Zakharova a comentat deciziile summitului UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE

Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al Rusiei, Maria Zakharova a comentat deciziile summitului UE care a avut loc în peroada 23-25 iunie.

Uniunea Europeană, prin decizia de a acorda Ucrainei şi Moldovei statutul de ţări candidate la aderarea la UE, a confirmat linia de dezvoltare geopolitică în sensul acaparării spaţiului CSI în vederea controlării Rusiei, a denunţat vineri, în comentariile sale, reprezentantul oficial al Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova. Diplomatul rus a remarcat că pentru atingerea obiectivului se folosesc diverse mijloace: de la pârghiile financiare şi economice, până la sprijin militar.

„În acest caz, criteriile stricte pentru convergenţa la UE pentru care alţi candidaţi sunt pur şi simplu daţi deoparte - cum ar fi statul de drept, lupta împotriva corupţiei, independenţa justiţiei, respectarea drepturilor omului, protecţia minorităţilor naţionale, libertatea de exprimare şi dezvoltarea a unei economii de piaţă -  sunt abandonate în favoarea politicii. Viitorul „Europei unite”, „idealurile” sale de democraţie sunt sacrificate sarcinii expansiunii neîngrădite a UE, aservirii politice şi economice a vecinilor”, a subliniat ea. „Nu se gândesc la consecinţele negative ale unui astfel de pas, aşa cum nu s-au gândit la el la summitul NATO de la Bucureşti din 2008, păstrând formula: „Georgia şi Ucraina vor putea deveni membre ale alianţei”.

Conţinut creativ

Reprezentanta Ministerului Afacerilor Externe rus a remarcat că Uniunea Europeană astăzi „demonstrează încă o dată că reprezintă foarte puţin din punct de vedere economic şi creativ în această asociaţie de integrare, creată pentru a preveni războaiele în Europa”.

„UE investeşte şi mai mult în continuarea ostilităţilor din Ucraina, care, deja în noua sa calitate de ţară candidată la UE, va cere la viitorul summit NATO de la Madrid din 28-30 iunie, nu fără a fi cu gândul la răzbunare, o creştere a ofertei de arme şi echipamente militare pentru a ucide civili cu ele, a distruge infrastructura civilă şi a bombarda poziţiile forţelor armate ruse”, a avertizat ea.

Abordare agresivă a UE
Potrivit Zakharova, o astfel de „abordare agresivă a Uniunii Europene prezintă, evident, potenţialul de apariţie a unor noi linii mai profunde de scindare şi crize în Europa în ansamblu”.

"Această politică a Bruxelles-ului nu are nimic de-a face cu nevoile reale ale poporului Ucrainei şi ale ţărilor UE. Nimănui din Uniunea Europeană nu-i pasă de adevăratele interese ale unei Europe unite şi indivizibile", a conchis diplomatul.

„Uniunea Europeană dovedeşte încă o dată că a mai rămas foarte puţin în această asociaţie de integrare creată pentru a preveni războaiele în Europa. La viitorul summit NATO de la Madrid din 28-30 iunie, va cere cu forţă dublată o creştere a ofertei de arme şi echipament militar pentru a ucide civili, a distruge infrastructura civilă şi a bombarda poziţiile forţelor armate ruse”, a menţionat diplomatul.

Act de echilibru periculos
Abordările Rusiei asupra problemelor nucleare se bazează exclusiv pe logica descurajării, mai ales într-un moment în care ţările NATO care s-au autoproclamat o „alianţă nucleară” se echilibrează periculos în pragul unui conflict armat direct cu Federaţia Rusă, a spus diplomatul, care face legătura şi cu finalizarea Tratatului de interzicere a armelor nucleare (TPNW) a Primei Conferinţe a Statelor Participante (KSU).

„Abordările ruseşti se bazează exclusiv pe logica descurajării, inclusiv în condiţiile actuale, când ţările NATO care au provocat agravarea crizei ucrainene şi au declanşat o campanie hibridă împotriva Rusiei şi s-au autoproclamat „alianţă nucleară” se echilibrează periculos pe pragul unui conflict armat direct”, a subliniat Zakharova.

Fie că vă place sau nu, atâta timp cât există arme nucleare, logica descurajării rămâne o modalitate eficientă de a preveni confruntarea nucleară şi războaiele la scară largă, a spus Zakharova. „Denaturarea în scopuri propagandistice a esenţei politicii ruse în acest domeniu, bazată pe postulatul inadmisibilităţii războiului nuclear, este absolut inacceptabilă”, a conchis ea.

Tratatul de interzicere a armelor nucleare
Rusia nu va adera la Tratatul de interzicere a armelor nucleare. Promovarea sa asertivă adânceşte dezbinarea dintre state şi subminează regimul Tratatului, subminându-i credibilitatea, a spus Zakharova.

„În legătură cu dorinţa de a pune pe o bază permanentă eforturile de universalizare a TPNW, aşa cum este consemnat în documentele finale ale CSP, subliniem: Rusia nu intenţionează să adere la acest acord şi are în vedere să urmeze înţelegerea că tratatul nu stabileşte niciun standard universal: nici acum, nici în viitor”, a subliniat ea.

Potrivit Zakharova, Moscova continuă să adere ferm la poziţia conform căreia dezvoltarea TPNW a fost prematură, eronată şi, de fapt, contraproductivă. Acest acord nu face nimic pentru a reduce riscurile nucleare în creştere şi nu aduce umanitatea cu un pas mai aproape de obiectivul enunţat în el, iar abordarea prevăzută în TPNW nu duce decât la o creştere a contradicţiilor între statele nucleare şi cele nenucleare, a subliniat ea. .

„Nu ţine cont de situaţia militaro-politică şi militaro-strategică şi contravine principiului că dezarmarea nucleară ar trebui efectuată în aşa fel încât să conducă la „o creştere a nivelului de securitate pentru toţi”. Nu vedem modalităţi realiste de implementare a vreunuia - sau măsuri practice de reducere directă a armelor nucleare", a continuat diplomatul.

„Rusia, ca toate celelalte state cu potenţial nuclear militar, nu a luat parte la KGU al TPNW şi nu intenţionează să facă acest lucru în viitor. De asemenea, nu intenţionăm să construim lucrări comune cu structuri auxiliare create ca parte a interacţiunea participanţilor la TPNW pentru a-l implementa”, a clarificat ea.

Zakharova a mai remarcat că afirmaţia conform căreia, odată cu intrarea în vigoare a TPNW, armele nucleare „sunt acum interzise fără echivoc şi complet, în conformitate cu dreptul internaţional” nu este adevărată. „Rusia, ca şi până acum, porneşte din faptul că acest tratat stabileşte cerinţe exclusiv pentru participanţii săi şi nu este în niciun fel obligatoriu în raport cu ţara noastră sau cu alte state care nu îl vor semna şi nu îl vor ratifica.<...> Având în vedere consecvenţa şi obiecţiile persistente din partea mai multor state, acest acord nu contribuie în niciun fel la dezvoltarea dreptului internaţional cutumiar”, a adăugat ea.

„În consecinţă, Rusia nu se consideră legată de deciziile care au fost adoptate la prima KSU sau vor fi adoptate la conferinţele ulterioare privind TNP”, a subliniat Zakharova.

Scuturarea regimului TNP
Diplomatul a adăugat că Tratatul privind interzicerea armelor nucleare ar putea cauza daune ireparabile Tratatului de neproliferare a armelor nucleare.

„De asemenea, observăm că susţinătorii TNP promovează în mod constant teza presupusei „compatibilităţi” a acestuia cu Tratatul de neproliferare a armelor nucleare (TNP) şi considerăm acest acord drept o „măsură eficientă” pentru punerea în aplicare a obligaţiilor prevăzute de acesta în conformtate cu articolul VI din TNP. În acelaşi timp, ei condamnă „acţiunile care prezintă riscuri de subminare a TNP” ca piatră de temelie a regimului de neproliferare şi dezarmare nucleară. Totuşi, problema este că, în opinia noastră, TNP, care a fost elaborat fără a ţine cont de realităţile strategice şi de interesele de securitate ale ţărilor nucleare, poate cauza prejudicii ireparabile. Promovarea TNP adânceşte dezbinarea între state şi subminează regimul TNP, subminându-i credibilitatea.De fapt, există o scindare a fundamentului juridic internaţional al dezarmării în elemente separate şi incompatibile”, a subliniat reprezentantul oficial al Ministerului rus de Externe.

După cum se menţionează în comentariu, Federaţia Rusă porneşte de la faptul că TNP, care a trecut testul timpului, este un document autosuficient şi nu trebuie să fie completat şi specificat în afara acelor etape care sunt convenite în cadrul procesul său de revizuire. „Pentru Rusia, TNP îşi păstrează necondiţionat rolul de a oferi orientări juridice fundamentale în acest domeniu”, a adăugat ea.

„În general, deşi nu suntem de acord cu ideea nerealistă a unei „scurtături” către o lume fără energie nucleară, rămânem totuşi deschişi la un dialog reciproc respectuos şi constructiv cu toate părţile interesate, la o muncă pragmatică în formate internaţionale relevante pentru a crea , cu bună-credinţă, premisele pentru următorii paşi în această direcţie. Cu toate acestea, eventualele programe speculative pentru obţinerea rezultatului final sunt puţin probabil să ajute aici”, subliniază Zakharova în comentariul ei.

Diplomatul a remarcat, de asemenea, că progresele suplimentare ar trebui realizate în mod cuprinzător, în strictă conformitate cu articolul VI din TNP şi fără a scoate elementele sale individuale din contextul holistic al dezarmării generale şi complete. „Progresul este posibil doar pe baza unei abordări echilibrate şi etapizate care prevede consolidarea stabilităţii şi securităţii internaţionale pentru toate statele fără excepţie”, a conchis ea.

Expansiune rampantă
Uniunea Europeană sacrifică idealurile democraţiei de dragul propriei expansiuni şi al înrobiei vecinilor săi, a declarat într-un comentariu reprezentantul oficial al Ministerului de Externe.

„Declaraţiile făcute în ajunul deschiderii Universităţii de Stat din Kiev în contextul conflictului ucrainean privind „ameninţările reciproce de folosire a armelor nucleare”, precum şi declaraţiile individuale de la tribuna conferinţei despre presupusul „şantaj nuclear” al Rusiei nu pot decât să trezească nedumerire. Subliniem din nou: nu există "ameninţări nucleare" din partea Rusiei nu a sunat niciodată şi nu are niciodată", a spus diplomatul.

Ţările NATO, care s-au autoproclamat o „alianţă nucleară”, se află în pragul unui conflict armat direct.

Abordare nediplomatică
În acelaşi timp, summitul UE desfăşurat în perioada 23-24 iunie la Bruxelles, unde a fost anunţată decizia privind Ucraina şi Moldova, nu a adus „schimbări serioase pentru securitatea europeană”, a menţionat Zakharova. „Aceeaşi retorică de confruntare împotriva ţării noastre pe care am auzit-o în ultimele luni”, a continuat ea.

Potrivit acesteia, într-un efort de a-şi extinde sfera de influenţă, reprezentanţii Uniunii Europene „mărturisesc o abordare cinic-consumator”. „Pentru ei, principalul lucru este să asigure dezvoltarea pe termen lung a relaţiilor cu regiunile din vecinătatea lor pe baza principiului „lider-follower”, astfel încât studenţii eurouniversitari să fie de acord fără îndoială cu toate deciziile de la Bruxelles”, a subliniat ea.

UE obligă ţările candidate să urmeze politica de sancţiuni ilegitime a UE, indiferent de priorităţile naţionale de dezvoltare a comerţului exterior şi de sfera socio-economică ale acestor state, să ceară aderarea la toate declaraţiile de politică externă ale UE, la care nu sunt; permis să fie de acord. Pentru aceasta, se inventează noi forme de implicare a ţărilor terţe,

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite