Vladimir Putin şi-a exprimat opoziţia fermă cu privire la o posibilă aderare a Suediei la NATO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, şi-a exprimat opoziţia fermă faţă de aderarea Suediei la NATO, afirmând că o eventuală aderare la alianţa condusă de Statele Unite ar constitui o „ameninţare” ce ar necesita să fie „eliminată”, relatează publicaţia Newsweek.

„Dacă Suedia aderă la NATO acest lucru va afecta relaţiile dintre noi într-un mod negativ pentru că va trebui să considerăm că infrastructura alianţei militare ne ameninţă acum şi dinspre Suedia”, a declarat Vladimir Putin agenţiei de presă Itar-Tass. „Vom interpreta acest lucru drept o nouă ameninţare la adresa Rusiei şi ne vom gândi cum putem elimina această ameninţare”, a completat acesta.

Oficialii ruşi au considerat în mod repetat expansiunea NATO din apropierea graniţelor sale drept o ameninţare şi o un act de agresiune şi nu drept dorinţa statelor mai mici vecine Rusiei de a descuraja o invazie de tipul celei din Crimeea din anul 2014.

Anul trecut, ministrul de externe rus, Sergey Lavrov, a declarat în Stockholm că Rusia va răspunde militar dacă aceasta va adera la NATO. Zilele trecute, Vladimir Putin a dezvoltat declaraţia ministrului său de externe.

„Acest lucru nu înseamnă chiar că vom deveni isterici şi vom îndrepta rachetele noastre nucleare înspre Suedia. Dar vom fi obligaţi să facem ceva pentru că vedem în acest fapt o ameninţare în plus la adresa Rusiei”, a declarat preşedintele rus.

Acesta a adăugat că „doar o persoană bolnavă” şi-ar putea imagina că Rusia va invada Suedia, dar a notat că aderarea la NATO a acesteia nu ar adăuga „absolut nimic” la capacităţile de apărare ale Suediei.

În decembrie, ambasadorul rus în Suedia, Victor Tatarintsev, a declarat postului tv suedez SVT că Moscova „nu are niciun plan de a invada Suedia”.

Atât Suedia cât şi Finlanda au un parteneriat cu NAT, dar nu au căutat niciodată să adere la alianţa militară, deşi speculaţiile cu privire la această posibilitate s-au înmulţit odată cu invazia şi anexarea Peninsulei Crimeea de către Rusia.

Un raport oficial recent subliniază avantajele unei aderări la NATO pentru Suedia dată fiind politica externă recentă a Rusiei.

„Politica noastră de non-aliniere ne serveşte cel mai bine”, a declarat ministrul de externe suedez, Margot Wallstroem, referitor la acest raport. Aderarea la NATO „ar expune Suedia unor riscuri, atât politice cât şi de altă natură, şi nu considerăm că aceasta reprezintă direcţia corectă”.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite