18 ani de la 11 septembrie 2001: Trump promite să intensifice lupta împotriva talibanilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele american Donald Trump a promis miercuri, la marcarea a 18 ani de la atentatele de la 11 septembrie 2001, să intensifice lupta împotriva talibanilor în Afganistan, la câteva zile după anularea unei întâlniri cu aceştia în vederea încheierii unui acord de pace, relatează AFP.

„În cursul ultimelor patru zile, noi ne-am lovit inamicul mai puternic decât am făcut-o vreodată, iar acest lucru va continua“, a tunat Donald Trump la o ceremonie la Pentagon, la exact 18 ani de la atentatele de la 11 septembrie.

Atentatele de la 11 septembrie 2001, care s-au soldat cu aproape 3.000 de victime, au împins Statele Unite să lanseze o vastă ofensivă în Afganistan, cu scopul de a înlătura de la putere regimul taliban, care-i proteja pe comanditarii atacurilor.

Evocând atentatul de la Kabul care s-a soldat cu moartea unui militar american şi care l-a determinat să anuleze întâlnirea secretă prevăzută, Donald Trump a apreciat că talibanii au vrut să-şi arate forţa, dar că în realitate şi-au arătat „slăbiciunea“.

„Dacă dintr-un motiv sau altul ei revin în ţara noastră, noi ne vom duce oriunde se vor afla ei şi vom folosi o forţă militară niciodată folosită de Statele Unite în istorie şi nici măcar nu vorbesc despre puterea nucleară“, a adăugat el.

Aproximativ 13.000 de militari americani sunt staţionaţi în prezent în Afganistan.

Acordul de pace aflat în negocieri cu talibanii viza să reducă treptat acest număr, în schimbul unor garanţii împotriva terotismului din partea talibanilor, unei „reduceri a violenţei“ şi deschiderii unor negocieri de pace directe cu autorităţile de la Kabul - pe care insurgenţii le-au refuzat mereu până acum.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite