Vladimir Putin vrea o alternativă rusă la Wikipedia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO EPA-EFE
FOTO EPA-EFE

Preşedintele rus Vladimir Putin a cerut, marţi, crearea unei versiuni naţionale mai „credibile” a enciclopediei online Wikipedia.

Potrivit agenţiei de ştiri RIA Novosti, preşedintele a declarat în cadrul unei întâlniri a comitetului privind viitorul limbii ruse: „În ceea ce priveşte Wikipedia... este mai bine să o înlocuim cu noua Mare Enciclopedie Rusă în format electronic”.

„Măcar aceasta ar reprezenta informaţii de încredere, prezentate într-o manieră adecvată, eficientă”, a dăugat liderul de la Kremlin.

Putin a făcut referire la o enciclopedie rusă care a fost publicată între anii 2007 şi 2014 şi care este disponibilă în prezent doar în format pe hârtie.

Guvernul plănuieşte să aloce aproape 1,7 miliarde de ruble (26,7 milioane de dolari) pentru o sursă online de informaţii similară cu Wikipedia, în următorii trei ani, potrivit unor documente administrative publicate în luna septembrie.

Putin a răspuns la un comentariu al unui rector universitar, care s-a plâns de faptul că instanţele de judecată se folosesc de Wikpedia pentru a ajunge la verdicte.

Wikipedia în limba rusă, cunoscută ca Vikipedia, susţine că are pese 1,5 milioane de articole. În 2015, Rusia a intrzis Wikipedia pentru o scurtă perioadă de timp, din cauza unui articol referitor la o formă de canabis.

Apelul lui Putin vine după ce o lege controversată privind crearea unei reţele de internet care poate fi izolată de serverele internaţionale a intrat în vigoare săptămâna trecută.

Rusia



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite