Încălzirea din regiunea Arctică ar putea explica furtunile de zăpadă din Texas, spun cercetătorii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Utilaje de deszăpezire în Texas FOTO EPA-EFE
Utilaje de deszăpezire în Texas FOTO EPA-EFE

Valul de frig care a cuprins Texasul şi alte state din regiunea central-sudică poate fi asociat cu schimbările climatice, spun cercetătorii citând dovezi ale încălzirii din regiunea arctică.

Săptămâna aceasta, o iarna grea s-a abătut asupra SUA, cu furtuni de zăpadă şi temperaturi de până la -35 de grade Celsius. Milioane de oameni au rămas fără curent. În Texas, temperaturile au scăzut până la -20 de grade Celsius.

Judah Cohen, director de proiecţii ale vremii la centrul de cercetari atmosferice şi de mediu din Massachusetts, spune că condiţiile de vreme din Texas sunt „istorice” şi au loc „nu în pofida schimbărilor climatice, ci în virtutea lor”.

Într-o lucrare publicată anul trecut, Cohen a arătat un tipar de amplificare a furtunilor de zăpadă în nord-estul SUA între 2008 şi 2018. Acesta este un simptom al încălzirii regiunii arctice, care se produce la o rată de două ori mai rapidă decât media globală, destabilizând sistemele climatice, cred cercetătorii.

Aceasta provoacă o perturbare a vortexului polar care se deplasează spre sud. 

„Energia care se eliberează din curenţii jet (din straturile mai joase ale atmosferei) se loveşte de vortexul polar producând oscilaţii şi mişcare haotică. Unde merge vortexul polar merge şi aerul rece”, spune Cohen.

Jennifer Francis, cercetător la centrul de cercetare climatică Woodwell, a explicat că situaţia din această iarnă (când şi Europa a fost lovită de un aer de frig polar) este consecventă cu studiile care au pus în legătură schimbările din regiunea Arctică şi fenomenele de vreme extremă la latitudini medii.

„Vortextul polar se poate alungi, lua diverse forme şi chiar rupe”, spune aceasta.

Totuşi cercetătorii nu au ajuns la un consens în privinţa interacţiunii dintre încălzirea regiunii arcticii şi vremea rece înspre sud.

Chris Gloninger, meteorolg la NBC10 Boston a explicat: „Există oscilaţii în curenţii jet, iar din pricina schimbărilor climatice şi aerului mai cald din regiunea Arctică, acestea sunt capabile să de deplaseze mai spre sud. Astfel că în Alaska sau Islanda este mai cald decât în Texas, Louisiana sau Oklahoma”.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite