Vladimir Putin avertizează Statele Unite să nu furnizeze arme Ucrainei

Vladimir Putin
avertizează Statele Unite să nu furnizeze arme Ucrainei

Vladimir Putin FOTO EPA

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat marţi că orice decizie luată de Statele Unite pentru a furniza arme defensive Ucrainei va alimenta conflictul din estul acestei ţări şi i-ar putea determina pe separatiştii proruşi să îşi extindă campania militară, relatează Reuters.

Ştiri pe aceeaşi temă

Întrebat la summitul BRICS, din China, în legătură cu posibilitatea ca Statele Unite să trimită armament greu Ucrainei, Putin a răspuns că Washingtonul este cel care trebuie să decidă cui îi vinde sau oferă arme, dar a tras un semnal de alarmă.

„Livrarea de arme într-o zonă de conflict nu ajută eforturile de menţinere a păcii, ci numai înrăutăţeşte situaţia“, a spus liderul de la Kremlin. „O astfel de decizie nu ar schimba situaţia, iar numărul victimelor ar putea creşte“, a adăugat el.

În comentarii ce ar putea fi interpretate drept o ameninţare voalată, Putin a sugerat că separatiştii proruşi probabil că vor răspunde prin extinderea propriei lor campanii.

„Republicile (proruse - n. red.) autodeclarate au suficiente arme, inclusiv pe cele capturate de la cealaltă tabără“, a subliniat preşedintele rus. „Este greu de imaginat cum ar răspunde republicile autodeclarate. Poate că vor desfăşura arme în alte zone de conflict“, a apreciat el.

Putin a mai spus că Rusia intenţionează să redacteze un proiect de rezoluţie pe care să o supună atenţiei Consiliului de Securitate al ONU, ce ar urma să prevadă desfăşurarea de trupe ale Naţiunilor Unite pentru menţinerea păcii în estul Ucrainei. Acestea ar urma să apere observatorii OSCE aflaţi deja acolo. „Ar contribui la rezolvarea problemei din estul Ucrainei“, consideră Putin, care a adăugat că trebuie îndeplinite o serie de condiţii preliminare înainte ca acest lucru să fie posibil.

În cursul unei vizite la Kiev, luna trecută, secretarul american al Apărării, Jim Mattis, a afirmat că revizuieşte activ posibilitatea de a trimite arme letale Ucrainei, pentru a o ajuta să se apere - o opţiune pe care fostul preşedinte american Barack Obama a respins-o.

Violenţele din estul Ucrainei s-au soldat cu peste 10.000 de morţi în trei ani. Ucraina acuză Rusia că trimite trupe şi armament greu în regiune, o acuzaţie pe care Kremlinul o neagă. 

citeste totul despre: