Rusia a anexat Crimeea. Vladimir Putin şi noii lideri de la Simferopol au semnat Acordul în Duma de Stat a Rusiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Rusia a anexat Crimeea, oficial. LIderul de la Kremlin, Vladimir Putin, a informat oficial Duma de Stat (Parlamentul) de cererea Crimeei de alipire la Federaţia Rusă, în cadrul unui discurs susţinut în faţa legislativului de la Moscova. După discurs, Putin şi liderii de la Simferopol şi Sevastopol au semnat acordul privind anexarea teritorială.

UPDATE 16.50 Occidentul reacţionează dur la schimbarea „forţată” a graniţelor Ucrainei

Odată ce Rusia a anunţat că republica autonomă Crimeea se va alipi Rusiei începând de marţi, calmul care încă mai plana asupra comunităţii internaţionale a fost tulburat de precipitarea situaţiei, care ameninţă acum să acapareze şi Transnistria. Liderii Internaţionali şi-au exprimat atât părerile vehemente cu privire la rezultatul referendumului şi consecinţele acestuia, cât şi temerile cu privire la viitorul crimeenilor.

UPDATE 14.30  Crimeea face parte din componenţa Rusiei începând de la semnarea, marţi, a acordului de anexare de către preşedintele rus Vladimir Putin şi de  noii lideri ai acestei peninsule din sudul Ucrainei, a anunţat Kremlinul într-un comunicat.

UPDATE 13.14 „Peste 96% dintre locuitorii din Crimeeea au votat pentru alipirea la Federaţia Rusă“, a declarat preşedintele rus, Vladimir Putin, în faţa deputaţilor Dumei de Stat, membrilor Consiliului Federaţiei, guvernatorilor regiunilor ruseşti şi a reprezentanţilor societăţii civile în legătură cu apelul Republicii Crimeea şi a oraşului Sevastopol referitor la primirea în componenţa Federaţiei Ruse. În opinia sa, rezultatele referendumului din Crimeea sunt „mai mult decât convingătoare”.

„Referendumul din Crimeea a fost organizat în conformitate deplină cu procedurile democratice şi dreptul internaţional, iar rezultatele referendumului de duminică, unde locuitorii din Crimeea s-au pronunţat masiv în favoarea alipirii peninsulei la Rusia, nu pot fi contestate“, a declarat şeful statului rus.

Liderul rus a mai afirmat că pensinsula Crimeea are legături istorice, culturale, religioase şi spirituale cu locuitorii din Rusia, Ucraina şi Belarus, ceea ce explică poziţia Moscovei faţă de regiune.

Preşedintele rus a făcut referire şi la persecutarea etnicilor tătari din Crimeea şi a altor minorităţi din spaţiul sovietic şi a asigurat că noile autorităţi de la Simferopol doresc să repare aceste lucruri. Astfel, una dintre măsuri vizează ca tătara să devină limbă oficială în Crimeea, alături de rusă şi ucraineană.

Vladimir Putin l-a criticat, de asemenea, pe liderul sovietic Nikita Hruşciov, afirmând că acesta a cedat Crimeea Ucrainei fără să ţină seama de dorinţa locuitorilor din regiune.
 

„Crimeea a intrat în componenţa Ucrainei din cauza bolşevicilor, 70% din populaţia peninsulei sunt ruşi“, a mai spus şeful statului rus, care a subliniat că peninsula face parte din istoria Rusiei.

„Este doar o formalitate să alipim Crimeea, am decis să reluăm procesul de modificare a graniţelor“, a continuat liderul de la Kremlin în aplauzele auditoriului.


„Crimeea a fost şi rămâne în sufletul ruşilor o parte integrantă a Rusiei. Neonaziştii de la Kiev au dat o lovitură de stat. Neonaziştii ucraineni vor să provoace un nou progrom împotriva minorităţilor şi e grav că sunt susţinuţi de europeni. Locuitorii din crimeea au suferit mult sub conducerea Ucrainei“, declară Vladimir Putin. 

„Nu am uzat de dreptul prezidenţial de a trimite trupe în Crimeea. Nu au fost victime, le mulţumesc soldaţilor ucraineni că nu au sânge pe mâini. Nu înteleg de ce suntem acuzaţi că am invadat Crimeea.  Situaţia din Kosovo este similară celei din Crimeea. Comunitatea internaţională a aprobat independenţa Kosovo“, a precizat Putin.

„Vrem să avem relaţii cinstite cu Vestul, dar am fost înşelaţi“, a continuat liderul de la Kremlin.

„Rusia trebuie luată în calcul şi respectată. În cazul Ucraineei, occidentalii au fost iresponsabili. Am fost mereu puşi la colţ, nu suntem proşti“, a subliniat liderul rus, apaludat îndelung. „Crimeea a fost mereu şi va fi a ruşilor, ucrainenilor şi a tătarilor. Nu va fi niciodată sub controlul neonaziştilor. Nu ne trebuie alte teritorii“, a precizat preşedintele rus.


„Noi nu vrem scindarea Ucrainei, nu vrem alte teritorii, dar liderii ucraineni au folosit ţara ca pe o vacă de muls", a declarat marţi preşedintele rus, care şi-a încheiat discursul cerând Parlamentului de la Moscova să adopte o lege privind alipirea Crimeei la Federaţia Rusia.


După discurs a urmat ceremonia de semnare a acordului prin care regiunea Crimeea şi oraşul Sevastopol intră în componenţa Federaţiei Ruse. Documentul a fost semnat de preşedintele Vladimir Putin, preşedintele legislativului din Crimeea, premierul Crimeei şi primarul oraşului Sevastopol.

Rusia a anexat Crimeea. Putin: „A fost şi rămâne o parte integrantă a Federaţiei Ruse”


UPDATE 08.50 După ce a recunoscut referendumul susţinut duminică, în Crimeea, precum şi independenţa regiunii proclamată luni de Parlamentul de la Simferopol, preşedintele rus face primul pas legislativ pentru anexarea Crimeei la Federaţia Rusia. 

Putin va informa oficial Duma de Stat de cererea Crimeei de alipire la Rusia, ca urmare a rezultatelor de la referendum, în urma căruia 96,6% din populaţia a votat pentru anexarea regiunii la Federaţie, informează BBC News.

Vladimir Putin urmează să se adreseze camerelor reunite ale Parlamentului de la Moscova la ora locală 15.00 (13.00, ora României). Potrivit gazeta.ru, după discurs, Putin şi Vladimir Konstantinov, preşedintele Consiliului Suprem de la Simferopol, vor semna un acord privind anexarea Crimeei la Federaţia Rusă.

Proiectul de Lege privind simplificarea procedurii de anexare a unor teritorii a fost retras din Duma de Stat. Comisia de la Veneţia a declarat ca proiectul de lege contravine dreptului internaţional. Autorii documentului au declarat deja ca peninsula Crimeea se va alipi Rusiei conform altei proceduri. De asemenea, autorii proiectului mizează pe un acord încheiat între două state independente.

În acest context, preşedintele rus Vladimir Putin a semnat un decret de recunoaştere a Crimeei ca stat independent, informează serviciul de presă al Preşedinţiei ruse, citat de agenţia RIA-Novosti. „Luând în considerare exprimarea dorinţei de către popoarele Crimeii la referendumul care a avut loc pe 16 martie 2014, se recunoaşte Republica Crimeea în calitate de stat suveran şi independent. Prezentul decret intră în vigoare la data publicării”, se spune în document.

Uniunea Europeană şi SUA au declarat referendumul din Crimeea „ilegal” şi au impus sancţiuni economice pentru 21 de oficiali din Ucraina şi Rusia.

Citeşte şi:

Crimeea: Referendum sub ameninţarea armelor. Putin încearcă să motiveze legal ocuparea ilegală a RAC

Declaraţia MAE al Rusiei cu privire la încălcarea drepturilor civile şi culturale ale minorităţilor naţionale şi religioase în Ucraina nu poate fi explicată. Nimeni nu interzice ruşilor să vorbească limba maternă în această ţară. Ba mai mult, mulţi ucraineni get-beget vorbesc limba rusă, şi nu cea ucraineană. Aşadar, Putin încearcă să aplice în Crimeea un nou model de ocupare teritorială, care nu este comparabil cu cel aplicat în Georgia.

Rusia recunoaşte independenţa regiunii Crimeea

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a semnat luni un decret prin care recunoaşte independenţa regiunii ucrainene Crimeea, anunţă Preşedinţia Rusiei, citată de AFP.

Crimeea, pe repede înainte spre Rusia, după ce parlamentul de la Simferopol a proclamat independenţa peninsulei faţă de Ucraina

Referendumul privind statutul Crimeei ar trebui să fie urmat de decizii instituţionale ale Moscovei şi de demersuri ale Occidentului pentru susţinerea Ucrainei, relatează AFP, care prezintă un calendar provizoriu. Alipirea peninsulei Crimeea la Rusia a fost aprobată de 96,6 la sută dintre alegători, potrivit rezultatelor definitive comunicate luni dimineaţa de premierul prorus Serghii Aksionov, pe contul său de Twitter.

SUA şi UE adoptă sancţiuni pentru oficialii ucraineni şi ruşi

Statele Unite şi Uniunea Europeană au adoptat luni sancţiuni faţă de oficialii ucraineni şi ruşi, consideraţi responsabili pentru destabilizarea situaţiei din Ucraina, prin susţinerea separatismului în peninsula Crimeea.

Alipirea Crimeei la Rusia a fost votată de 96,6% din alegători

Alipirea peninsulei ucrainene Crimeea la Rusia a fost aprobată de 96,6% din alegători la referendumul organizat duminică, potrivit rezultatelor definitive comunicate luni dimineaţa de premierul prorus Serghii Aksionov, pe contul său de Twitter, relatează AFP.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite