Vladimir Putin şi-a întărit controlul în estul Mării Negre

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Rusia şi-a consolidat controlul în provincia georgiană Abhazia printr-un nou tratat care prevede legături militare şi economice mai strânse în teritoriul de-a lungul Mării Negre, notează „Business Insider“.

Noul tratat înfurie şi sperie comunitatea din cauza unei „noi anexări“ în Georgia, iar cei din Abhazia se tem că bogătaşii ruşi le vor lua preţioasa linie de coastă. De asemenea, s-au ridicat noi suspiciuni şi în Occident privind aspiraţiile teritoriale ale lui Vladimir Putin.

Potrivit tratatului semnat de Putin şi de liderul Abhaziei în staţiunea de la Marea Neagră, Soci, forţele ruse şi abhaze din teritoriu se vor uni sub conducerea unui comandant rus. Putin a declarat că anul viitor Moscova îşi va dubla şi subvenţiile în Abhazia, la aproximativ 9,3 miliarde de ruble (160 milioane de euro).

Sunt sigur că unitatea, cooperarea şi parteneriatul strategic dintre Rusia şi Abhazia va continua să se întărească“, a declarat Putin.

Legăturile cu Rusia ne oferă garanţii de securitate şi oportunităţi largi pentru dezvoltare socio-economică“, spune şi preşedintele Abhaziei, Raul Hajhimba.

Trupe ruseşti sunt detaşate în Abhazia de peste două decenii, de când regiunea cu o populaţie de 240.000 de oameni s-a rupt de Georgia, într-un război separatist. Totuşi, acordul încheiat luni reflectă o încercare clară a Moscovei de a-şi extinde prezenţa şi a avut loc doar după o schimbare de putere din teritoriu.

Tratatul ridică îngrijorări în vest, mai ales din cauza legăturilor reci dintre Rusia şi Occident pe fondul crizei ucrainene. Regiunea Mării Negre a fost mereu foarte importantă pentru Putin, care a justificat anexarea Crimeei spunând că va garanta faptul că navele de război NATO nu vor fi niciodată binevenite în peninsulă, care este baza flotei ruseşti de la Marea Neagră.

NATO şi UE critică acţiunea Rusiei

Secretarul general al NATO a condamnat tratatul, specificând faptul că alianţa susţine suveranitatea Georgiei. De asemenea, a solicitat Rusiei să-şi schimbe recunoaşterea Anhaziei şi Osetiei de Sud, o altă provincie separatistă, ca fiind state independente.

Acest aşa-zis tratat nu contribuie la o stabilitate de durată a situaţiei din Georgia. Mai degrabă, încalcă suveranitatea şi integritatea teritorială a Georgiei şi contrazice făţiş principiile legii internaţionale, ale OSCE şi obligaţiile internaţionale asumate de Rusia“, a declarat Jens Stoltenberg, secretarul general NATO.

Înaltul reprezentant al UE pentru Afaceri Externe şi Politică de Securitate, Federica Mogherini, a atras atenţia că acordul contravine principiilor dreptului internaţional şi obligaţiilor asumate de Rusia şi pune în pericol securitatea regională. „Semnarea aşa-zisului acord de alianţă şi parteneriat strategic dintre Federaţia Rusă şi regiunea separatistă georgiană subminează eforturile care se fac în prezent pentru stabilizarea securităţii în regiune”, a afirmat şefa diplomaţiei europene.

Statele Unite ale Americii au declarat că nu vor recunoşte acţiunea rusă şi şi-au exprimat şi ele suportul continuu pentru suveranitatea Georgiei. „SUA nu recunoaşte legitimitatea unui aşa-zis tratat între regiunea georgiană Abhazia şi Federaţia Rusă“, se arată într-un comunicat al Departamentului de Stat american.

Schimbare de putere în Abhazia, la dorinţa Rusiei

Fostul lider al regiunii, Alexander Ankvab, a fost forţat să se retragă mai devreme în acest an ca urmare a presiunilor protestatarilor care, se pare, ar fi fost încurajaţi de Kremlin. Hajhimba, fost ofiţer KGB, a fost ales preşedinte printr-un vot prematur din august, alegeri considerate ilegale de Georgia. Spre deosebire de Ankvab, care s-a opus acţiunii ruşilor de a cumpăra proprietăţi în Abhazia, Hajhimba a părut mai dispus să asculte solicitările Rusiei.

Ministrul de Externe al Georgiei a denunţat acordul ca fiind „un pas spre o anexare de facto“ a Abhaziei şi a solicitat comunităţii internaţionale să condamne această mişcare. Relaţiile ruso-georgiene au fost rupte de un război, în 2008, după ce fostul preşedinte georgian Mihail Saakaşvili a încercat să recâştige controlul asupra Osetiei de Sud. Armata rusă a izgonit trupele georgiene în cinci zile, iar Moscova a recunoscut ambele provincii rebele ca fiind state independente.

Partidul Visul Georgian, condus de miliardarul apropiat ruşilor Bidzina Ivanişvili, care a surclasat partidul lui Saakaşvili în votul din 2012, a încercat să repare legăturile cu Moscova. Dar, deşi relaţiile economice s-au îmbunătăţit, legăturile politice rămân îngheţate din cauza refuzului Moscovei de a face un compromis privind statutul regiunilor separatiste ale Georgiei.

Partidul lui Saakaşvili, „Mişcarea Naţională Unită“ a acuzat Guvernul georgian de ploconire în faţa ruşilor. „Guvernul georgian n-a făcut nimic“, a spus liderul partidului, David Bakradze, care o solicitat guvernului să se alăture sancţiunilor occidentale împotriva Rusiei şi să renunţe la dialogul politic cu Moscova.

Tratatul cu Abhazia pare să reflecte îngrijorările Moscovei privind partidului lui Saakaşvili care şi-ar putea plănui reîntoarcerea politică şi care ar putea solicita legături mai strânse cu Occidentul, conchide „Business Insider“.  

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite