2022 începe cu trei zile de negocieri care ar putea schimba soarta lumii

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Puden

Câteva certitudini, destul de puţine dar importante prin deschiderea pe care o anunţă, se pot totuşi desprinde din comunicatele şi comentariile oficiale despre conţinutul convorbirii telefonice de 50 de minute de ieri dintre preşedinţii Biden şi Putin.

Prima este una de context general: cei doi consideră că este cazul să transmită public mesajul despre implicarea lor personală în pregătirea minuţioasă a viitoarelor negocieri, lucru foarte necesar deoarece asta întăreşte poziţiile celor care se vor afla în fruntea primelor echipe la reuniunea SUA-Rusia de la Geneva. Nivelul de reprezentare ales este încă extrem de prudent, doar miniştri adjuncţi de externe (Wendy Sherman, adjuncta Secretarului de Stat al SUA şi omologul său rus Serghei Riabkov), dar asta are de acum mai puţină relevanţă din moment ce liderii celor două ţări par ă se fi decis să alinieze în spatele lor toate mesajele necesare de credibilitate.

A doua informaţie esenţială este confirmarea definitivă a calendarului primelor întâlniri: prima, cea mai importantă şi care va determina întreg cadrul viitor, este bilaterala de la Geneva de pe 10 ianuarie, urmată de întâlnirea Consiliului Rusia-NATO şi apoi, pe 13 ianuarie, de o reuniune sub egida OSCE. Un grafic care, în sine, aduce mesajul principal pentru toate jocurile din etapa (sau etapele) viitoare: orice demers privind arhitectura viitoare de asigurări şi reasigurări privind securitatea globală va fi discutat în primul rând, ca pe timpuri, între Statele Unite şi Rusia, exact cum s-a întâmplat în cadrul întâlnirii din Malta unde Bush şi Gorbaciov s-au înţeles asupra dispariţiei lagărului socialist. Desigur, ca şi atunci, există deja asigurările americane că discută cu partenerii lor europeni (înainte de dialogul de acum cu Putin, Biden s-a consultat cu principalii aliaţi europeni, Germania, Marea Britanie şi Franţa), au fost făcute promisiuni că se va ţine cont de dorinţele şi speranţele Ucrainei şi, în general, că ţările din Est nu vor fi ignorate. Dar, oricum ar sta lucrurile, dialogul care contează şi care va determina viitoarea ecuaţie de forţă este cel între americani şi ruşi, dovadă că, pe fond, marile jocuri nu s-au schimbat şi că raporturile strategice au rămas cele caracteristice lumii bipolare.

Joe Biden

Al treilea semnal, extrem de interesant vine din cele două comunicate oficiale apărute aproape imediat după finalul convorbirii telefonice Biden-Putin:

„Preşedintele Josepf R. Biden Jr. a vorbit azi cu Preşedintele Vladimir Putin al Rusiei. Preşedintele Biden a îndemnat presant Rusia să dezescaladeze tensiunile cu Ucraina. A transmis în mod limpede că SUA şi aliaţii şi partenerii săi vor răspunde în mod decisiv în cazul în care Rusia invadează pe mai departe Ucraina. Preşedintele Biden a mai exprimat şi sprijinul său în favoarea diplomaţiei, începând cu Dialogul Strategic de Stabilitate de la începutu anului viitor, apoi pentru NATO prin intermediul Consiliului NATO-Rusia şi la OSCE. Preşedintele Biden a subliniat din nou că progrese substanţiale în acest dialog pot fi obţinute doar într-un cadru de dezescaladare, mai degrabă decât în contextul escaladării.“ - Jen Psaki, Secretara de presă al Casei Albe, 30 decembrie 2021

summit virtual biden putin 7 decembrie 2021 foto AFP

Convorbirea a fost sinceră, o convorbire de lucru şi, cu certitudine, a fost folositoare pentru ambele părţi... S-a căzut de acord ca aceste contacte regulate de înalt nivel să continue...S-a subliniat că activitatea comună ar trebui să se finalizeze printr-un garanţii juridice ferme care să excludă extinderea spre est a NATO precum şi amplasarea sistemelor de arme ameninţătoare în imediata apropiere a graniţelor Rusiei...A fost subliniat faptul că securitatea fiecărei ţări poate fi asigurată doar pe baza respectării stricte a principiului securităţii indivizibile.“

Comunicat de presă al Kremlinului, reluat de TASS pe 31 ianuarie 2021.

Şi pentru zona noastră există oare vreo indicaţie sau mesaj direct de referinţă? Cred că da. Cum e firesc, apare în „lucrările pregătitoare“ desfăşurate de diplomaţiile celor două super-puteri în orele care au precedat conversaţia telefonică. Aveţi aici transcrierea uni briefing de presă care a avut loc ieri după-amiază. Prudenţa era maximă, aşa că cel care a vorbit a fost un „oficial al Casei Albe“ al cărui nume nu a fost dat publicităţii. A început prin a vorbi despre cele două mai opţiuni care se desenează acum, una fiind cea a diplomaţiei, alta fiind cea mai mult concentrată pe disuasiune, mesajul fiind că asta pe presupune „costuri serioase“ pentru Rusia în cazul în care merge mai departe în invadarea Ucrainei.

Preşedintele Biden a fost extrem de clar spunând că SUA se va acţiona în continuare pe principiul «nimic fără voi»: nu vor exista discuţii pe problemele care sunt de mare preocupare pentru partenerii şi aliaţii noştri fără deplina consultare şi participare a partenerilor şi aliaţilor noştri - lucru pe care Preşedintele Putin a spus că-l înţelege.“

Pe de altă parte, Iurii Uşakov, consilierul de politică externă al lui Putin, a spus pentru AP că preşedintele Biden a transmis avertismentul că pot exista sancţiuni suplimentare în cazul în care Moscova decide escaladarea situaţiei din Ucraina. Iar Putin a răspuns că o asemenea acţiune ar constitui „o mare greşeală“ ar duce la ruperea legăturilor dintre cele două ţări.

Interesant, să vedem cum se va reflecta concret acest angajament în lucrarea diplomatică aflată în pregătire. Sigur că nu se aştepta nimeni să existe deja concluzii sau măcar sugestii privind viitoarele decizii finale, dar să vedem dacă va exista un viitor în care diplomaţia să fie cheia de lucru şi să dispară sau să se atenueze apelul la ameninţări militare, excluzând pe cât posibil şi masiv raţionamentele militare în estimarea demersurilor necesare pentru ordinea civilă funcţională în relaţiile internaţionale.

Ca atare, cred că cea mai mare speranţă privind cele trei reuniuni strategice de la începutul anului viitor este să auzim că se încheie prin decizia de continuare a negocierilor. Că reuniunile la nivelul respectiv sunt doar începutul şi că vor continua cu implicarea unor actori din ce în ce mai relevanţi, lăsând de acum înainte deschise forumurile de negociere care sunt Consiliul NATO-Rusia şi cadrul multiplu oferit de OSCE.

Balanţa este încă extrem de sensibilă şi, ca atare, totalmente instabilă. Miza ultimă ar trebui pusă însă pe dorinţa de supravieţuire, adică, cum se spune îndeobşte, pe un An Nou cu linişte şi pace, ceea ce ne dorim cu toţii şi, din toată inima, sper să vedem împlinindu-se în viaţa noastră a tuturor în 2022.

Cu acest mesaj, mulţumindu-vă pentru atenţie, vă dau întâlnire la anul!

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite