Vladimir Putin susţine că are „probe documentare” că în Ucraina ar fi fost concepute „componente pentru arme biologice”

Vladimir Putin susţine că are „probe documentare” că în Ucraina ar fi fost concepute „componente pentru arme biologice”

FOTO Getty Images (Arhivă)

Preşedintele rus Vladimir Putin a afirmat luni că în Ucraina au fost concepuţi compuşi pentru arme biologice şi că în timpul războiului Rusia a obţinut „probe documentare” cu privire la aceste activităţi desfăşurate pe teritoriul Ucrainei cu ajutorul SUA.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Acum, în timpul operaţiunii speciale în Ucraina, am obţinut probe documentare că în apropierea frontierelor noastre au fost create în esenţă componente pentru arme biologice”, a afirmat Vladimir Putin luni, la Kremlin, în timpul unui summit al Organizaţiei Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC), scrie EFE, confrom Agerpres. 
 
Potrivit preşedintelui rus, în plus faţă de aceste acţiuni, care contravin înţelegerilor ce interzic armele biologice şi toxice, în respectivele instalaţii „se elaborau metode şi mecanisme pentru destabilizarea situaţiei epidemiologice în spaţiul post-sovietic”. 
 
Vladimir Putin a insistat că din această cauză trebuie acordată o atenţie specială chestiunii securităţii biologice în spaţiul OTSC, organizaţie ce pune laolaltă Rusia, Belarus, Armenia, Kazahstan, Kârgâzstan şi Tadjikistan. 
 
„De mult timp am activat alarmele despre activităţile biologico-militare ale SUA în spaţiul post-sovietic”, a comunicat Putin la începutul summitului, organizat cu prilejul celebrării a 30 de ani de la fondarea OTSC. 
 
De asemenea, el a adăugat că în această „regiune comună” Pentagonul „a creat zeci de laboratoare şi centre care nu se ocupau de acordarea de asistenţă medicală pentru populaţia ţărilor unde îşi desfăşurau activităţile”. 
 
„Principalul lor scop era de a culege material biologic şi de a studia, pentru propriile obiective, caracterul specific al răspândirii virusurilor şi bolilor periculoase”, a consemnat preşedintele rus. 
 
Aşadar, liderul de la Kremlin le-a solicitat preşedinţilor celorlalte state din OTSC să susţină o iniţiativă a Rusiei de a fonda un organism dedicat acestei chestiuni în cadrul organizaţiei. 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările