200

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
456

Am citit, amuzat, rândurile naive ale unui internaut, care plângea de mila României, după alegerea lui Donald Trump ca viitor preşedinte al SUA. Mai nou, postacii Moscovei jubilează afirmând că dacă Putin cade la înţelegere cu Trump, atunci ar trebui să îşi pună cenuşă în cap toţi cei care au semnalat, în mod argumentat şi repetat, pericolul unei noi agresiuni a Federaţiei Ruse pe bătrânul nostru continent. Nu aşa stau lucrurile.

Este adevărat faptul că Trump a afirmat, în campania sa electorală că, în calitate de preşedinte nu poate garanta protecţia ţărilor aliate din NATO care ar fi ţinta unui atac. Dar tot el a mai declarat că America va ajuta un stat aliat atacat doar în cazul în care această ţară ar fi îndeplinit obligaţiile sale în cadrul alianţei. Cele financiare, bineînţeles.

Îngrijoraţi ar trebui să fie liderii statelor membre ale NATO, cei care nu au asigurat procentele promise pentru bugetele apărării. Inclusiv oficialii români. Îngrijoraţi nu pentru soarta ţării, ci pentru viitorul lor politic, dacă nu iau măsuri clare, valabile din ianuarie 2017, de aliniere a bugetului armatei la promisiunea iniţială a conducătorilor de la Bucureşti. Aceea de la primirea în NATO.

Cei 200 de generali, acum în rezervă, care au acţionat pentru victoria lui Trump, ca şi majoritatea armatei SUA, care a votat contra lui Hillary Clinton, NU sunt capitularzi.

Prin urmare, niciun soldat american nu va fi retras din Europa, numai pentru a face pe placul unei puteri regionale, ostilă NATO.

De altfel, în mesajul său de felicitare, adresat lui Trump, Putin a declarat că speră să lucreze împreună pentru a scoate relaţiile ruso-americane din criza actuală, pentru rezolvarea problemelor de pe agenda internaţională şi pentru a căuta răspunsuri eficiente la provocările de securitate la nivel mondial.

Preşedintele rus a mai declarat că este încrezător în privinţa faptului că Moscova şi Washington pot stabili un dialog constructiv bazat pe principiile de egalitate, respect reciproc şi luarea în considerare reală a poziţiilor reciproce. Formularea frazei aparţine Kremlinului.

Per total, Putin pare optimist, dar este în mod clar şi prudent, pentru că Trump este mai imprevizibil decât el.

O victorie, duminica viitoare, la alegerile prezidenţiale din Republica Moldova, a conaţionalei Maia Sandu, ar fi şi un succes al Departamentului de Stat, adept al extinderii stabilităţii la est de graniţa răsăriteană a NATO. O victorie a lui Igor Dodon ar însemna chemarea, la Casa Albă, a şefului Comitetului Întrunit al Şefilor de State Majore, de la Pentagon, pentru a lămuri situaţia reală din teren. Nu cea de acum, ci aceea din ultima decadă a lunii ianuarie 2017.

În mod paradoxal, victoria lui Donald Trump este primul eveniment intern american care îi va obliga pe preşedintele actual, pe viitorul premier şi pe următorul parlament, de la Bucureşti, ca să aloce banii necesari armatei.

Altfel pot pleca, succesiv, în mod democratic, revenind la condiţia de simpli cetăţeni.
__________________________________

Nota bene:

Puteţi viziona mai jos opiniile conaţionalilor Alexandru Grumaz, Iulian Popescu şi Matei Adrian Dobrovie, la un brainstorming, din această seară, intitulat ROMÂNIA DE DUPĂ ALEGERI. Deocamdată după cele de peste Ocean.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite