Zborurile spre Staţia Spaţială Internaţională vor dura mai puţin decât cele cu avionul de la Moscova la Bruxelles

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Rusia intenţionează să transporte cosmonauţi şi turişti pe Staţia Spaţială Internaţională (ISS) în cadrul unor zboruri ce vor avea durate mai mici decât cele ale unor curse regulate cu avionul între Moscova şi Bruxelles, informează DPA.

Rusia intenţionează să transporte cosmonauţi şi turişti pe Staţia Spaţială Internaţională (ISS) în cadrul unor zboruri ce vor avea durate mai mici decât cele ale unor curse regulate cu avionul între Moscova şi Bruxelles, informează DPA.

Această performanţă va fi testată în luna martie cu ajutorul unei capsule de tip cargo, ce va fi lansată spre laboratorul orbital, a anunţat directorul agenţiei spaţiale ruse (Roscosmos), Dmitri Rogozin.

Durata acelui zbor ar trebui să fie de aproximativ trei ore, a precizat Dmitri Rogozin într-un mesaj publicat pe Twitter.

Un zbor cu avionul - pe o cursă de linie - între Moscova şi Bruxelles acoperă o distanţă de aproximativ 2.500 de kilometri şi are o durată de patru ore.

Agenţia spaţială americană (NASA) se bazează pe Rusia pentru a-şi trimite astronauţii la bordul ISS, după încheierea programului navetelor spaţiale americane în anul 2011.

ISS orbitează Terra la o altitudine de aproximativ 400 de kilometri. La bordul său, oamenii de ştiinţă fac numeroase cercetări şi experimente, care, altfel, ar fi imposibil de realizat la sol, notează Agerpres.

"Zborurile comerciale sunt suspendate. Totuşi, preconizăm posibilitatea reluării lor în 2019-2020", se arată în comunicatul difuzat miercuri de societatea Energhia, care fabrică rachetele Soyuz.

Energhia a explicat că decizia sa de a suspenda deocamdată turismul spaţial este motivată de faptul că rachetele Soyuz au rămas singurul mijloc de transport între Terra şi platformă orbitală, după retragerea navetelor americane.

A recunoscut de asemenea că preţul unui bilet în spaţiu ar putea să scadă datorită introducerii zborurilor private, aşa cum sunt proiectele Starliner (Boeing) şi Crew Dragon (SpaceX).

Primul turist spaţial, Dennis Tito, a plătit 20 de milioane de dolari pentru un zbor cu o rachetă Soyuz în 2001, în timp ce cântăreaţa britanică Sarah Brightman ar fi trebuit să plătească 52 de milioane de dolari, în 2015, dar până la urmă şi-a schimbat planurile şi a renunţat la această aventură.

Guy LaLiberté care a petrecut opt zile în spaţiu după achitarea prealabilă a 35 de milioane de dolari a fost ultimul oaspete pe ISS, care nu dispunea de pregătire profesională de astronaut.

În urmă cu doi ani se informa că agenţia spaţială rusă, Roscosmos, ar fi aprobat un vehicul construit special pentru trimiterea de turişti în zboruri suborbitale. Respectiva navă ar fi urmat să se ridice la o altitudine de 200 de kilometri, suficient pentru ca turiştii spaţiali să experimenteze lipsa de gravitaţie.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite