Vladimir Putin încearcă să fisureze NATO, prin Turcia VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele Turciei, Recept Erdogan, întâlnire la Soci cu omologul său rus, Vladimir Putin
Preşedintele Turciei, Recept Erdogan, întâlnire la Soci cu omologul său rus, Vladimir Putin

O altă criză în NATO este declanşată de determinarea Turciei de a cumpăra armament rusesc. Preşedintele Erdogan a anunţat, în plus, că Turcia ar putea coopera cu Rusia pentru construirea de avioane de luptă şi submarine. Dacă Putin ar fi dorit să slăbească alianţa militară occidentală din interior nu ar fi găsit un prilej mai bun.

Vladimir Putin şi Recep Erdogan s-au întâlnit, miercuri la Soci şi au discutat despre gaz şi Siria, dar mai ales despre armament şi bateriile suplimentare de rachete S-400 pe care Turcia, deşi membru în NATO, doreşte să le cumpere din Rusia, în ciuda opoziţiei Washingtonului. Presa turcă sugerează ca supărarea actuală a lui Erdoǧan vine din aceea că el nu a reuşit sa fi primit de către Joe Biden, săptămâna trecută, în marginea adunării generale a ONU, la New York.

Turcia ar putea coopera cu Rusia pentru construirea de avioane de luptă şi submarine, a anunţat preşedintele Recep Tayyip Erdogan, conform declaraţiilor transmise joi de agenţia Anadolu, informează AFP.

Aflat în avionul prezidenţial care îl aducea miercuri de la Soci, unde s-a întâlnit cu omologul rus Vladimir Putin, Erdogan le-a vorbit jurnaliştilor despre noile proiecte de cooperare militară cu Rusia.

„Am discutat despre ceea ce am putea face cu privire la construcţia de motoare de avioane şi avioane de luptă (...) Un alt domeniu în care putem acţiona împreună este construcţia de nave. Cu voia lui Dumnezeu, vom putea chiar să luăm dispoziţii comune pentru submarine", a spus Erdogan.

El a subliniat că nu se pune problema unui "pas înapoi" în ce priveşte livrarea unei a doua baterii a sistemului de apărare antiaeriană rusesc S-400. Erdogan a spus că, dimpotrivă, a discutat cu Putin despre 'cum să aducă la un nivel mai înalt' cooperarea militară între ţările lor.

Declaraţiile sale riscă să tensioneze şi mai mult relaţiile Ankarei cu Washingtonul, care a impus anul trecut sancţiuni Turciei pentru achiziţionarea sistemului S-400.

Totodată, Statele Unite au exclus Ankara din programul de fabricare a avionului invizibil F-35, argumentând că S-400 constituie o ameninţare pentru avioanele sale de luptă F-35 şi pentru sistemele mai largi de apărare ale NATO.

Avertismentul lui Erdogan pentru Biden

În discuţia sa cu jurnaliştii, Erdogan a evocat şi acest subiect şi a lansat un apel la Statele Unite să "livreze avioanele sau să restituie" plata de 1,4 miliarde de dolari efectuată de Ankara în contul avioanelor F-35.

Mai multe subiecte de dezacord opun Ankara şi Washington, iar Erdogan declara săptămâna trecută că relaţiile cu preşedintele american Joe Biden 'nu au început bine'.

Potrivit lui Erdogan, pe agenda discuţiilor cu Putin s-a aflat şi construirea a două noi centrale nucleare în Turcia, în cooperare cu Rusia.

Prima centrală nucleară din Turcia se află acum în construcţie de către societatea rusă Rosatom şi ar urma să devină operaţională în 2023, pentru marcarea centenarului republicii.

Deşi Erdogan s-a străduit să reflecte o atmosferă pozitivă, relaţiile ruso-turce sunt complexe, cele două state având mai ales poziţii opuse în conflictele din Libia şi Siria.

Erdogan nu a dat detalii despre discuţiile sale cu Putin cu privire la nord-vestul Siriei, în particular la regiunea Idlib, unde în ultimele săptămâni s-au intensificate raidurile forţelor ruse împotriva luptătorilor pro-Ankara.

„Nu putem nega că uneori apar probleme în regiune unde asigurăm securitatea în Idlib (...) Noi subliniem importanţa de a acţiona împreună pe acest subiect“, a arătat preşedintele turc.

Preşedintele Vladimir Putin şi omologul său turc, Recep Tayyip Erdogan, s-au declarat mulţumiţi de întâlnirea avută miercuri la reşedinţa liderului rus din staţiunea Soci, pe ţărmul Mării Negre.

„Vă mulţumesc pentru vizită. A fost foarte util şi informativ, păstrăm legătura”, a declarat Vladimir Putin după trei ore de discuţii, conform imaginilor difuzate de Kremlin.

Pe Twitter, liderul turc a calificat întrevederea drept productivă, fără a oferi detalii suplimentare.

Rivalităţi regionale, interese economice comune

Aceasta a fost prima întâlnire faţă în faţă între cei doi şefi de stat în ultimele 18 luni, ca urmare a pandemiei de COVID-19, dar la sfârşitul căreia nu au susţinut o conferinţă de presă.

Pe agenda întâlnirii cel mai probabil s-a aflat situaţia din nordul Siriei, unde raidurile ruseşti au ucis duminică unsprezece luptători pro-Ankara, potrivit Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului.

Ministrul turc al apărării, Hulusi Akar, a declarat marţi că speră ca aceste negocieri să contribuie la revenirea la o „situaţie paşnică” în zonă.

Rusia şi Turcia au o relaţie bilaterală complexă, caracterizată atât de rivalităţi regionale, cât şi de interese economice şi strategice comune.

În ultimii ani, cele două ţări au avut confruntări în Siria, unde susţin tabere opuse în regiunea Idleb, unde se află luptătorii pro-Ankara şi care nu se află sub controlul regimului de la Damasc, susţinut de Moscova. Cele două puteri au patronat un acord de încetare a focului în această regiune în 2020.

Pe lângă dosarul sirian, Rusia şi Turcia au avut poziţii divergente în ultimii ani în conflictul din Libia şi în războiul recent dintre Armenia şi Azerbaidjan din enclava Nagorno-Karabah.

În acelaşi timp însă, Ankara şi Moscova s-au apropiat ca urmare a tensiunilor dintre Moscova şi Occident şi a relaţiilor din ce în ce mai delicate ale Turciei cu aliaţii săi din NATO.

Rusia şi Turcia au, de asemenea, interese economice comune importante, în special în domenii precum turismul şi exportul de alimente.

Preşedintele Putin a menţionat, de asemenea, inaugurarea în 2020 a gazoductului TurkStream, ce transportă gazul rusesc prin Turcia şi Marea Neagră spre Europa.

Preşedintele rus i-a recomandat omologului său turc vaccinul Sputnik V

Preşedintele rus Vladimir Putin i-a recomandat miercuri omologului său turc Recep Tayyip Erdogan să folosească vaccinul Sputnik V pentru următorul rapel împotriva COVID-19, în timp ce preşedintele turc i-a mărturisit că a folosit Pfizer, relatează AFP.

Cei doi lideri s-au reunit pentru negocieri la Soci, staţiune la malul Mării Negre, în reşedinţa liderului de la Kremlin.

Putin, care tocmai a ieşit dintr-o perioadă de izolare de două săptămâni după detectarea mai multor cazuri de infecţii cu COVID-19 în rândul colaboratorilor săi, a declarat că nu a fost contaminat după ce a petrecut o zi întreagă cu un consilier infectat.

”Am un nivel ridicat de anticorpi. Slavă Domnului că sunt norocos”, a afirmat Putin, în vârstă de 68 de ani, în cadrul unei întrevederi cu Erdogan care a avut loc în afara vilei, potrivit imaginilor difuzate de preşedinţia rusă.

”Data viitoare când trebuie să vă revaccinaţi, faceţi-o la timp cu Sputnik”, a continuat Vladimir Putin. Preşedintele turc, în vârstă de 67 de ani, i-a răspuns că a primit deja un rapel cu vaccinul Pfizer.

”Atunci, data viitoare”, a răspuns liderul rus.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite