Zugrăvirea Kremlinului în alb, „Кока-кола” în loc de Coca-Cola şi alte iniţiative legislative bizare din Duma de Stat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Printre cele mai controversate propuneri ale parlamentarilor ruşi se numără zugrăvirea simbolului Moscovei, Kremlinul, în alb, scrierea brandurilor internaţionale cu caractere chirilice, Coca-Cola devenind astfel „Кока-кола”, dar şi „recuperarea” Californiei de la americani.

Chiar şi cel mai prost dintre parlamentarii ruşi este mai deştept decât alegătorul obişnuit, a declarat în 2012 parlamentarul Ilia Costunov, membru al Dumei de Stat din partea grupării Rusia Unită, apropiată Kremlinului. De atunci, deputatul şi-a cerut scuze de mai multe ori pentru afirmaţia făcută şi, alături de colegii săi, a trecut la treabă. 

Din 2012 încoace, parlamentarii ruşi au elaborat 4.315 proiecte de lege, un nou record. Comparativ, acesta a fost numărul de iniţiative legislative în întregul mandat parlamentar anterior (2008 - 2012), notează publicaţia rusă „The Moscow Times”. Jurnaliştii ruşi au întocmit şi o listă cu cele mai bizare iniţiative legislative. 

1. Zugrăvirea Kremlinului în alb

Zidurile fortăreaţei emblematice a capitalei ruse au fost, iniţial, în secolul al XIV-lea, ridicate din piatră de calcar şi erau albe. Ele au început însă să se dezintegreze rapid, ceea ce i-a determinat pe ţari să aducă cei mai buni arhitecţi italieni pentru a proiecta simbolul puterii ruse. Până la sfârşitul secolului al XIX-lea, zidurile de cărămidă roşie - acum cunoscute în întreaga lume - au fost acoperiţi cu var şi vopsea albă. 

Mihail Degtiariov, deputat membru al partidului populist LDPR, a înaintat o propunere pentru zugrăvirea Kremlinului în culoarea sa originală, mişcare ce ar „sublinia superioritatea etică a Rusiei în faţa Vestului decadent moral”, a argumentat parlamentarul. 

2. „Recuperarea” Californiei de la americani

Pe când Kremlinul era încă alb, dinastia Romanov deţinea porţiuni lungi de pământ de-a lungul coastelor nord-americane din Pacific, începând din Alaska şi până în California. Dinastia a înţeles însă că nu-şi permitea să păstreze toate aceste pământuri şi a vândut terenurile din America, printre care se regăsea şi Fortăreaţa Ross (în prezent Comitatul Sanoma) din California. 

Însă cel căruia Romanovii i-au vândut fortăreaţa, imigrantul elveţia John Sutter, nu a achitat niciodată terenul, astfel că acelaşi parlamentar Degtiariov a cerut analizarea situaţiei şi, dacă este cazul, revocarea tranzacţiei. Autorităţile americane nu au comentat niciodată această idee. 

3. Interzicerea numelor exotice

Autorităţile ruse au luat această decizie doar după ce au eliberat certificate de naştere pe care sunt trecute prenumele „Lucifer”, „Controlor De Trafic Aerian”, „Doar Un Erou” şi „Salată”. 

4. Traducerea brandurilor străine

Actuala legislaţie rusă obligă publicitarii să adauge traducerea oricăror cuvinte străine folosite în reclame. Însă o propunere introdusă în toamnă prevede o taxă pentru companiile care folosesc alfabetul latin în loc de caractere chirilice. Astfel, Coca-Cola va fi obligată să devină „Кока-кола”, Facebook se va scrie „Фейсбук”, iar iPhone va deveni cunoscut ca „айфон”, produs, bineînţeles, de „эппл” (Apple). 

5. Bancnotele exhibiţioniste

Pe bancnota de 100 de ruble este o imagine a fronspiciului celebrului Teatru Balşoi din Moscova, cu Apollo purtat într-un car triumfal tras de patru cai. Apollo are doar umerii acoperiţi de un şal. În urmă cu câţiva ani, pe statuia de pe Balşoi a fost adăugată o frunză pentru „decenţă”. 

Pe bancnotă însă, Apollo a rămas gol, deşi, pentru a-şi da seama de asta, ar trebui să observi un detaliu care nu depăşeşte un milimetru. Un parlamentar cu ochi de vultur a vrut însă să înlăture imaginea de pe bancnotă, însă banca centrală rusă a respins rapid ideea, argumentându-şi poziţia tocmai prin dimensiunile mici ale imaginii. 

6. Compensaţii pentru oligarhii ruşi sancţionaţi în Vest

Propunerea nu este una singulară, mai mulţi politicieni şi partide vorbind despre compensarea companiilor şi a cetăţenilor ruşi care au avut de pierdut de pe urma sancţiunilor internaţionale aplicate de SUA şi UE asupra Rusiei pentru agresiunea din Ucraina. Însă partidul Rusia Unită a găsit şi o modalitate pentru acordarea compensaţiilor: introducerea unor taxe sau măriri de taxe pentru populaţie, iar fondurile obţinute să fie redirecţionate către entităţile şi persoanele sancţionate. 

SUA şi UE au aplicat, din martie încoace, mai multe seturi de sancţiuni economice Rusiei. Persoanele care se regăsesc pe această listă fac parte din cercul intim de la Kremlin, iar companiile vizate sunt considerate implicate în finanţarea conflictului separatist din estul Ucrainei. 

7. Impozit pe trecerea „Cortinei de Fier”

Un parlamentar rus a propus o taxă de 18% pentru zborurile internaţionale din Rusia, care s-ar reflecta cu siguranţă în preţul biletelor pentru populaţie. Anul trecut, în Rusia s-au înregistrat 54 de milioane de ieşiri din ţară efectuate de cetăţeni ruşi. 

8. Interzicerea personajelor din Monsters High

Parlamentarul Constantin Subbotin a înaintat un proiect de lege pentru interzicerea serialului de desene animate şi a liniei de jucării lansate pe baza acestuia, argumentând că tematica fantastică încurajează tendinţele suicidale. 

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite