Şeful Pentagonului califică drept nejustificată intervenţia militară turcă în Siria: „Ne-a pus într-o situaţie teribilă“. Parlamentul European cere Turciei să-şi retragă toate forţele armate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şeful Pentagonului, Mark Esper, a criticat joi operaţiunea militară ''nejustificată'' lansată de Turcia în nord-estul Siriei, dar fără a o condamna, la sosirea sa la Bruxelles, pentru o reuniune cu omologii săi din NATO, potrivit AFP. În schimb, Moscova cere Washingtonului să-şi retragă toti soldaţii din Siria.

''Turcia ne-a pus într-o situaţie teribilă cu această incursiune nejustificată'', a declarat Esper vorbind la German Marshall Fund, un think tank, înainte de a merge la sediul Alianţei. ''Dar nu aveam de gând să începem un război cu un aliat NATO, un bun aliat de la aderarea sa în 1952'', a adăugat ministrul american al apărării.

Mark Esper a trimis totuşi un avertisment Ankarei şi preşedintelui Recep Tayyip Erdogan. ''Conducătorul Turciei merge într-o direcţie greşită în multe probleme, rotindu-se mai degrabă pe orbita Rusiei decât pe cea a NATO'', a avertizat el.

''Trebuie să lucrăm cu Turcia pentru ca ea să redevină un aliat puternic şi de încredere'', a subliniat Mark Esper. ''Nu avem nicio soluţie astăzi, dar trebuie să continuăm să lucrăm la aceasta'', a mai spus el.

Şeful Pentagonului a justificat retragerea militarilor americani staţionaţi în Siria în zona de intervenţie a armatei turce. ''Decizia americană de a retrage cel puţin 50 de soldaţi a fost luată după decizia lui Erdogan de a trece'' frontiera cu Siria, a explicat ministrul.

''Nu eram dispuşi să punem între 50 şi 1.500 de soldaţi şi miliţia (kurdă). Nu eram dispuşi să ne angajăm într-o luptă cu un aliat NATO'', a subliniat el. ''Nu este posibil să punem forţe împotriva celor ale unui alt aliat NATO'', a argumentat Esper.

''Nimeni nu a oferit alternativă mai bună'', a răspuns el criticilor. Ministrul american a asigurat că relaţia cu Forţele Democratice Siriene (FDS), alianţă dominată de miliţiile kurde, ''au fost şi sunt în continuare bune''.

''Angajamentul nostru faţă de ei nu este de a înfiinţa un stat autonom sau de a-i apăra împotriva Turciei. Aceasta este realitatea dură'', a explicat el.

Rusia cere SUA ca toţi militarii americani să părăsească Siria

Rusia a cerut joi ca orice soldat american rămas în Siria să părăsească această ţară, denunţând totodată SUA drept forţă de ocupaţie a Siriei devastate de război, relatează agenţia DPA.

''În ce priveşte prezenţa soldaţilor americani în Siria, poziţia noastră este binecunoscută. Numai unităţile ruseşti sunt prezente în Siria în mod legitim, la cererea conducerii Siriei'', a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

SUA şi-au retras brusc forţele din nordul Siriei la începutul acestei luni, cu câteva zile înainte ca aliatul ei din NATO, Turcia, să înceapă o ofensivă militară împotriva miliţiilor kurde din regiunea protejată anterior de trupe americane.

Rusia, principalul aliat al regimului sirian, a ajuns săptămâna aceasta la un acord cu Turcia care prevede că cele două ţări vor controla în comun părţi din nordul Siriei vizate de ofensiva turcă, fiind astfel oprită această ofensivă, dar în acelaşi timp militanţii kurzi se văd astfel forţaţi să părăsească respectivele zone.

Preşedintele Donald Trump, care a ordonat retragerea trupelor americane din Siria, a declarat într-un mesaj televizat că efective reduse ale trupelor americane vor rămâne totuşi în Siria, în special pentru a proteja instalaţiile petroliere.

Parlamentul European condamnă intervenţia Turciei în Siria

Parlamentul European (PE) a condamnat joi intervenţia Turciei în nord-estul Siriei şi a îndemnat Ankara să-şi retragă toate forţele armate de pe teritoriul sirian, relatează AFP.

În această rezoluţie - adoptată în unanimitate prin ridicarea mâinii -, PE apreciază că intervenţia militară turcă ”reprezintă o încălcare gravă a legislaţiei internaţionale şi compromite stabilitatea şi securitatea regiunii în ansamblul său”.

Eurodeputaţii resping înfiinţarea unei ”pretinse zone de securitate” şi îşi exprimă solidaritatea cu poporul kurd. Ei îşi exprimă de asemenea temerile cu privire la o reapariţie a Daesh, acronomul grupării Statul Islamic (SI).

Ei cer statelor membre ale Uniunii Europene (UE) să impună ”o serie de sancţiuni ţintite şi interdicţii de vize” unor funcţionariturci de rang înalt ”vinovaţi de atingeri aduse drepturlor omului comise în cadrul intervenţiei militare în curs” şi celor ”care se fac vinovaţi de reprimarea drepturilor fundamentale în Turcia”.

”Deputaţii consideră inacceptabil faptul că preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a făcut din refugiaţi o armă şi i-a folosit pentru a şantaja UE”, rezumă PE într-un comunicat.

Ei doresc ca statele membre să ia în calcul ”suspendarea preferinţelor comerciale în acordul cu privire la produse agricole şi, în ultim recurs, suspendarea uniunii vamale” între UE şi Turcia.

Într-o dezbatere, miercuri, numeroşi eurodeputaţi au arătat cu degetul neputinţa UE.

”Până în prezent, răspunsul UE nu a fost suficient de puternic”, a apreciat alesul olandez Malik Azmani (Renew Europe), care a îndemnat ca UE ”să fie pregătită de acţiuni mai ferme cu privire la armament, în domeniul economic şi sancţiuni ţintite”.

”Noi rămânem incapabili să reacţionăm”, a lansat francezul François-Xavier Bellamy (PPE). Această ”tăcere” este cauzată, apreciază el, de lipsa unei ”autonomii strategice în domeniul Apărării” de faptul că UE ”a construit o piaţă în loc să-şi împărtăşească principiile civilizaţiei noastre comune”, dar şi ”şantajului migraţiei” operat de către Recep Tayyip Erdogan.

Dezbaterea a condus la un incident, cauzat de un eurodeputat din Liga (extremă dreapta) din Italia, din cadrul grupului ID, Angelo Ciocca.

Cu scopul de a denunţa ceea ce el consideră presiuni ale Ankarei asupra eurodeputaţilor, Angelo Ciocca a aruncat în mijlocul hemiciclului o cutie cu ciocolată, oferită de către ”autorităţile turce” într-o şedinţă plenară precedentă, ”cu scopul de a cere PE să exercite presiuni în vederea unei reluări a negocierilor de aderare”.

Acest ”comportament turbulent”, în opinia preşedintelui PE David Sassoli, a fost sancţionat cu pierderea indemnizaţiei zilnice pe o perioadă de zece zile. Angelo Ciocca poate face apel împotriva acestei decizii.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite