În Texas, turbinele eoliene devin mai rentabile decât sondele de petrol

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Eolienele au înlocuit sondele de petrol
Eolienele au înlocuit sondele de petrol

Dacă JR şi Bobby Ewing - eroii din serialul Dallas - ar trăi în zilele noastre, şi-ar înlocui puţurile de petrol cu turbine eoliene? Nu vom şti probabil niciodată, dar sigur este că un alt Bobby, tot din Texas, a făcut acest lucru, undeva lângă San Angelo, la patru ore de mers cu maşina spre vest de Dallas, scrie France 24.

Dacă JR şi Bobby Ewing - eroii din serialul Dallas - ar trăi în zilele noastre, şi-ar înlocui puţurile de petrol cu turbine eoliene? Nu vom şti probabil niciodată, dar sigur este că un alt Bobby, tot din Texas, a făcut acest lucru, undeva lângă San Angelo, la patru ore de mers cu maşina spre vest de Dallas, scrie France 24. 

Bobby Helmers a descoperit, chiar dacă destul de târziu, că resursele naturale locale nu se găseau doar în sol. În 2007, s-a decis să investească în sectorul energiei eoliene, o premieră pentru familia sa. De atunci afacerea prosperă, pentru că aici vântul bate constant. 

Astăzi, Helmers, în vârstă de 79 de ani, ascultă şoaptele lamelor turbinelor care taie aerul, formând un cerc de 120 de metri în diametru. Încă nu-i vine să creadă cât de puţin zgomot emit acestea.

În urmă cu trei ani, muncitorii astupau cele nouă puţuri de petrol de pe domeniul său. În fiecare dimineaţă trecea pe lângă oamenii care lucrau la ridicarea celor şase turbine eoliene imense care domină acum proprietatea.

Ranchul cowboy-ului este deţinut de familia soţiei sale Sandra de trei generaţii. „Pălăriile Stetson şi caii au fost înlocuite acum cu şepci şi camionete”, glumeşte el.

Împreună cu un angajat, cuplul creşte 125 de vaci brangus, o rasă hibridă, încrucişare între angus (o specie cunoscută pentru carnea sa fragedă) şi brahman (renumită pentru rezistenţa sa la căldură).

Cu toate acestea, astăzi, jumătate din cifra de afaceri operaţională provine din turbine eoliene.

La câţiva kilometri depărtare, într-o mică clădire amplasată între ienupări şi cactuşi, Kevin DeFoor, în vârstă de 48 de ani, conduce o echipă de zece muncitori însărcinaţi cu întreţinerea parcului eolian cu 76 de turbine, care include şi ferma lui Bobby şi Sandra Helmers.

Texas , lider al energiei eoliene

”Regiunea s-a dezvoltat datorită agriculturii, creşterii animalelor şi extragerii petrolului”, spune Kevin, care este angajat al gigantului energetic francez Engie, cel care exploatează parcul eolian de aici.

Statul Texas, cunoscut pentru resursele sale petroliere, a investit puternic la începutul anilor 2000 pentru a deveni astăzi primul producător naţional de energie eoliană şi al doilea de energie solară.

Anunţurile recente ale lui Joe Biden în legătură cu o tranziţie spre energie regenerabilă nu pot fi decât binevenite.

"În mod contrar, guvernatorul George W. Bush (1995-2000) şi succesorul său Rick Perry (2000-2015) au dorit ca Texasul să fie exclusiv stat petrolier. Au vrut ca acesta să fie statul tuturor energiilor", spune Joshua Long, profesor şi specialist în protecţia mediului la Universitatea Southwestern, lângă Austin.

A trecut mult timp de când energiile fosile şi regenerabile coexistă în Texas iar Bobby Helmers a trecut de la petrol la energie eoliană nu din convingerea ecologistă ci mai degrabă pentru că pompele de petrol nu mai aduceau profit.

Pompele de petrol înlocuite cu eoliene

texas eoliene

Din fericire, datorită  unei întâlniri de acum câţiva ani cu  grupul Infinity Renewables, Bobby Helmers  a înlocuit pompele de petrol cu turbine eoliene, convins de profitul potenţial.

Petrolul nu este nelimitat, „randamentul puţurilor scade mult de la an la an”, afirmă el. "În energia eoliană, producţia este constantă. În ceea ce priveşte procentul primit, aceasta creşte după 5, apoi 10 ani, când investiţiile sunt recuperate."

De la negocieri la măsurători ale vântului, a trecut un deceniu între această întâlnire şi construcţia primei turbine eoliene. "Între timp, Engie a cumpărat Infinity Renewables şi tehnologia a evoluat. Turbinele ar fi trebuit să producă 1,5 megawatt-oră (MWh) şi de fapt produc 2,625", mărind cifra de afaceri, spune cowboy-ul.

În timp ce veniturile sale din petrol fluctuau mult odată cu preţurile de piaţă, Bobby Helmers apreciază acum stabilitatea noului său venit, al cărui cuantum însă nu îl dezvăluie.

Cu toate acestea, el a avut prima dezamăgire în urmă cu câteva luni, când turbinele sale au încetat să se rotească timp de 10 zile în timpul frigului istoric care a lovit regiunea. 

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite