INFOGRAFIE Moştenirea lui JFK, vie şi după jumătate de veac

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dallas, 22 noiembrie 1963. John Fitzgerald Kennedy, pe bancheta din spate, alături de soţia sa,Jacqueline. Imagine surprinsă cu câteva momente înaintea asasinatului FOTO Reuters
Dallas, 22 noiembrie 1963. John Fitzgerald Kennedy, pe bancheta din spate, alături de soţia sa,Jacqueline. Imagine surprinsă cu câteva momente înaintea asasinatului FOTO Reuters

Astăzi se împlinesc 50 de ani de când John Fitzgerald Kennedy a fost asasinat. Dincolo de teorii conspiraţioniste, scandaluri şi nostalgii, JFK rămâne în istorie drept unul dintre cei mai abili lideri politici ai planetei.

Focul de armă care l-a ucis pe Kennedy s-a auzit în întreaga lume. Ecourile care rămân au depăşit însă faza nostalgiilor după vremuri apuse, a teoriilor conspiraţioniste şi a scandalurilor legate de numele John F. Kennedy şi Jackie Kennedy

Ora 12:30 a zilei de 22 noiembrie 1963 încă mai este considerată momentul în care America şi-a pierdut inocenţa sau ideologia. Dincolo de discursurile faimoase precum „Nu întrebaţi ce poate face ţara pentru voi, întrebaţi ce puteţi face voi pentru ţara voastră”, JFK a avut mesaje şi poziţii puternice care au schimbat profund scena politică americană – iar asta în contextul în care el n-a ocupat Biroul Oval un mandat întreg, ci doar trei ani. 

jfk kennedy asasinare FOTO reuters


Sicriul în care se află trupul neînsufleţit al liderului american, urcat în „Air Force One“ FOTO Reuters

Acum, când asistăm la acutizarea relaţiilor pe axa Washington-Moscova, care au ajuns în cel mai tensionat punct din ultimii ani, politica externă aplicată de Kennedy pare un obiectiv cu atât mai înalt. Obama şi Putin nu reuşesc să ajungă la niciun acord, indiferent că vorbesc despre Siria, dezarmare nucleară sau extrădarea lui Edward Snowden. De aceea, o importantă întâlnire între cei doi a fost anulată în această toamnă, cele două părţi admiţând frust că nu se aşteaptă să facă vreun progres aşa că nu mai pierd timpul. Eşec care pune şi mai tare în valoare victoria lui Kennedy în eforturile de normalizare a relaţiilor cu URSS.  Apoi, îngrijorarea comunităţii internaţionale privind programele nucleare ale Coreei de Nord şi Iranului reprezintă un alt punct care readuc în discuţie felul în care Kennedy a rezolvat situaţii asemănătoare. 

Despre criza nucleară de iarna trecută s-a spus că este cea mai acută de la Criza Rachetelor din Cuba. Ea s-a încheiat însă incert, cu un pas în spate al Phenianului, dar care continuă să ameninţe cu focoasele nucleare despre care nimeni nu poate spune cu certitudine că le are, în timp ce negocierile pentru încheierea unui acord cu Iranul par a bate pasul pe loc. Tocmai datorită acestor strategii de politică externă „moştenirea“ lăsată de Kennedy se face simţită dincolo de hotarele americane, în întreaga lume. Însă nici pe plan intern imaginea lui JFK n-a reuşit să fie ştirbită. Nici după ce egăturile sale amoroase din afara căsniciei cu Jackie au fost scoase rând pe rând la iveală, nici după ce problemele grave de sănătate pe care le avea au fost confirmate. Iar asta în contextul în care, în timpul campanieielectorale, s-a autodeclarat „cel mai sănătos candidat la preşedinţie“. 

Industria JFK încă înfloreşte

Miturile şi obsesia legate de viaţa şi de moartea preşedintelui american rămân la mare căutare în întreaga lume şi au reuşit să străpungă barierele dintre generaţii, captând şi interesul celor care nu erau născuţi pe vremea când Kennedy rostea „Ich bin ein Berliner”. Astfel că şocul iniţial din Dallas, durerea şi teoriile conspiraţioniste continuă să fie teme favorite ale autorilor, regizorilor, realizatorilor TV şi chiar ale muzicienilor. „Industria” JFK este una înfloritoare. 

De la începutul acestui an, au fost lansate două cărţi cu privire la asasinarea preşedintelui Kennedy. „O faptă crudă şi şocantă: istoria secretă a asasinării lui Kennedy” a fostului reporter „The New York Times” Phil Shenon se concentrează pe compromiterea dovezilor în timpul anchetelor. Cealaltă este „Jumătatea de secol de la Kennedy”, scrisă de analistul politic american Larry Sabato. Moartea lui JFK a fost ecranizată de atât de multe ori încât există o pagină Wikipedia dedicată strict filmelor despre asasinarea preşedintelui. Recent, lista s-a lungit cu alte două titluri: „Parkland” şi „Killing Kennedy”.

     

Omagiu prin Medalii de Onoare de la Obama

Preşedintele Barack Obama a început ziua omagială în onoarea lui John F. Kennedy prin acordarea mai multor Medalii de Onoare – cea mai ridicată distincţie pe care Statele Unite ale Americii o acordă unui civil. Kennedy ar fi trebuit să participe la ceremonia în care s-a acordat prima astfel de medalie, care a avut loc la doar câteva săptămâni după asasinarea sa.

Obama a acordat distincţii fostului preşedinte Bill Clinton, producătoarei de televiziune Oprah Winfrey şi mai multor figuri proeminente din sport, divertisment, ştiinţă şi servicii sociale. „Bill, sunt recunoscător pentru sfaturile şi consilierea pe care mi le-ai acordat, atât pe terenul de golf, cât şi în afara lui”, s-a adresat Obama fostului preşedinte. 

Obama şi Clinton i-au vizitat mormântul

„Astăzi onorăm competitorii acerbi care au devenit adevăraţi campioni”, a spus preşedintele. După ceremonie, Obama a mers alături de soţia sa, Michelle, şi de cuplul Bill şi Hillary Clinton la mormântul lui Kennedy din Cimitirul Naţional Arlington. În toate marile oraşe americane au fost organizate încă de pe data de 21 noiembrie ceremonii pentru onorarea preşedintelui asasinat, altele au ales să organizeze evenimentele vineri, chiar în ziua în care a fost ucis. Seara, Obama a susţinut un discurs despre moştenirea lăsată de Kennedy, în cadrul unui eveniment în onoarea sa organizat la Muzeul Smithsonian.

infografie kennedy

Citeşte şi:

INFOGRAFIE Asasinarea lui JFK, un mister vechi de 50 de ani. Ultimele clipe din viaţa celui mai iubit preşedinte american

Un văl de secrete acoperă încă circumstanţele în care a fost asasinat cel mai iubit preşedintele din istoria Statelor Unite ale Americii. A fost ucis de KGB. Lee Harvey Oswald era, de fapt, agent dublu. Sau este încă în viaţă, iar asasinatul a fost doar o diversiune. Ba nu, l-au omorât chinezii. Sau chiar serviciile secrete americane pentru că se dorea înlăturarea lui de la putere.

INFOGRAFIE John F. Kennedy, Superman-ul la Casa Albă

La 50 de ani de când a fost asasinat, John F. Kennedy rămâne cel mai iubit preşedinte american din istorie. Americanii îl ţin pe JFK pe un piedestal înalt datorită ţelurilor la fel de înalte pe care acesta le-a trasat: trimiterea unui om pe Lună, eradicarea sărăciei, dezarmare nucleară. Obiective care trebuie atinse „nu pentru că sunt uşoare, ci tocmai pentru că sunt grele”, după cum obişnuia să spună.

Scandalurile sexuale ale lui J.F. Kennedy

Ca şi în alte cazuri din Istorie (la noi, Armand Călinescu, Nicolae Ceauşescu, Mareşalul Antonescu, Lucreţiu Pătrăşcanu), J.F. Kennedy a avut noroc murind tragic la 22 noiembrie 1963, împuşcat pe o stradă din Dallas.

Cum l-a învins Fidel Castro pe John F. Kennedy: invazia din Golful Porcilor

În dimineaţa zilei de 17 aprilie 1961, 1.400 de soldaţi din cadrul Armatei SUA debarcau pe o plajă cubaneză. Era primul pas în ceea ce avea să fie invazia din Golful Porcilor împotriva regimului lui Fidel Castro. Trei zile mai târziu, cei mai mulţi soldaţi, antrenaţi şi sprijiniţi de CIA, erau capturaţi. Îndrânzeaţa operaţiune plănuită de americani eşuase.

VIDEO JF Kennedy, de la dezamăgire la sursă inspiraţională: criza din Cuba, războiul din Vietnam şi mitul glonţului magic

Niciun alt asasinat din istoria omenirii nu a produs atât de multe speculaţii precum cel comis asupra lui J.F. Kennedy, al 35-lea preşedinte al SUA. Pe 22 noiembrie se împlinesc 50 de ani de la tragicul moment care a marcat istoria SUA şi nu numai.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite