YouTube, folosit de cei mai eficienţi spioni ai ruşilor

YouTube, folosit de cei mai eficienţi spioni ai ruşilor

Faţa celor doi spioni, soţ şi soţie, a fost blurată în fotografii, la cererea judecătorilor

La Stuttgart a început procesul cuplului Heidrun şi Andreas Anschlag,  acuzaţi de spionaj în favoarea Rusiei. Perechea cu o înfăţişare comună, de vârstă medie, bine situată din punct de vedere material, trăia aparent liniştită într-o mică localitate lângă Marburg şi nimeni nu şi-ar fi imaginat că aceşti oameni paşnici se află în centrul celui mai mare scandal de spionaj de după războiul rece.

Ştiri pe aceeaşi temă

Despre cazul lor au fost informaţi atât cancelarul Angela Merkel, cât şi preşedintele Vladmiri Putin şi chiar s-a vorbit despre eventualitatea unui schimb de spioni, dar până la urmă s-a renunţat la acest demers.

Potrivit actului de acuzare, timp de 23 de ani cei doi au reuşit să trimită la Moscova mii de pagini de documente secrete printre care multe referitoare la Uniunea Europeană, NATO şi ONU, relaţiile dintre ţările occidentale, est-europene şi asiatice, inclusiv, scria cotidianul „Oberhessische Presse“, documente secrete despre strategia militară a NATO din Libia, Kosovo, Georgia şi Afganistan.

Anual, serviciile secrete ruse le dădeau 100.000 de euro şi din aceşti bani a fost plătit principalul lor furnizor de date, un cetăţean olandez care lucra la Ministerul de Externe din Haga. Se pare că acesta era un împătimit al jocurilor de noroc şi datorită acestei slăbiciuni s-a reuşit atragerea lui în activitatea de spionaj. Între 2008-2011, olandezul ar fi încasat peste 72.000 de euro. El dădea lunar informaţii agenţilor ruşi.

„VACA DIN ALPI“

O parte dintre documente erau transmise prin satelit dar altele prin comentarii la filmuleţe YouTube unde Heidrun Anschlag era înregistrată sub pseudonimul „Alpinkuhn1” (vaca din Alpi 1) . Unele mesaje erau ascunse în comentariile unor videoclipuri cu fotbalistul portughez Cristiano Ronaldo, iar răspunsurile codate, venite de la FSB erau semnate Cristianofootballer.

Dar se trimiteau mesaje şi prin SMS-uri şi în containere ascunse în diferite locuri din Vestfalia de nord-Renania. Cei doi au fost prinşi tocmai când îşi pregăteau fuga deoarece au fost atenţionaţi de Moscova. La capturarea lor au contribuit  şi informaţii furnizate de americani şi de către o ţară est-europeană.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările