Vladimir Putin: Dacă Stalin n-ar fi fost aşa dur, Hitler ar fi câştigat al Doilea Război Mondial

Vladimir Putin: Dacă Stalin n-ar fi fost aşa dur, Hitler ar fi câştigat al Doilea Război Mondial

Fără mâna de fier a lui Stalin, Europa n-ar fi câştigat războiul cu Germania nazistă, crede Vladimir Putin

URSS nu ar fi câştigat războiul împotriva naziştilor dacă Iosif Stalin „n-ar fi fost aşa dur”, a declarat miercuri preşedintele rus Vladimir Putin, citat de agenţia rusă de ştiri TASS.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Este dificil de spus dacă am fi putut câştiga în condiţiile dacă puterea n-ar fi fost atât de dură. Şi, dacă am fi pierdut noi, care ar fi fost consecinţele? Catastrofale!”, a declarat miercuri Vladimir Putin, în cadrul unei întâlniri cu profesori universitari şi istorici organizată la Muzeul de Istorie din Moscova.
 
De la căderea URSS, autorităţile ruse au avut o poziţie ambivalentă faţă de Stalin. Oficial, ele îl denunţă pe liderul sovietic pentru teroarea de stat pe care a orchestrat-o din anii '30 şi până la moartea sa, în 1953. Cu toate acestea, memoria lui Stalin este salutată de numeroşi ruşi şi cetăţeni ai fostelor republici sovietice pentru rolul pe care l-a avut în înfrângerea Germanie naziste, notează AFP.
 
În 2012, ruşii l-au plasat pe Stalin în fruntea unui sondaj privind cele mai marcante personalităţi ruseşti, deşi regimul condus de acesta va rămâne sinonim în istorie cu gulagul, deportările în masă - tătarii, cecenii, inguşii - şi moartea a milioane de persoane prin executare sau muncă silnică.
 
Conform rezultatelor unui sondaj din 2014, Vladimir Putin a ieşit pe primul loc atunci când ruşii au fost îndrebaţi dacă vreo persoană publică le este reper de moralitate. Putin a depăşit astfel personalităţi precum scriitorul de Nobel Alexander Soljeniţîn. Mormântul lui Stalin se află lângă zidul Kremlinului, în Piaţa Roşie, un loc emblematic pentru întreaga Rusie. 
 
Vladimir Putin a făcut apel şi la istoricii prezenţi pentru a „scrie istoria Crimeei înainte să o scrie alţii”. „Trebuie scrisă istoria acestei părţi integrante a vieţii noastre culturale, a codului nostru cultural”, a insistat Putin în cadrul aeleiaşi întâlniri cu mediul universitar. Rusia a anexat Peninsula Crimeea în martie, după un referendum marcat de acuzaţii de fraudă şi cu mii de soldaţi şi agenţi ruşi prezenţi pe teritoriul ucrainean ocupat de separatiştii proruşi. 
 
 
 
 
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările