Vladimir Putin, după noile sancţiuni: „Vom supravieţui şi vom merge mai departe”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele rus, Vladimir Putin, a declarat, luni, în cadrul unei întâlniri cu mai mulţi parlamentari, că ţara sa este capabilă să înlocuiască, în aproximativ doi ani şi jumătate, importurile restricţionate prin noile măsuri luate de Occident. Luni, Statele Unite au impus o nouă serie de sancţiuni pentru 17 companii ruseşti.

„Lumea trebuie să înţeleagă faptul că Rusia, în orice situaţie, poate găsi un înlocuitor adecvat. Importurile reprezentau nişte produse realizate de una sau două fabrici, însă o să ne descurcăm şi fără ele. Problemele adevărate sunt banii şi timpul. Găsirea unor produse similare ne va costa mai scump şi va dura ceva mai mult timp. Cu toate acestea vom supravieţui şi vom merge mai departe. În schimb, partenerii noştri nu vor supravieţui”, a spus Vladimir Putin făcând aluzie la necesarul de gaze naturale pentru Ucraina, conform The Moscow Times.

Statele Unite ale Americii au anunţat luni cea de-a treia tranşă de noi sancţiuni la adresa Rusiei, pe fondul situaţiei tensionate din Ucraina. Nu mai puţin de 17 companii ruseşti sunt vizate de noile măsuri care prevăd blocarea importurilor de echipamente provenite din Statele Unite. Totodată, SUA au decis să blocheze conturile mai multor oameni influenţi, apropiaţi de preşedintele Vladimir Putin, printre care Igor Sechin, preşedintele gigantului petrolier Rosneft.

De asemenea, şi Uniunea Europeană a hotărât luni să impună noi sancţiuni împotriva Rusiei, adăugând alţi 15 oficiali ruşi şi ucraineni pe lista iniţială sancţiuni, realizată de blocul comunitar acum două luni.

În acest context, preşedintele american a avertizat că Statele Unite sunt dispuse să impuna noi sancţiuni Rusiei, dacă această ţară nu va depune eforturi să detensioneze situaţia din estul Ucrainei.

„În cazul în care vom vedea noi acte de violenţă din partea Rusiei în Ucraina, următoarea fază de sancţiuni ar putea viza sectorul bancar şi chiar cel al industriei militare”, a declarat Barack Obama.

Recentele sancţiuni impuse Rusiei de catre Statele Unite sunt o urmare a implicării „incontestabile” a Moscovei în violenţele din Ucraina, a afirmat, luni, un purtător de cuvânt de la Casa Albă.

„Statele Unite au decis noi acţiuni, astăzi (luni), ca răspuns la continuarea intervenţiei ilegale a Rusiei în Ucraina şi la acţiunile sale de provocare care subminează democraţia. Implicarea Rusiei, în ultima perioadă, în violenţele din estul Ucrainei, este incontestabilă”, a declarat, luni, Jay Carney, un purtător de cuvânt de la Casa Alba.

În replică, Federaţia Rusă a precizat că va răspunde şi ea noilor sancţiuni impuse de Occident. „Cu siguranţă vom răspunde. Suntem siguri că şi răspunsul nostru va fi unul dureros pentru Washington”, a spus, luni, ministrul rus de Externe, Serghei Riabkov.

Situaţia din estul Ucrainei rămâne una deosebit de tensionată. Luni, mai mulţi activişti proruşi au atacat participanţii unui miting proeuropean desfăşurat în oraşul Doneţk. Potrivit AFP, separatiştii proruşi au atacat cu bastoane, pietre, precum şi cuţite.

Cele şapte persoane vizate de noua rundă de sancţiuni sunt:

Oleg Evgheneevici Belavencev - trimisul special al preşedintelui rus în Crimeea, membru al Consiliului de Securitate al Rusiei

Serghei Chemzov - CEO al companiei Rostec, preşedintele Uniunii Inginerilor Mecanici din Rusia

Dmitri Kozak - vicepremier al Federaţiei Ruse

Evgheni Alekseevici Murov - directorul Serviciului Federal de Protecţie din Rusia, general în armata rusă

Aleksei Konstantinovici Puşkov - preşedintele Comitetului pentru Afaceri Internaţionale din Duma

Igor Sechin - preşedintele Rosneft

Viaceslav Volodin - prim-adjunct în Statul Major al Ruseiei

Companii ruseşti sancţionate de SUA: Stroytransgaz Holding, Volga Group, Avia Group Limited, bancile Severny Morsoy, InvestCapital, SMP, Sobin, compania Transoil, Volga Resources Group, Zest Leasing.


Citeşte şi:

„Sancţiunile economice” pentru Rusia, noul episod din veşnica goană după averea lui Vladimir Putin

SUA şi UE nu au făcut un secret din faptul că sancţiunile aplicate Rusiei după anexarea Crimeei îi vizează pe apropiaţii preşedintelui Vladimir Putin. Pentru a-şi face mesajul şi mai clar, noul pachet de măsuri punitive, care va fi prezentat cel mai probabil luni, loveşte „cercul intim” al lui Putin. De fapt, sancţiunile au scopul de a afecta uriaşa avere a şefului de la Kremlin, despre care se zvoneşte mult, dar se ştiu puţine.

VIDEO Confruntări între separatişti şi manifestanţi proeuropeni, în oraşul Doneţk

Activişti proruşi au atacat participanţi la un miting proeuropean desfăşurat în oraşul ucrainean Doneţk, numeroase persoane fiind rănite în confruntări, informează AFP.

Rusia pregăteşte trupe de menţinere a păcii să le trimită în estul Ucrainei

Moscova ia în calcul trimiterea de „pacificatori ruşi“ în regiunile de est ale Ucrainei, unde separatiştii au proclamat mai multe „republici populare“ şi vor să organizeze un referendum pe 11 mai.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite