Şeful diplomaţiei americane, anunţ important pentru România, de la Munchen. SUA vor investi un miliard de dolari în ţările membre ale Iniţiativei Celor Trei Mări

Şeful diplomaţiei americane, anunţ important pentru România, de la Munchen. SUA vor investi un miliard de dolari în ţările membre ale Iniţiativei Celor Trei Mări

Şeful diplomaţiei americane, anunţ important de la Munchen pentru România

Statele Unite vor finanţa proiecte energetice în valoare de un miliard de dolari în ţări din Europa Centrală şi de Est pentru a le consolida independenţa energetică în faţa Rusiei, a declarat, la Conferinţa de Securitate de la Munchen, secretarul de stat american Mike Pompeo.

Ştiri pe aceeaşi temă

„În semn de susţinere a suveranităţii, prosperităţii şi independenţei energetice a prietenilor noştri europeni (…), SUA intenţionează să acorde finanţări de până la un miliard de dolari ţărilor din Europa Centrală şi de Est membre ale Iniţiativei Celor Trei Mări”, care reuneşte 12 state din Uniunea Europeană.
 
„Vrem să stimulăm investiţiile sectorului privat în sectoarele lor energetice pentru a proteja libertatea şi democraţia în lume”, a adăugat şeful diplomaţiei americane.
 
Din Iniţiativa Celor Trei Mări, lansată în 2015, fac parte 12 ţări de la Marea Baltică, Marea Adriatică sau Marea Neagră: Austria, Bulgaria, Cehia, Croaţia, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, România, Slovacia, Slovenia şi Ungaria, notează AFP.
 
Scopul Iniţiativei celor Trei Mări este să lege 12 ţări membre ale Uniunii Europene prin crearea unor culoare energetice, de telecomunicaţii şi de transport pe direcţia Nord-Sud. Nu este neapărat o strategie îndreptată împotriva Rusiei, cu toate că, în viitor, dacă proiectul prinde contur, ar putea fi o soluţie de anihilare a metodei ruseşti de folosire a energiei ca armă politică. 
 
Deocamdată nu e clar dacă Bucureştiul va prelua iniţiativa de a lega cele două terminale de la Baltica şi Adriatica printr-un terminal care să fie construit la Marea Neagră în România sau dacă această parte estică a Iniţiativei va rămâne în expectativă, cablată la importurile de gaz rusesc, notează Reuters.
 
Statele Unite au adoptat sancţiuni împotriva companiilor asociate lucrărilor de la Nord Stream 2, afirmând că acest gazoduct va creşte dependenţa europenilor de gazul rusesc şi va întări astfel influenţa Moscovei, dar majoritatea statelor din regiune nu doar că folosesc gaz rusesc, dar au intrat şi în proiecte mai sofisticate cu Rusia, cum ar fi Ungaria sau Bulgaria prin proiectele lor privind centralele nucleare.
 
Gazoduct Nord Stream 2 este proiectat să dubleze livrările directe de gaz natural rusesc spre Europa de Vest trecând pe sub Marea Baltică pentru a ajunge în Germania şi ocolind astfel estul continentului.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: