Vladimir Putin trimite un nou regiment aeropurtat în Crimeea. Rusia şi Belarus vor simula un conflict militar cu NATO în septembrie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Membri ai trupelor speciale aeropurtate ruse
Membri ai trupelor speciale aeropurtate ruse

Federaţia Rusă intenţionează să formeze şi să desfăşoare până la 1 decembrie a.c. în Crimeea (peninsulă ucraineană anexată în 2014 de Rusia, n.r.) un nou regiment aeropurtat, relatează agenţia de presă oficială rusă TASS, citată joi şi de numeroase media ucrainene

Noua unitate militară va face parte din componenţa Diviziei nr. 7 aeropurtate, a cărei bază se află în Novorossiisk (port rusesc la Marea Neagră), a precizat comandantul Forţelor aeropurtate ruse (Vozduşno-Desantnîie Voiska, VDV), general-colonelul Andrei Serdiukov.

„Preşedintele Vladimir Putin a semnat deja un decret privind crearea noii unităţi. Există şi un ordin executiv al Statului Major General, care prevede crearea şi desfăşurarea în Crimeea a unui nou regiment aeropurtat până la 1 decembrie”, a declarat generalul Serdiukov pentru media ruse.

Analistul militar ucrainean Oleg Jdanov, colonel în rezervă, consideră că desfăşurarea acestui nou regiment aeropurtat în Crimeea relevă faptul că Rusia se pregăteşte „de un conflict în regiune”, potrivit publicaţiei Gordon.ua, citată de egerpres.ro.

Ruşii ” se pregătesc de un război regional major. Moscova vrea să includă Siria în Organizaţia Tratatului de Securitate Colectivă (ODKB) şi dacă în Siria vor apărea probleme, trebuie să asigure trimiterea de trupe prin Bosfor şi Dardanele. De aceea, consolidează unităţile de desant aerian”, a declarat analistul ucrainean într-o intervenţie miercuri seara la postul de televiziune Ukraina 24.

Recent, Rusia a efectuat teste şi a plasat în stare de pregătire de luptă sistemul de apărare antiaeriană din Crimeea, a relatat la începutul acestei săptămâni publicaţia ucraineană Zerkalo nedeli.

Moscova, care consideră legitimă alipirea Crimeii la Rusia, a avertizat marţi că ea califică drept „încălcare a integrităţii sale teritoriale” Platforma Crimeea, un summit desfăşurat luni la iniţiativa Ucrainei, care a reunit la Kiev reprezentanţi din 46 de ţări.

„Aşa cum am avertizat, vom fi obligaţi să considerăm participarea unor ţări, a unor organizaţii internaţionale şi a reprezentanţilor acestora la Platforma Crimeea drept o încălcare a integrităţii teritoriale a Federaţiei Ruse, ceea ce va avea inevitabil consecinţe asupra relaţiilor noastre” cu respectivele ţări şi organizaţii, a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, într-o conferinţă de presă marţi, conform site-ului oficial al MAE rus, mid.ru.

Rusia şi Belarus vor simula un conflict militar cu NATO în timpul exerciţiului „Zapad-2021” la care vor lua parte 200.000 de militari

În luna septembrie a acestui an, Rusia şi Belarus vor desfăşura exerciţiul de amploare Zapad (Vest) -2021, care va avea loc lângă graniţele Uniunii Europene şi NATO. După cum a informat publicaţia finlandeză Helsingin Sanomat, în timpul manevrelor, autorităţile de la Moscova şi Minsk vor desfăşura acţiuni într-un conflict armat cu NATO.

Potrivit autorului articolului, ca parte a exerciţiilor comune, Rusia şi Belarus vor organiza un conflict politic cu NATO, care se va transforma într-un conflict armat, cu utilizarea armelor nucleare. Exerciţiul strategic Vest-2021 va urma acelaşi scenariu ca şi Zapad (Vest)-2017, numai ca va fi mult mai mare.

Experţii militari finlandezi apreciază că Flota rusă de Nord va juca un rol important în exerciţiul din acest an. În cadrul acestuia, se va acorda o atenţie deosebită protejării coastei arctice a Rusiei, deoarece partea rusă consideră că această regiune îi aparţine.

În prezent, pe teritoriile Rusiei şi Belarusului, sunt în curs de desfăşurare o serie de exerciţii militare, la care, pe lângă militari, participă şi membrii Gărzii Naţionale. Toate aceste activităţi au loc în cadrul pregătirilor pentru faza activă a exerciţiului strategic Vest-2021.

„Pregătirile se desfăşoară direct către Occident, adică pentru ultima fază a războiului împotriva NATO”, a scris unui dintre experţii militari finlandezi.

Analiştii occidentali consideră că, în cazul unui conflict global cu NATO, Rusia va avea nevoie de toate forţele, astfel încât exerciţiile vor implica nu numai Regiunea Militară Vest, ci şi unităţi din alte regiuni militare, inclusiv de la Flota de Nord.

„Există o mare probabilitate ca, în timpul exerciţiului Vest-2021, să fie încălcate frontiere ale unor state membre NATO sau partenere, după care conflictul simulat se va transforma într-unul real. O îngrijorare deosebită cu privire la exerciţiu este exprimată în statele baltice şi în Ucraina”, a concluzionat autorul articolului.

Exerciţiul de comandament şi stat major la nivel strategic Vest-2021 va fi executat, în perioada 10-16 septembrie, pe teritoriile Rusiei şi Belarusului.

După cum au anunţat organizatorii, la ediţia din acest an vor participa aproximativ 200.000 de militari din cele două state.

Reprezentanţii ruşi au declarat că exerciţiul va avea un caracter defensiv, iar adversarul trupelor participante nu va fi nominalizat.

Rusia



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite