350.000 de americani cer secesiunea şi vor propriul stat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Locuitorii din Colorado sunt nemulţumiţi de noua legislaţie pentru controlul armelor. FOTO Reuters
Locuitorii din Colorado sunt nemulţumiţi de noua legislaţie pentru controlul armelor. FOTO Reuters

Locuitorii din 11 comitate din Colorado vor să se rupă de acest stat şi să fie recunoscuţi drept al 51-lea stat american, fiind nemulţumiţi, printre altele, de propunerile privind înăsprirea regimului armelor, dar şi de faptul că oficialii federali nu mai acordă importanţa cuvenită americanilor din zonele rurale. În toate aceste comitate vor avea loc, la 5 noiembrie, referendumuri locale pentru secesiune.

Cele 11 comitate au o populaţie totală de 350.000, iar edilii au decis ca, la 5 noimebrie, atunci când vor avea loc alegeri locale, cetăţenii cu drept de vot să fie întrebaţi şi dacă vor secesiunea de statul Colorado şi înfiinţarea propriului stat. Principala nemulţumire a acestora este că guvernul federal „nu mai are niciun respect” pentru stilul lor rural de viaţă, transmite ABC News. 

„Ultima picătură a fost ultima sesiune legislativă, atunci s-a văzut cel mai bine diviziunea dintre zonele urbane şi cele rurale”, explică Jeffrey Hare, 44 ani de ani, unul dintre iniţiatorii mişcării de secesiune. 

„Principalele două probleme au fost schimbarea legislaţiei pentru controlul armelor şi reforma din sectorul energiei, care au fost băgate pe gât zonelor rurale ale statului”, explică Hare, tată a doi copii, care lucrează pentru o companie de software. 

„Este rezultatul a ani şi ani de neglijare şi, în unele cazuri, ostilitate pură faţă de zonele rurale ale statului”, continuă acesta. 

„Noul stat ar avea un aparat public mult mai suplu, redus la nivel local”, spune el. Numele cel mai vehiculat pentru acest stat este „Colorado de Nord”, însă localnicii nu sunt de acord cu această variantă pentru că induce ideea de extinsie a statului Colorado. În momentul de faţă, cea mai dorită variantă de nume este „Noul Colorado”, dar alternative luate în calcul sunt şi „Lincoln” şi „Libertate”

Zonele care vor să se rupă de statul Colorado nu au o culoare politică uniformă, iar localnicii apreciază că distribuţia voturilor democraţi-republicani este egală. Astfel că petiţia pentru secesiune nu este o chestiune politică sau un concept democrat/republican, ci o „diviziune între comunităţile rurale şi cele urbane”. 

Guvernatorul statului Colorado, democratul John Hickenlooper, a recunoscut doleanţele celor 11 comitate, dar susţine că motivele din spatele iniţiativei sunt cu totul altele şi nu au legătură cu armele sau energia. 

„Ar putea exista o agendă politică în spatele acestor discuţii de secesiune, motive pe care nu le înţeleg pentru că atunci când mă gândesc la Colorado, mă gândesc la toate comunităţile diverse. Nu-mi pot imagina Colorado fără Câmpiile Estice”, a transmis acesta într-un comunicat. 

„Dacă această propunere pentru al 51-lea stat are legătură cu o politică de dezbinare, atunci este un lucru distructiv. Însă dacă este vorba despre a transmite un mesaj către factorii de decizie, atunci recunosc responsabilitatea noastră de a asculta mai mult problemele acestor comunităţi”, spune guvernatorul. 

Iniţiativa americanilor din zonele rurale ale statului Colorado nu par a avea prea mulţi sorţi de izbândă. „Cred că şansele ca asta să se întâmple sunt foarte mici. Istoric, multe tentative de secesiune au durat ani întregi, poate decenii. Sorţii sunt împotriva celui de-al 51-lea stat”, explică Steve Mazurana, profesor emerit de Ştiinţe Politice în cadrul Universităţii Colorado. 

CITEŞTE MAI MULT

Parlamentarii din Connecticut au aprobat noua lege a armelor

La doar câteva zile după ce au anunţat că au finalizat una dintre cele mai restrictive legi din SUA privind regimul armelor şi muniţiilor, parlamentarii din Connecticut au votat, după 13 ore de dezbateri, proiectul. Pentru locuitorii din Connecticut, discuţiile pe tema armelor de foc reprezintă un subiect delicat: în urmă cu patru luni, în oraşul Newtown din acest stat, un adolescent a ucis 20 de copii de grădiniţă şi şase adulţi.

INFOGRAFIE Catalanii vor secesiune. Prezenţa la vot, cel mai ridicat nivel din 1988

Catalanii consideră că ”subvenţionează” restul economiei spaniole cu mai bine de 8% din Produsul Intern Brut regional, iar nemulţumirea faţă de aceasta i-a scos la urne. Până la ora locală 18.00 (ora 19.00 în România), peste 56% din catalanii cu drept de vot merseseră deja la urne, reprezentând un nivel-record în mai bine de 20 de ani.

Preţul independenţei: poveştile americanilor care şi-au pierdut banii şi vieţile pentru ca SUA să se rupă de Imperiul Britanic

56 de bărbaţi au semnat Declaraţia de Independenţă. Cei mai mulţi dintre ei reprezentau pătura bogată a societăţii. O treime deţinea sclavi. Însă unii dintre ei au făcut sacrificii impresionante pentru ca Statele Unite ale Americii să-şi câştige independenţa de Coroana Britanică.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite