Vladimir Putin, invitat de onoare la ziua de naştere a fostului cancelar german, Gerhard Schroeder

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gerhardt Schroeder îl îmbrăţisează cu mult entuziasm pe liderul de la Kremlin
Gerhardt Schroeder îl îmbrăţisează cu mult entuziasm pe liderul de la Kremlin

Fostul cancelar german Gerhard Schroeder şi-a sărbătorit cea de 70-a aniversare alături de preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, în St. Petersburg, luni seară, în timp ce SUA şi Uniunea Europeană sporeau sancţiunile faţă de Moscova, ca răspuns la criza din Ucraina.

Petrecerea pentru Schroeder a fost organizată de compania North Stream AG, operator de conducte controlat de gigantul rus OAO Gazprom, unde este angajat fostul lider german.

„A fost o recepţie privată în St. Petersburg, iar domnul Putin a venit în cursul serii şi a ţinut un mic discurs în cinstea sărbătoritului“, a declarat purtătorul de cuvânt al North Stream, Ulrich Lissek, care a refuzat să detalieze conţinutul discursului preşedintele rus.

Întâlnirea dintre fostul cancelar şi liderul de la Kremlin a fost dezvăltuită de cotidianul local, Fontanka, care a publicat poze cu Schroeder îmbrăţisându-l pe Putin la sosirea acestuia din urmă. 

Gerhard Schroeder, un apropiat al preşedintelui Rusiei, a devenit preşedinte al consiliului de administraţie al Nord Stream în 2006, după ce a fost înfrânt în alegerile germane de Angela Merkel.

FOTO Gerhardt Schroeder, în aşteptarea prietenului său, Vladimir Putin

putin si schroeder st petersburg

Relaţia strânsă dintre Schroeder şi Putin evidenţiază diviziunile din Germania, referitoare la politica dură a cancelarului Merkel faţă de Kremlin. Atât Schroeder, cât şi fostul cancelar Helmut Schmidt, ambii social-democraţi, au criticat în repetate rânduri modul în care Occidentul gestionează criza din Ucraina şi acuzaţiile la adresa lui Vladimir Putin.

putin schroeder

Un oficial al guvernului german a declarat că „domnul Schroeder a părăsit lumea politică şi nu reprezintă în niciun fel administraţia germană“.

La ziua de naştere a lui Gerhard Schroeder a participat şi guvernatorul landului german Mecklenburg - Pomerania Inferioară, Erwin Sellering , precum şi CEO-ul Gazprom, Aleksei Miller. Sellering va organiza în septembrie o zi dedicată Rusiei, pe teritoriul landului pe care îl administrează.

Criticat pentru intenţia sa de a merge la St. Petersburg, Sellering a declarat înainte de plecare că „trebuie să menţinem canalele de comunicare deschise, mai ales în vremuri dificile“.

„Scopul meu este să întăresc legăturile economice pentru statul nostru. Mecklenburg - Pomerania Inferioară are în mod tradiţional relaţii economice foarte strânse cu Federaţia Rusă. Vrem să le dezvoltăm în următorii ani“, a mai spus guvernatorul landului german. 

Presa germană a sancţionat dur întrevederea dintre cei doi lideri. Der Spiegel anunţa astăzi că „Schroeder îşi sărbătoreşte ziua de naştere cu Putin şi face ca politica externă a Germaniei să pară absurdă“, în timp ce televiziunea de ştiri N-TV declara că „fostul cancelar şi-a pierdut toată credibilitatea“.

Cotidianul Frankfurter Allgemeine Zeitung a condamnat extravaganţa gestului lui Schroeder, afirmând că „fostul cancelar îl îmbrăţişa pe prietenul Vladimir în timp ce soldaţii germani (observatorii OSCE din estul Ucrainei) sunt ţinuţi ostatici de fanaticii proruşi“.

Gerhard Schröder a fost cancelarul social-democrat al Germaniei în perioada 1998-2005. În prezent, el conduce comitetul acţionarilor North Stream AG, societatea care deţine controlul asupra gazoductului cu acelaşi nume, care distribuie gaze naturale ruseşti prin Marea Baltică.

El a fost numit în această funcţie de către gigantul rusesc Gazprom, care deţine un pachet majoritar în proiect, demarat în 2005 şi care a început să transporte gaze în 2011.

Rusia



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite