9 teorii privind asasinarea preşedintelui J.F. Kennedy, înainte de publicarea a zeci de mii de documente secrete legate de acest eveniment VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În Statele Unite vor fi publicate, joi,  mii de documente secrete legate de asasinarea preşedintelui John F.Kennedy în 1963. Aceste ar putea alimenta alte teorii consipraţioniste pe lngă cele care circulă despre moartea fostului şef al Casei Albe.

În Statele Unite vor fi publicate mii de documente secrete legate de asasinarea preşedintelui John F.Kennedy în 1963. Este vorba de aproximativ trei mii de documente care nu au fost văzute de nimeni pînă acum şi de alte 30 de mii, care au fost numai partial date publicităţii.

Experţii nu se aşteaptă la nici o revelaţie surpriză legată de motivul pentru care Lee Harvey Oswald l-a ucis pe preşedintele Kennedy, pe 22 noiembrie la Dallas, în statul Texas. Este probabil ca noile documente să facă mai multă lumină în modul cum au decurs anchetele FBI şi CIA care au încercat, între altele, să stabilească ce legături avusese Oswald cu spioni din Cuba şi fosta URSS.

Şi acum după mai bine de 50 de ani  peste 50% dintre americani se îndoiesc de versiunea oficială. În mintea celor mai sceptici, Lee Harvey Oswald nu putea să acţioneze singur şi de aici au început să circule cele mai diverse teorii conspiraţioniste. 

1. Extrema dreaptă

JFK era în campanie pentru realegerea sa, dar Texasul era un teritoriu ostil pentru el: extrema dreaptă era foarte virulentă împotriva sa, spune istoricul istoricul André Kaspi. Era enervată că preşedintele condamnase segregarea, iar fratele său, Robert, susţinea mişcările pentru drepturile civile. Un locuitor din Dallas chiar ar fi scris purtătorului de cuvânt al Casei Albe să-l descurajeze pe preşedinte să vină în oraş. Cu o zi înainte de asasinat în Dallas au circutat pliante ostile lui JFK.  Dar Vincent Quivy, autorul cărţii „Cine l-a ucis pe John Kennedy?“, spune că extrema dreaptă locală nu era suficient de pregătită pentru a pune în aplicare un asemenea plan, în plus, Oswald nu ar fi avut niciodată legături cu aceasta, susţine Quivy.

   2. Mafia

Legătura dintre mafia şi familia Kennedy este făcută de tatăl lui John şi Rober. Joseph Kennedy ar fi fost în relaţii cu Sam Giancana, naş al lumii interlope din Chicago, în perioada prohibiţiei. Sam Giancana a fost apoi unul dintre donatorii în prima campanie prezidenţială a lui JFK în 1960.

Dar, după instalarea lui JFK la Casa Albă, în 1961, relaţiile dintre cele două părţi devin complicate.  Lumea interlopă îl acuză pe preşedinte că nu a încercat totul ca să-l elimine pe Fidel Castro. Înainte de Revoluţia castristă, Cuba era un centru imoportant pentru activităţile mafiei. Odată cu venirea la putere a comuniştilor a pierdut milioane de dolari. Dar  în ciuda războiului împotriva mafiei, a moarţii misterioase a lui Robert Kennedy în 1968 şi a unor declaraţii ale liderilor lumii interlope că ar fi sponsorizat asasinarea preşedintelui,  „ investigaţiile au arătat că nu există dovezi credibile“ care să susţinţină această teorie, potrivit lui Vincent Quivy.

3. CIA şi FBI

Sunt susţinători ai teoriei că CIA ar fi putut să-l asasineze pe JFK pentru că agenţia ar fi dorit să-l asasineze pe Fidel Castro, iar Kennedy s-ar fi opus. Mai mult, unii spun că CIA şi FBI ar fi fost mână în mână pentru că Biroul Federal ar fi trebuit să-l aibă sub observaţie pe Oswald care se întorsese de câteva luni din URSS şi voia să se plece în Cuba. În plus, FBI care ştia că preşedintele se va afla în Dallas, trebuia să aibă un agent care să-l supravegheze pe Oswald, dar nu face nimic deşi convoiul prezidenţial trecea pe lângă locul de muncă al acestuia, de unde a tras cele trei focuri de armă asupra preşedintelui. 

4. Fidel Castro

Potrivit istoricului André Kaspi, CIA a încercat, în mod informal, de opt ori la rând între 1960 şi 1965 să-l ucidă pe preşedintele cubanez Fidel Castro. Iar liderul cubanez l-ar fi folosit pe Oswald să se răzbune. Dar Vincent Quivy spune că nici această teorie nu prea ţine pentru că la momentul respectiv, Cuba avea dificultăţi în a organiza un astfel de plan şi nici nu era în interesul său.  În ciuda climatului tensionat dintre cele două ţări, Castro ştia că Kennedy era mai diplomat decât posibilul său succesor , Lyndon Johnson, susţine  Quivy.

5. Lyndon Johnson

Ca în orice asasinat, trebuie văzut şi cine ar fi beneficiat de el , semnalează Vincent Quivy. Iar cel care avea cel mai mult de câştigat ar fi fost vicepreşedintele Lyndon Johnson, care devenea preşedinte. Au fost voci care au susţinut că s-ar fi folosit de Oswald pentru a-şi elimina competitorul, cu ajutorul FBI şi CIA. Dar Quivy notează că Johnson nu ar fi avut suficientă influenţă pentru a atrage FBI-ul şi CIA de partea lui, iar  FBI şi CIA, nu au rămas loiale Statele Unite.

6. Enigmaticul om cu umbrelă

După asasinat, poliţia din Dallas a pus mâna pe filmul unui anumit Abraham Zapruder, care era în mulţime şi a susprins evenimentul. Imaginile sale dezvăluie prezenţa unui om cu o umbrelă care se deschide şi se închide, în momentul trecerii maşinii prezidenţiale . Dar în acea zi era  soare în Dallas. A fost deajuns pentru a hrăni fanteziile. Pentru unii, este un semnal trimis către trăgător; pentru alţii, umbrela este o armă care aruncă săgeţi.

Acest om cu umbrela a fost găsit şi şi-a explicat gestul. El a vrut să protesteze faţă de politica prea prietenosă a lui Joseph Kennedy faţă de Germania nazistă, pe când era ambasador al SUA în Regatul Unit între 1938 şi 1939. Umbrela neagră era o referire la premierul britanic Arthur Neville Chamberlain.

7. Şoferului lui Kennedy

Potrivit conspiraţionistului William Cooper, ucigaşul este şoferul maşinii prezidenţiale, William Greer, membru al Secret Service. El susţine că maşina avea timp să accelereze după primul foc . Dar nici un o imagine filmată sau vreo fotografie a evenimentului nu demonstrează că şoferul face uz de o armă de foc. În plus, după al doilea foc de armă, care-l atinge la cap  pe preşedinte, şoferul accelerează maşina şi părăseşte zona rapid.

8. Simplu accident

Jurnalistul Bonar Menninger susţine că moartea lui JFK se datorează unei combinaţii nefericite de circumstanţe. Un membru al Secret Service ar fi tras accidental asupra preşedintelui. În panică, garda de corp a lui JFK ar fi apăsat din greşeală pe trăgaci, glonţul atingând capul preşedintelui. Contrar acestei teze, filmul asasinatului arată că garda de corp sare în maşină pentru a-l proteja pe preşedintele. Şi nu are o armă în mână.

9. Extratereşti

Potrivit ufologilor, Kennedy a fost ucis pentru că avea să dezvăluie existenţa unor extratereştri. Aceasta este cea mai absurdă teorie,  existenţa extratereştrilor nu a fost demonstrată nici în ziua de astăzi. 

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite