11 septembrie 2001, ziua pe care americanii nu o vor uita niciodată

11 septembrie 2001, ziua pe care
americanii nu o vor uita niciodată

Memorial ridicat pentru victimele atacurilor teroriste din 11 septembrie 2001 FOTO EPA-EFE

Americanii îşi omagiază miercuri victimele atacului terorist din 11 septembrie 2001. În pofida trecerii a 18 ani de la cel mai sângeros eveniment din istoria Statelor Unite, sechelele încă nu au dispărut, atât la New York, cât şi la Kabul.

Ştiri pe aceeaşi temă

Din 2001 încoace, fiecare zi de 11 septembrie este dedicată rugăciunii şi amintirii victimelor celor mai sângeroase atentate comise vreodată pe teritoriul Statelor Unite.

Miercuri, Donald Trump s-a deplasat la Memorialul Pentagonului, ridicat în onoarea celor 184 de victime ale prăbuşirii zborului 77 al American Airlines. Lui Trump i s-a alăturat George W. Bush, preşedintele Statelor Unite din ziua atentatelor. Vicepreşedintele Mike Pence a prezidat ceremoniile de la Memorialul din Pennsylvania, în timp ce familiile victimelor atacurilor purtate împotriva Turnurilor Gemene din New York s-au adunat la o ceremonie privată organizată la Muzeul şi Memorialul Atentatelor din 11 Septembrie.

La 18 ani distanţă, Statele Unite se confruntă încă cu consecinţele acestor acte sângeroase imputate oraganizaţiei teroriste al-Qaida. Pe aeroporturile din Statele Unite, controalele de securitate rămân stricte, în timp ce, în Afganistan, armata americană continuă să fie vizată de numeroase atacuri. O rachetă a atins miercuri dimineaţa un perete al Ministerului afgan al Apărării, situat în apropierea Ambasadei americane la Kabul.

În Afganistan, 11 septembrie a provocat intervenţia armatei americane contra al-Qaida şi talbanilor aflaţi la putere la acea vreme la Kabul. Este vorba de cel mai lung război dus de Statele Unite în străinătate.

Pe lângă miile de victime directe, o altă consecinţă a zilei de 11 septembrie 2001 pentru New York este numărul mare de persoane atinse de cancer şi alte boli grave, mai ales de plămâni, din cauza norului toxic care a stat deasupra Manhattanului câteva săptămâni după cele două atacuri împotriva Turnurilor Gemene. Zeci de mii de pompieri şi voluntari mobilizaţi imediat la faţa locului au fost primii afectaţi.

Atentatele din 11 septembrie, comise prin deturnarea a patru avioane şi prăbuşirea lor în Turnurile Gemene, clădirea Pentagonului şi pe o câmpie din Pennsylvania, s-au soldat cu 2.977 de morţi şi 6.291 de răniţi.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: