Vladimir Putin secretizează informaţiile despre moartea militarilor ruşi pe timp de pace

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Transport având codul militar Cargo-200 în care se află, potrivit opoziţiei ruse, soldati ruşi căzuţi la datprie în Ucraina
Transport având codul militar Cargo-200 în care se află, potrivit opoziţiei ruse, soldati ruşi căzuţi la datprie în Ucraina

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a semnat un decret care prevede secretizarea informaţiilor despre victimele în rândul militarilor pe timp de pace, informează agenţia AP.Decretul a fost emis în contextul intensificării acuzaţiilor privind implicarea forţelor ruse în conflictul separatist din estul Ucrainei.

Decretul, publicat pe site-ul Guvernului rus după promulgarea de către Vladimir Putin, prevede clasificarea informaţiilor despre moartea militarilor ruşi în "operaţiuni speciale" desfăşurate pe timp de pace.

Săptămâna trecută, autorităţile ucrainene au capturat doi presupuşi militari ruşi care participau la conflictul din estul Ucrainei.

În timpul summit-ului de la Minsk din august 2014, preşedintele ucrainean Petro Poroşenko l-a ameninţat pe omologul său rus că dacă nu recunoaşte că a trimis trupe în regiunea Donbass, va prezenta public ecusoanele soldaţilor ruşi ucişi sau ţinuţi ostatici pe teritoriul Ucrainei. Î

În raportul opozantului rus Boris Nemţov, prezentat postum de colegii săi, la începutul lunii mai, în capitolul "Cargo-200", codul militar rus folosit pentru transportul soldaţilor morţi, se arată, pe baza dovezilor strânse în anchete făcute publice, că cel puţin 150 de soldaţi ruşi au fost ucişi în luptele cu forţe ucrainene în apropiere de oraşul Ilovaisk în august 2014. 

Rudele decedaţilor au primit compensaţii de aproape 4 milioane de dolari de la Guvernul rus şi au fost solicitate să nu dezvăluie circumstanţele morţii celor dragi, se mai arată în document. Alţi 70 de soldaţi ruşi au murit în lupta pentru oraşul Debalţevă, din ianuarie şi februarie 2015. Câteva dintre rudele acestora au vorbit cu Nemţov după ce statul rus nu le-a dat banii promişi în schimbul tăcerii.

Rusia



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite