Ziua şi acuzaţia la adresa lui Navalnîi: Opozantul rus va fi judecat miercuri pentru „defăimarea” unui veteran de război

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Aleksei Navalnîi transferat de la o secţie de poliţie din Himki către închisoarea Matroskaia Tişina FOTO EPA-EFE
Aleksei Navalnîi transferat de la o secţie de poliţie din Himki către închisoarea Matroskaia Tişina FOTO EPA-EFE

Opozantul rus Aleksei Navalnîi, plasat în detenţie la revenirea în ţara sa, urmează să fie judecat miercuri pentru „defăimarea” unui veteran din Al Doilea Război Mondial.

Aleksei Navalnîi, principalul adversar politic al preşedintelui rus Vladimir Putin, riscă o amendă sau o condamnare la închisoare dacă va fi găsit vinovat de defăimarea unui veteran din Al Doilea Război Mondial.

Ancheta în acest caz a fost deschisă în iulie, de către Comitetul de Investigaţii, care îl acuză pe opozantul că a difuzat informaţii „mincinoase” şi „injurioase pentru onoarea şi demnitatea” unui veteran din Al Doilea Război Mondial.

Veteranul care a depus plângere nu va fi prezent, cerând încă din vară ca dosarul să fie dezbătut în lipsa lui.

În funcţie de gravitatea faptelor, defăimarea este pasibilă cu amenzi de până la 5 milioane de ruble (56.000 de euro) şi cinci ani de închisoare. Pedepse mai uşoare, precum munca în folosul comunităţii, pot fi de asemenea pronunţate, transmite AFP.

Potrivit lui Navalnîi, este vorba de un nou dosar politic.

Aleksei Navalnîi a fost arestat duminică seara pe aeroportul Şeremetievo, în momentul intrării în Rusia. Plasat în detenţie pentru 30 de zile, opozantul se află de luni seara la Matroskaia Tişina, închisoare celebră din Moscova pe unde a trecut şi oligarhul Mihail Hodorkovski după ce a devenit un duşman înveterat al lui Vladimir Putin. Navalnîi este singur în celulă, din cauza carantinei.

Marile puteri au cerut eliberarea imediată a lui Navalnîi, denunţând arestarea lui doar pentru că este un critic al actualei conduceri de la Kremlin.

Moscova susţine că Navalnîi trebuie să plătească pentru încălcarea termenilor unei pedepse la închisoare cu suspendare.

Navalnîi s-a întors în Rusia după aproape cinci luni de tratament în Germania, unde a fost evacuat de urgenţă la 22 august 2020 la două zile după ce a intrat în comă. Opozantului i s-a făcut rău şi a intrat în comă la bordul unui avion cu care se întorcea de la Tomsk la Moscova. Potrivit unor analize efectuate de laboratoare militare din Germania, Franţa şi Suedia, Navalnîi a fost otrăvit cu Noviciok, o gamă de otrăvuri dezvoltată de sovietici în scopuri militare şi moştenită de ruşi. Moscova a respins concluziile acestor analize şi susţine că nu are nimic de-a face cu situaţia lui Navalnîi. Mai mult, Moscova refuză să deschidă un dosar penal în cazul otrăvirii opozantului. Potrivit unei anchete jurnalistice internaţionale, Navalnîi a fost otrăvit de o echipă specială din Serviciul Federal de Securitate (FSB, fostul KGB). El este convins că ordinul a venit direct de la Putin.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite