar putea de asemenea să fie mutat, însă nu s-a luat încă nicio decizie în acest sens, a precizat şeful Pentagonului.
 Cei 2.500 de militari americani din cadrul Forţelor aeriene (US Air Force) staţionaţi în baza Mildenhall, în Regatul Unit, care urmau să fie repoziţionaţi în Germania, urmează să rămână în Marea Britanie.
 
Esper a anunţăat că primele mişcări de trupe ar putea să aibă loc ”în câteva săptămâni”.
 
Însă Trump a sugerat că planul ar putea fi revizuit.
 
”Dacă ei încep să-şi plătească facturile, eu voi reflecta”, a declarat locatarul Casei Albe.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările