UPDATE 16 ani de la 11 septembrie 2001: Statele Unite îşi plâng morţii, în timp ce terorismul rămâne o ameninţare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Memorialul din New York dedicat victimelor din 11 septembrie 2001 FOTO MiniTime
Memorialul din New York dedicat victimelor din 11 septembrie 2001 FOTO MiniTime

Statele Unite comemorează astăzi 16 ani de la atentatele din 11 septembrie 2001, o zi sângeroasă care a tulburat profund societatea americană şi a marcat politica mondială la începutul noului mileniu.

UPDATE 16.26 Un minut de reculegere a fost ţinut luni, pe tot teritoriul în Statele Unite, în memoria victimelor atentatelor din 11 septembrie 2001, relatează news.ro.

Înconjuraţi de numeroşi colaboratori, Donald şi Melania Trump s-au recules în tăcere în grădina Casei Albe, la ora locală 8.46 (15.46 ora României), ora la care primul avion de linie deturnat de al-Qaada a lovit unul dintre Turnurile Gemene ale World Trade Center, din New York.

La New York, mii de oameni, unii cu flori în mâini, s-au strâns la 9/11 Memorial and Museum, complexul ridicat pe locul Turnurilor Gemene. Rudele victimelor au citit numele celor morţi în atacuri şi le-au adus un omagiu.

Victimele atacurilor, printre care şi cinci români, sunt omagiate luni prin slujbe şi ceremonii organizate în toată ţara.

Atacurile teroriste din 11 septembrie 2001 au schimbat pentru totdeauna modul în care lumea priveşte terorismul şi securitatea.

- Ştirea iniţială

La 11 septembrie 2001, 2.997 de persoane au murit şi alte aproximativ 6.000 au fost rănite într-o serie de atacuri coordonate împotriva Turnurilor Gemene din New York, Pentagonului şi Washington D.C., capitala Statelor Unite.

Prăbuşirea Turnurilor Gemene, un simbol al propserităţii americane, a fost urmată de un război global împotriva terorii lansat la ordinul celui de-al 43-lea preşedinte al Statelor Unite, republicanul George W. Bush.

Principala ţintă a acestui război a fost declarată organizaţia teroristă al-Qaeda, dar operaţiunile s-au extins de-a lungul anilor. Afganistanul şi Irakul sunt doar două dintre ţările afectate direct de răspunsul americanilor şi aliaţilor lor.

Peste 7.000 de agenţi speciali au participat la investigarea evenimentelor din 11 septembrie 2001, fiind voba de cea mai mare anchetă din istoria FBI.

11 septembrie 2001

image

Conform anchetei, ideea atacurilor i-a venit lui Khalid Sheikh Mohammed, care i-a prezentat-o în 1996 lui Osama bin Laden, şeful de la acea vreme al al-Qaeda. Bin Laden a fost liderul operaţiunii, implicându-se în alegerea atacatorilor şi găsirea fondurilor necesare comiterii actelor. Cincisprezece dintre terorişti erau din Arabia Saudită, doi din Emiratele Arabe Unite, unul din Egipt şi unul din Liban.

Khalid Sheikh Mohammed a fost prins de CIA pe 1 martie 2003 la Rawalpindi, în Pakistan, şi închis la Guantanamo. Osama bin Laden a fost ucis pe 2 mai 2011 într-un raid al trupelor speciale americane la Abbottabad.

osama ben laden

Osama bin Laden

La 16 ani de la 11 septembrie 2011, ameninţarea teroristă rămâne o realitate, provenind în continuare din partea al-Qaeda, care este departe de a fi decimată, şi în special din partea Statului Islamic, care a apărut pe fondul turbulenţelor din Irak.

Preşedintele american Donald Trump va comemora atentatele din 11 septembrie la Pentagon, iar vicepreşedintele Mike Pence la Shanksville, locul căderii avionului direcţionat de terorişti către Washington D.C.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite