Şeful Casei Albe, la prima înfrângere

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, s-a trezit încolţit din toate părţile după ce a anunţat vineri o înăsprire serioasă a cadrului legal în materie de imigraţie şi primire de refugiaţi, în scopul stopării eventualei intrări pe teritoriul american a unor „terorişti islamişti radicali“.

Ordinul său executiv, care interzice timp de trei luni sosirea cetăţenilor din şapte ţări musulmane - Irak, Iran, Libia, Somalia, Sudan, Siria şi Yemen -, a creat o undă de şoc nu doar în SUA, ci şi pe plan internaţional, mai ales că la o zi după emiterea lui, un putător de cuvânt al Departamentului pentru Securitate Internă a anunţat că nici măcar persoanele care deţin viză de rezidenţă permanentă în SUA, adică aşa-numita „carte verde“ (green card), nu sunt la adăpost faţă de acest decret.

Imediat s-a declanşat haosul. Oameni blocaţi pe aeroporturi din întreaga lume, protestatari ieşiţi în stradă în marile oraşe americane, condamnări din partea liderilor internaţionali, agitaţie în cadrul unor multinaţionale de prim rang care se bazează pe numeroşi angajaţi străini, înfăţişări în instanţă şi ordine judecătoreşti care anulează interdicţia de intrare în SUA. Şi 16 procurori regionali au condamnat decretul împotriva imigraţiei.

Inclusiv membri marcanţi ai Partidului Republican, printre care senatorii John McCain şi Lindsey Graham, au criticat aspru acest ordin executiv. McCain l-a catalogat ca „derutant“ şi a afirmat chiar că ar putea ajuta gruparea jihadistă Statul Islamic, oferindu-i material de propagandă.

Washingtonul îndulceşte tonul

Aşa că, după încă o zi, Casa Albă a făcut un pas înapoi. Mai precis, secretarul pentru Securitate Internă, John Kelly, a declarat că posesorii de carte verde din ţările majoritar musulmane vizate de ordinul executiv nu vor fi împiedicaţi să se întoarcă în Statele Unite, notează Bloomberg. 

Ba mai mult, administraţia Trump a încercat să-şi calmeze partenerii internaţionali iritaţi vizibil de ordin, printre care şi Marea Britanie, dând asigurări că cetăţenii lor nu vor fi afectaţi.

Chiar şi aşa, lucrurile nu par să stea prea bine pentru Donald Trump, care a continuat să-şi apere ordinul executiv. Duminică dimineaţa, Trump le-a transmis pe Twitter celor aproape 23 de milioane de persoane care-l urmăresc pe această reţea de socializare următorul mesaj: „Ţara noastră are nevoie de graniţe puternice şi de verificări extreme ACUM.  Uitaţi-vă la ce se întâmplă în toată Europa şi, de fapt, în lume - o dezordine îngrozitoare!“.

În acest timp, titanii din Silicon Valley, zona din California în care sunt concentrate marile corporaţii din domeniul tehnologiei, s-au alăturat cauzei imigranţilor. Apple, Facebook şi Google, care au angajat mii de programatori străini, au afirmat că afacerile lor vor fi afectate, iar magnatul Elon Musk a condamnat acţiunea în termeni de moralitate.

Companiile reacţionează

Totodată, companiile AirBnB şi Starbucks au anunţat primul răspuns concret în faţa măsurii luate de Trump - cazare gratuită şi locuri de muncă pentru imigranţilor cărora li s-a interzis intrarea în Statele Unite, relevă AFP.

Directorul general al Starbucks, Howard Schultz, a anunţat că lanţul de cafenele va recruta până la 10.000 de refugiaţi în următorii cinci ani. Sunt vizate persoane care au fugit din calea războiului, persecuţiei şi discriminărilor în cele 75 de ţări în care este prezent grupul american.

În Statele Unite, Starbucks va începe prin a recruta refugiaţi care au muncit pentru armata americană, ca interpreţi, de exemplu. 

„Trăim într-o perioadă fără precedent, un moment în cursul căruia (...) promisiunea visului american este pusă în discuţie“, a afirmat Schultz, un apropiat al Partidului Democrat.

La rândul său, platforma de închiriere de locuinţe online AirBnB a anunţat că „furnizează cazare gratuită refugiaţilor şi oricărei persoane căreia îi este interzis să intre în Statele Unite“. 

Îngrijorarea i-a cuprins însă şi pe liderii unor multinaţionale ce au sediul pe Coasta de Est. Jeffrey Immelt, directorul general al conglomeratului industrial General Electric, care are mulţi angajaţi care ar putea fi afectaţi de ordin, a afirmat că aceştia „sunt importanţi pentru succesul nostru“.

În acest timp, banca JPMorgan Chase a început să examineze împreună cu salariaţii titulari de vize ce se poate face în condiţiile date, după cum a anunţat directorul general Jamie Dimon, care le-a promis acestora din urmă că îi va susţine.

Iar Jamie Dimon, Jeffrey Immelt şi Elon Musk fac parte din forumul marilor patroni aleşi de Donald Trump să-l consilieze în legătură cu politica sa economică, aminteşte AFP.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite