Rusia a anexat Crimeea. Vladimir Putin şi noii lideri de la Simferopol au semnat Acordul în Duma de Stat a Rusiei

Rusia a anexat Crimeea. Vladimir Putin şi noii lideri de la Simferopol au semnat Acordul în Duma de Stat a Rusiei

Vladimir Putin a semnat marţi, 18 martie, acordul de anexare a Republicii Crimeea la Federaţia Rusă FOTO Reuters

Rusia a anexat Crimeea, oficial. LIderul de la Kremlin, Vladimir Putin, a informat oficial Duma de Stat (Parlamentul) de cererea Crimeei de alipire la Federaţia Rusă, în cadrul unui discurs susţinut în faţa legislativului de la Moscova. După discurs, Putin şi liderii de la Simferopol şi Sevastopol au semnat acordul privind anexarea teritorială.

Ştiri pe aceeaşi temă

 
Odată ce Rusia a anunţat că republica autonomă Crimeea se va alipi Rusiei începând de marţi, calmul care încă mai plana asupra comunităţii internaţionale a fost tulburat de precipitarea situaţiei, care ameninţă acum să acapareze şi Transnistria. Liderii Internaţionali şi-au exprimat atât părerile vehemente cu privire la rezultatul referendumului şi consecinţele acestuia, cât şi temerile cu privire la viitorul crimeenilor.
 
UPDATE 14.30  Crimeea face parte din componenţa Rusiei începând de la semnarea, marţi, a acordului de anexare de către preşedintele rus Vladimir Putin şi de  noii lideri ai acestei peninsule din sudul Ucrainei, a anunţat Kremlinul într-un comunicat.
 
UPDATE 13.14 „Peste 96% dintre locuitorii din Crimeeea au votat pentru alipirea la Federaţia Rusă“, a declarat preşedintele rus, Vladimir Putin, în faţa deputaţilor Dumei de Stat, membrilor Consiliului Federaţiei, guvernatorilor regiunilor ruseşti şi a reprezentanţilor societăţii civile în legătură cu apelul Republicii Crimeea şi a oraşului Sevastopol referitor la primirea în componenţa Federaţiei Ruse. În opinia sa, rezultatele referendumului din Crimeea sunt „mai mult decât convingătoare”.
 
„Referendumul din Crimeea a fost organizat în conformitate deplină cu procedurile democratice şi dreptul internaţional, iar rezultatele referendumului de duminică, unde locuitorii din Crimeea s-au pronunţat masiv în favoarea alipirii peninsulei la Rusia, nu pot fi contestate“, a declarat şeful statului rus.

Liderul rus a mai afirmat că pensinsula Crimeea are legături istorice, culturale, religioase şi spirituale cu locuitorii din Rusia, Ucraina şi Belarus, ceea ce explică poziţia Moscovei faţă de regiune.

Preşedintele rus a făcut referire şi la persecutarea etnicilor tătari din Crimeea şi a altor minorităţi din spaţiul sovietic şi a asigurat că noile autorităţi de la Simferopol doresc să repare aceste lucruri. Astfel, una dintre măsuri vizează ca tătara să devină limbă oficială în Crimeea, alături de rusă şi ucraineană.

 
Foto
 

Evoluţia crizei din Ucraina şi Crimeea

21 noiembrie 2013: preşedintele Viktor Ianukovici anunţă că Ucraina abandonează demersurile pentru semnarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană 

Decembrie 2013: protestatari pro-europeni ocupă primăria Kievului şi Piaţa Independenţei (EuroMaidan)

20-21 februarie 2014: cel puţin 88 de persoane mor în timpul confruntărilor violente din Kiev

22 februarie: Parlamentul de la Kiev îl destituie de la şefia statului pe Viktor Ianukovici şi decide organizarea de noi alegeri. Ianukovici părăseşte din Ucraina

27-28 februarie: soldaţi pro-rusi înarmaţi ocupă clădiri importante, sedii de autorităţi, în Regiunea Autonomă Crimeea

6 martie: Parlamentul pro-rus al Crimeei votează alipirea la Rusia

16 martie: alegătorii din Crimeea votează, la referendum, în proporţie de 96.6% alipirea la Rusia

17 matie: Parlamentul Crimeei declară independenţa şi solicită formal anexarea la Rusia

  Vladimir Putin l-a criticat, de asemenea, pe liderul sovietic Nikita Hruşciov, afirmând că acesta a cedat Crimeea Ucrainei fără să ţină seama de dorinţa locuitorilor din regiune.
 
„Crimeea a intrat în componenţa Ucrainei din cauza bolşevicilor, 70% din populaţia peninsulei sunt ruşi“, a mai spus şeful statului rus, care a subliniat că peninsula face parte din istoria Rusiei.
 
„Este doar o formalitate să alipim Crimeea, am decis să reluăm procesul de modificare a graniţelor“, a continuat liderul de la Kremlin în aplauzele auditoriului.

„Crimeea a fost şi rămâne în sufletul ruşilor o parte integrantă a Rusiei. Neonaziştii de la Kiev au dat o lovitură de stat. Neonaziştii ucraineni vor să provoace un nou progrom împotriva minorităţilor şi e grav că sunt susţinuţi de europeni. Locuitorii din crimeea au suferit mult sub conducerea Ucrainei“, declară Vladimir Putin. 
 
„Nu am uzat de dreptul prezidenţial de a trimite trupe în Crimeea. Nu au fost victime, le mulţumesc soldaţilor ucraineni că nu au sânge pe mâini. Nu înteleg de ce suntem acuzaţi că am invadat Crimeea.  Situaţia din Kosovo este similară celei din Crimeea. Comunitatea internaţională a aprobat independenţa Kosovo“, a precizat Putin.
 
„Vrem să avem relaţii cinstite cu Vestul, dar am fost înşelaţi“, a continuat liderul de la Kremlin.
 
„Rusia trebuie luată în calcul şi respectată. În cazul Ucraineei, occidentalii au fost iresponsabili. Am fost mereu puşi la colţ, nu suntem proşti“, a subliniat liderul rus, apaludat îndelung. „Crimeea a fost mereu şi va fi a ruşilor, ucrainenilor şi a tătarilor. Nu va fi niciodată sub controlul neonaziştilor. Nu ne trebuie alte teritorii“, a precizat preşedintele rus.

„Noi nu vrem scindarea Ucrainei, nu vrem alte teritorii, dar liderii ucraineni au folosit ţara ca pe o vacă de muls", a declarat marţi preşedintele rus, care şi-a încheiat discursul cerând Parlamentului de la Moscova să adopte o lege privind alipirea Crimeei la Federaţia Rusia.

După discurs a urmat ceremonia de semnare a acordului prin care regiunea Crimeea şi oraşul Sevastopol intră în componenţa Federaţiei Ruse. Documentul a fost semnat de preşedintele Vladimir Putin, preşedintele legislativului din Crimeea, premierul Crimeei şi primarul oraşului Sevastopol.
 

UPDATE 08.50 După ce a recunoscut referendumul susţinut duminică, în Crimeea, precum şi independenţa regiunii proclamată luni de Parlamentul de la Simferopol, preşedintele rus face primul pas legislativ pentru anexarea Crimeei la Federaţia Rusia. 
 
Putin va informa oficial Duma de Stat de cererea Crimeei de alipire la Rusia, ca urmare a rezultatelor de la referendum, în urma căruia 96,6% din populaţia a votat pentru anexarea regiunii la Federaţie, informează BBC News.
 
Vladimir Putin urmează să se adreseze camerelor reunite ale Parlamentului de la Moscova la ora locală 15.00 (13.00, ora României). Potrivit gazeta.ru, după discurs, Putin şi Vladimir Konstantinov, preşedintele Consiliului Suprem de la Simferopol, vor semna un acord privind anexarea Crimeei la Federaţia Rusă.

Proiectul de Lege privind simplificarea procedurii de anexare a unor teritorii a fost retras din Duma de Stat. Comisia de la Veneţia a declarat ca proiectul de lege contravine dreptului internaţional. Autorii documentului au declarat deja ca peninsula Crimeea se va alipi Rusiei conform altei proceduri. De asemenea, autorii proiectului mizează pe un acord încheiat între două state independente.

În acest context, preşedintele rus Vladimir Putin a semnat un decret de recunoaştere a Crimeei ca stat independent, informează serviciul de presă al Preşedinţiei ruse, citat de agenţia RIA-Novosti. „Luând în considerare exprimarea dorinţei de către popoarele Crimeii la referendumul care a avut loc pe 16 martie 2014, se recunoaşte Republica Crimeea în calitate de stat suveran şi independent. Prezentul decret intră în vigoare la data publicării”, se spune în document.

Uniunea Europeană şi SUA au declarat referendumul din Crimeea „ilegal” şi au impus sancţiuni economice pentru 21 de oficiali din Ucraina şi Rusia.

 
Citeşte şi:
 
 
Declaraţia MAE al Rusiei cu privire la încălcarea drepturilor civile şi culturale ale minorităţilor naţionale şi religioase în Ucraina nu poate fi explicată. Nimeni nu interzice ruşilor să vorbească limba maternă în această ţară. Ba mai mult, mulţi ucraineni get-beget vorbesc limba rusă, şi nu cea ucraineană. Aşadar, Putin încearcă să aplice în Crimeea un nou model de ocupare teritorială, care nu este comparabil cu cel aplicat în Georgia.
 
 
Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a semnat luni un decret prin care recunoaşte independenţa regiunii ucrainene Crimeea, anunţă Preşedinţia Rusiei, citată de AFP.
 
 
Referendumul privind statutul Crimeei ar trebui să fie urmat de decizii instituţionale ale Moscovei şi de demersuri ale Occidentului pentru susţinerea Ucrainei, relatează AFP, care prezintă un calendar provizoriu. Alipirea peninsulei Crimeea la Rusia a fost aprobată de 96,6 la sută dintre alegători, potrivit rezultatelor definitive comunicate luni dimineaţa de premierul prorus Serghii Aksionov, pe contul său de Twitter.
 
 
Statele Unite şi Uniunea Europeană au adoptat luni sancţiuni faţă de oficialii ucraineni şi ruşi, consideraţi responsabili pentru destabilizarea situaţiei din Ucraina, prin susţinerea separatismului în peninsula Crimeea.
 
 
Alipirea peninsulei ucrainene Crimeea la Rusia a fost aprobată de 96,6% din alegători la referendumul organizat duminică, potrivit rezultatelor definitive comunicate luni dimineaţa de premierul prorus Serghii Aksionov, pe contul său de Twitter, relatează AFP.

 

 

De la stânga la dreapta: premierul Crimeei, Serghii Aksionov, preşedintele Consiliului Suprem de la Simferopol, Vladimir Konstantinov, liderul rus Vladimir Putin și primarul Sevastopolului, Alexei Chalii, la semnarea acordului de anexare a Crimeei Federației Ruse, marți, 18 martie FOTO Reuters

Imagini din aceeasi galerie
 • De la stânga la dreapta: premierul Crimeei, Serghii Aksionov, preşedintele Consiliului Suprem de la Simferopol, Vladimir Konstantinov, liderul rus Vladimir Putin și primarul Sevastopolului, Alexei Chalii, la semnarea acordului de anexare a Crimeei Federației Ruse, marți, 18 martie FOTO Reuters
 • De la stânga la dreapta: premierul Crimeei, Serghii Aksionov, preşedintele Consiliului Suprem de la Simferopol, Vladimir Konstantinov, liderul rus Vladimir Putin și primarul Sevastopolului, Alexei Chalii, la semnarea acordului de anexare a Crimeei Federației Ruse, marți, 18 martie FOTO Reuters
 • Președintele rus, Vladimir Putin (al treilea de la stânga la dreapta), alături de premierul pro-rus al Crimeei, Serghii Aksionov (stânga prim plan), de Vladimir Konstantinov, preşedintele Consiliului Suprem de la Simferopol (stânga plan secund) și de primarul orașului Sevastopol Alexei Chalii, după semnarea acordului de anexare a Crimeei la Federația Rusă, marți, 18 martie 2014 FOTO Reuters
 • Președintele rus, Vladimir Putin (al treilea de la stânga la dreapta), alături de premierul pro-rus al Crimeei, Serghii Aksionov (stânga prim plan), de Vladimir Konstantinov, preşedintele Consiliului Suprem de la Simferopol (stânga plan secund), după semnarea acordului de anexare a Crimeei la Federația Rusă, marți, 18 martie 2014 FOTO Reuters
 • De la stânga la dreapta: premierul Crimeei, Serghii Aksionov, preşedintele Consiliului Suprem de la Simferopol, Vladimir Konstantinov, liderul rus Vladimir Putin și primarul Sevastopolului, Alexei Chalii, după semnarea acordului de anexare a Crimeei Federației Ruse, marți, 18 martie FOTO Reuters
 • Preşedintele Consiliului Suprem de la Simferopol, Vladimir Konstantinov, alături de liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, la semnarea acordului de anexare a Crimeei la Federația Rusă, marți, 18 martie 2014 FOTO Reuters
 • Vladimir Putin, marți, 18 martie, în ziua anexării Crimeei la Rusia FOTO Reuters
 • Vladimir Putin, în timpul discursului susținut marți, 18 martie, în fața camerelor reunite ale Parlamentului de la Moscova, cu ocazia semnării acordului de anexare a Crimeei Federației Ruse FOTO Reuters
 • Liderul rus, Vladimir Putin, în timpul discursului susținut marți, 18 martie, în faţa deputaţilor Dumei de Stat, membrilor Consiliului Federaţiei, guvernatorilor regiunilor ruseşti şi a reprezentanţilor societăţii civile în legătură cu apelul Republicii Crimeea şi a oraşului Sevastopol referitor la primirea în componenţa Federaţiei Ruse FOTO Reuters
 • Discursul lui Putin, transmis în direct FOTO Reuters
 • Deputaţii Dumei de Stat, membrii Consiliului Federaţiei, guvernatorii regiunilor ruseşti, adunați la Parlamentul de la Moscova pentru a asista la discursul lui Putin și la semnarea acordului de anexare a Crimeei la Federația Rusă, marți, 18 martie FOTO Reuters
 • Steagul rus arborat pe clădirea Parlamentului din capitala Crimeei, marți, 18 martie, când liderul rus, Vladimir Putin, și oficialii crimeeni au semnat acordul de anexare a regiunii la Federația Rusă FOTO Reuters
 • Oameni ținând în mâini steagul Crimeei în fața statuii lui Lenin din piața centrală a Simferopolului, capitala Republicii Crimeea, fosta Regiune Autonomă Crimeea până marți, 18 martie 2014, când Vladimir Putin a semnat acordul de anexare a teritoriului la Federația Rusă FOTO Reuters
Distribuie imaginea

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: