Vladimir Putin ar putea avea o avere mai mare ca a lui Bill Gates. Premierul Dmitri Medvedev nu e mai prejos VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele rus Vladimir Putin şi premierul Dmitri Medvedev
Preşedintele rus Vladimir Putin şi premierul Dmitri Medvedev

Vladimir Putin ar putea avea o avere de până la 200 de miliarde de dolari, potrivit estimărilor unor analişti, cu mult peste cea de 86,5 miliarde de dolari a lui Bill Gates, lider în topul Forbes al miliardarilor, relatează MarketWatch. Poate de aceea Kremlinul nu este impresionat de dezvăluirile anchetei opozantului Aleksei Navalnîi despre averea impresionantă făcut cu mijloace dubioase de premierului rus Dmitri Medvedev.

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, ar avea o avere mai mare ca a lui Bill Gates, potrivit unor estimări ale analiştilor: proprietăţi nenumărate, conturi bancare în Elveţia, acţiuni şi fonduri de hedging. 

Aveerea liderului de la Kremlin s-ar putea ridica la 200 de miliarde de dolari, potrivit estimărilor unor analişti, cu mult peste cea de 86,5 miliarde de dolari a lui Bill Gates, lider în topul Forbes al miliardarilor, care nu include liderii mondiali şi dictatorii ale căror averi derivă din puterea pe care o au, relatează MarketWatch.

International Business Times a declanşat ultima serie de speculaţii, readucând în atenţie diferitele estimări despre averea lui Putin. Una dintre surse a spus că este de numai 40 de miliarde de dolari, iar o alta o evaluează la aproape 70 de miliarde de dolari.

Un fost manager de fonduri din Rusia, Bill Browder, crede că averea lui Putin se ridică la 200 de miliarde de dolari. ”Dupa 14 ani la putere în Rusia şi cu banii câstigaţi de ţară si cei care nu au fost cheltuiţi pentru şcoli, drumuri, spitale şi altele, toţi banii se află în proprietăţi, conturi bancare în Elveţia, acţiuni şi fonduri de hedging, administraţi de Putin şi apropiaţii săi”, a spus Browder la CNN.

John Oliver a alimentat speculaţiile în acest weekend la emisiunea ”Last Week Tonight” de la HBO, la care principalul subiect al discuţiilor a fost Putin.

Oliver a menţionat estimări conform cărora averea lui Putin ar fi de 85 de miliarde de dolari, care l-ar plasa pe Putin alături de Gates în topul milirdarilor.

O listă de extravaganţe enumerată de Oliver nu este posibilă cu salariul lui Putin de 100.000 de dolari.

De exemplu, informaţii anterioare au sugerat că Putin ar deţine 58 de avioane şi elicoptere şi 20 de palate şi reşedinţe rurale, inclusiv o proprietate de 1 miliard de dolari la Marea Neagră.

Proprietăţile secreteale ale lui Medvedev

Fundaţia pentru Combaterea Corupţiei (FCC) a lui Aleksei Navalnîi a publicat o nouă anchetă anti-corupţie, dedicată prim-ministrului rus Dmitri Medvedev. Cu  ceva timp în urmă, FCC  dezvăluia legăturile de corupţie şi imobilele lui Dmitri Medvedev, descoperind vila secretă a acestuia din Plios. În investigaţia nouă „Dimon cel Modest este prezentat imperiul secret al lui Medvedev: palate, iahturi, podgorii din Rusia şi de peste hotare. 

Autorii anchetei susţin că Medvedev „a creat şi conduce o imensă schemă de corupţie cu mai multe nivele”.  Conform datelor FCC un conac în zona rezidenţială Rubliovka i-a fost dăruit de către oligarhul Alişer Usmanov.  FCC  consideră  acest „cadou”  „mită”.

În plus, de Medvedev este legat încă un conac, pe traseul Rubliovo-Uspenskoe, o reşedinţă din regiunea Kursk, o vilă din Sankt-Petersburg, două terenuri pe coasta mării din ţinutul Krasnodar, o vilă din suburbia oraşului Soci, podgoriile din suburbia oraşului Anapa din Italia, precum şi o vilă din regiunea Ivanovo, despre care colegii lui Navalnâi vorbeau încă anul trecut.

Navalnîi declară că volumul mijloacelor financiare ale fundaţiilor şi ale companiilor pe care le controlează şeful guvernului de la Moscova este de cel puţin 70 de miliarde de ruble (1,1 miliarde de doalri). Drept sursă a acestor bani, pe lângă Usmanov, sunt numiţi acţionarii companiei de gaze „Novatek”, Leonid Mihelson şi Leonid Simanovski,  „Gazprombank” şi „Başneft”. 

Marea parte a mijloacelor financiare, conform datelor FCC, sunt scoase prin conturi offshore.În baza acestei informaţii, Navalnîi l-a acuzat pe Medvedev de crearea „unei scheme de corupţie cu mai multe nivele” şi de „luare de mită de la oligarhi”.

Poate de aceea Kremlinul nu este impresionat de dezvăluirile anchetei  opozantului Aleksei Navalnîi despre averea impresionantă făcută cu mijloace necurate de premierului rus Dmitri Medvedev.

Purtătorul de cuvânt al premierului rus, Natalia Timakova, a declarat că este de părere că nu are niciun rost să comenteze „atacurile propagandistice” ale lui Navalnîi. „Materialul lui Navalnîi are un caracter evident preelectoral, despre care el însuşi menţionează la sfârşitul filmului. Nu are niciun rost să comentăm atacurile propagandistice ale unui personaj din opoziţie care a fost judecat, şi care a declarat că duce o oarecare campanie preelectorală şi luptă cu puterea” – a comunicat Timakova agenţiei „Interfax”.

Întrebat dacă are ceva de comentat despre dezvăluirile Fondului de Combatere a Corupţiei despre averea premierului Medvedev, purtătorul de cuvânt al preşedintelui rus, Dmitri Peskov, a răspuns  că „a văzut doar ce a dat mass-media, dar că acesta nu este primul exemplu de activitate creativă a acestui cetăţean condamnat celebru. Nu este nimic de adăugat la ceea ce a fost spus deja de secretarul de presă al primului-ministru”, a declarat Peskov.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite