Vladimir Putin a intervenit personal pentru ca criticul său Alexei Navalnîi să primească tratament în Germania

Vladimir Putin a intervenit personal pentru ca criticul său Alexei Navalnîi să primească tratament în Germania

Vladimir Putin kremlin.ru

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat joi că a intervenit personal pentru a se asigura că criticul său Alexei Navalnîi va primi tratament medical în Germania, după ce aliaţii politicianului din opoziţie au afirmat că acesta a fost otrăvit, transmite Reuters.

Navalnîi, în vârstă de 44 de ani, a început să se simtă rău în timp ce se afla la bordul unui avion în Siberia, pe 20 august, iar ulterior a fost transportat la Berlin pentru tratament.

Probele sale de sânge au confirmat prezenţa agentului neurotoxic Noviciok, potrivit Organizaţiei pentru Interzicerea Armelor Chimice.

Navalnîi, care se reface în Germania, a acuzat că Putin se află în spatele otrăvirii sale, acuzaţie despre care Kremlinul afirmă că este falsă şi insultătoare.

În timpul unei întâlniri la Valdai Discussion Club, Putin a spus că a cerut biroului Procurorului General al Rusiei să autorizeze ca Navalnîi să iasă din ţară, la apelul soţiei acestuia.

”Existau interdicţii de călătorie împotriva lui, legate de o investigaţie judiciară şi un caz penal. Dar chiar şi aşa am cerut biroului Procurorului General să îi dea voie şi a plecat”, a arătat Putin.

Preşedintele a mai spus că dacă cineva din Rusia ar fi dorit otrăvirea lui Navalnîi, Moscova nu ar fi permis ca acesta să fie dus la Berlin pentru tratament.

Putin şi alţi oficiali nu s-au referit niciodată la Navalnîi spunându-i pe nume. Purtătorul de cuvânt al lui Putin, Dmitri Peskov, s-a referit recent la Navalnîi drept ”pacientul de la Berlin”.

Săptămâna trecută, Uniunea Europeană şi Marea Britanie au impus sancţiuni unor oficiali ruşi apropiaţi de Putin, drept pedeapsă pentru otrăvirea lui Navalnîi.

Kremlinul a condamnat sancţiunile respective ca o măsură neprietenoasă şi lipsită de fundament împotriva Moscovei şi a spus că va reacţiona.

Navalnîi a fost externat din spital luna trecută şi se reface la Berlin.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările