Vladimir Putin: Nu sfătuiesc pe nimeni să ne aibă duşmani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Suntem o ţară mare, puternică şi, desigur, cu potenţial. Deţinem un arsenal nuclear. Nu sfătuiesc pe nimeni să ne considere duşmani şi nici să nu ne aibă pe post de duşmani“, a transmis, joi, preşedintele rus Vladimir Putin în cadrul sesiunii anuale de întrebări şi răspunsuri cu cetăţenii.

Putin a adăugat că Rusia şi interesele sale trebuie respectate pentru ca relaţiile normale cu Occidentul să fie reluate. "Nu suntem noi cei care au subminat relaţiile, noi suntem întotdeauna în favoarea unor relaţii normale cu toate statele din est şi vest. Cea mai importantă condiţie pentru restaurarea relaţiilor normale este respectul pentru Rusia şi interesele sale", a precizat liderul rus.

El a reiterat că Moscova nu consideră nicio ţară ca fiind inamicul său şi sfătuieşte alte state să nu trateze Rusia în acest fel. "Noi suntem o ţară cu un potenţial de creştere uriaş, cu resurse naturale vaste şi, desigur, suntem o superputere nucleară. Astfel că este la fel de onorabil să fii prietenul sau duşmanul nostru. Noi nu considerăm pe nimeni inamic şi sfătuim să nu fim consideraţi inamici".

Putin a mai spus că Rusia nu are nicio intenţie să participe la un război, dar va continua să îşi consolideze capacităţile de apărare. "Nu vom merge la luptă dar, desigur, ne vom consolida capacităţile de apărare, astfel ca nimeni să nu-şi dorească să lupte cu Rusia", a subliniat el.

Statele Unite nu vor aliaţi, ci vasali

 Preşedintele rus, Vladimir Putin, a declarat joi că Statele Unite nu vor să dezvolte parteneriate, ci sunt interesate să găsească vasali, în timp ce Rusia nu este interesată de astfel de relaţii, relatează agenţia Sputnik în pagina electronică.

"Unele puteri majore, superputeri care pretind exclusivitate, se consideră unicul centru de putere din lume. Ele nu au nevoie de aliaţi, ci de vasali. Mă refer la Statele Unite. Rusia nu poate exista într-un astfel de sistem al relaţiilor", a afirmat Putin, în cadrul sesiunii anuale de întrebări şi răspunsuri cu cetăţenii.

Statele occidentale vor realiza mai devreme sau mai târziu că ar trebui să ajungă la un compromis cu Moscova, în loc să încerce să-şi impună opiniile în faţa Rusiei, a adăugat preşedintele rus.

El a apreciat că încercările de a face rău Rusiei prin sancţiuni sunt "inutile şi fără sens". "Cred că partenerii noştri vor realiza acest lucru la un moment dat şi cel puţin vor încerca să ajungă la un compromis în loc să impună clişee, despre care cred că sunt corecte", a mai spus el.

„În SUA şi în zona euro situaţia este mai gravă decât în Rusia”

Şi tot cu această ocazie, Putin a deplâns soarta Occidentului: „În SUA şi în zona euro situaţia este mai gravă decât în Rusia”.  

Preşedintele rus a declarat  că nu se aşteaptă ca Occidentul să anuleze sancţiunile impuse Rusiei, acestea fiind o strategie pentru a ţine statul sub control, dar speră ca Moscova să le folosească pentru a atinge un nou nivel de dezvoltare, relatează Sputnik în pagina online.

"În legătură cu sancţiunile, am avut o discuţie cu oamenii de afaceri. Le-am spus să nu se aştepte ca sancţiunile să fie anulate în curând, pentru că este o problemă de natură politică. Aceste chestiuni sunt strategice pentru unii dintre partenerii noştri în cooperarea cu Rusia şi blocarea dezvoltării noastre", a afirmat Putin în cadrul sesiunii anuale de întrebări şi răspunsuri cu cetăţenii.

El a adăugat că Rusia nu ar trebui să fie deranjată de sancţiunile occidentale, ci ar trebui să le folosească pentru a atinge un nou nivel de dezvoltare.

Preşedintele a mai declarat că economia Rusiei şi-ar putea reveni în decurs de doi ani, ţara având suficiente resurse pentru a depăşi dificultăţile cu pierderi minime. "Datorită întăririi rublei şi creşterii anumitor pieţe şi altor domenii, cred că (recuperarea economică) s-ar putea întâmpla în mai puţin de doi ani", a precizat el.

"Avem suficiente resurse, în primul rând resurse umane, şi suntem pregătiţi să muncim. Sarcina noastră - a preşedintelui, Guvernului, Băncii centrale, liderilor regionali - este să depăşim perioada dificilă cu pierderi minime. Este posibil? Eu sunt sigur că este", a declarat Putin.

Liderul de la Kremlin a declarat joi că Rusia nu are planuri să creeze un imperiu şi depune eforturi pentru a îmbunătăţi cooperarea regională în Eurasia, relatează agenţia Sputnik.

În cadrul sesiunii anuale de întrebări şi răspunsuri cu cetăţenii, Putin a vorbit despre Uniunea Economică Eurasiatică din care fac parte Rusia, Kazahstan, Belarus şi alte state foste sovietice.

El a precizat că Rusia nu are nicio intenţie să creeze un imperiu, ci vrea doar să amelioreze integrarea regională. "Acesta este un proces normal şi natural de integrare. Întreaga lume a ales calea integrării", a afirmat Putin.

Impunerea modelului sovietic în Europa de Est, nu a fost un lucru bun

Presedintele Rusiei, Vladimir Putin, a recunoscut joi ca impunerea "cu forta" a modelului sovietic in Europa de Est dupa cel de-al doilea Razboi Mondial "nu a fost un lucru bun", in cadrul sesiunii anuale de intrebari si raspunsuri, scrie AFP.

"Dupa al doilea Razboi Mondial am incercat sa impunem propriul nostru model tarilor din Europa de Est si am facut-o cu forta", a spus presedintele rus, admitand ca "nu a fost un lucru bun". "Trebuie sa o recunoastem", a subliniat el.

Stalinismul, mai bun ca nazismul

Nazismul şi stalinismul nu pot fi puse pe acelaşi plan, a mai declarat joi preşedintele rus Vladimir Putin, precizând că regimul lui Stalin nu a încercat să extermine un grup etnic.

"Încercările de a le pune pe acelaşi plan sunt absolut fără fundament", a afirmat Putin, în cadrul sesiunii anuale de întrebări şi răspunsuri cu cetăţenii.

"Oricât de urât a fost regimul lui Stalin, cu toate represiunile şi deportările etnice, nu a încercat niciodată să extermine" un grup etnic, a adăugat liderul rus.

Liderul de la Kremlin a mai declarat că avea relaţii de prietenie cu opozantul Boris Nemţov, care a fost asasinat la Moscova în februarie, şi a calificat uciderea acestuia drept un act tragic şi ruşinos.

Preşedintele rus a răspuns joi întrebărilor cetăţenilor, fără să accepte întrebări din străinătate, în cadrul celei de-a 13-a sesiuni a "liniei directe cu Vladimir Putin", care a început la ora 12.00 (12.00, ora României), şi s-a încheiat în jurul orei 16.00 , programul fiind difuzat în direct de mai multe posturi de televiziune şi de radio.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite