Vladimir Putin a extins lista cetăţenilor ucraineni care pot solicita paşapoarte ruseşti. Reacţia Kievului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele rus Vladimir Putin a extins decretul său prin care simplifică procedurile de acordare a cetăţeniei ruse pentru toţi locuitorii din regiunile Doneţk şi Lugansk ale Ucrainei, cunoscute şi sub denumirea de Donbas, potrivit Unian.

Această decizie este prezentată într-un nou decret cu amendamente, publicat pe site-ul oficial al administraţiei ruse.

Moscova a luat această decizie chiar înaintea alegerilor parlamentare de duminică, din Ucraina, în urma cărora un partid deschis apropierii de Rusia ar putea deveni cel mai puternic competitor al popularului partid Servitorul Poporului, condus de preşedintele recent ales Volodimir Zelenski.

La sfârşitul lui aprilie, Putin a semnat un decret pentru simplificarea procedurilor de acordare a cetăţeniei ruse locuitorilor „din anumite zone“ din regiunile ucrainene Doneţk şi Lugansk.

Noul decret înlătură sintagma „anumite zone“ din document. Toţi locuitorii din Doneţk şi Lugansk care stau pe teritoriul Federaţiei Ruse vor putea aplica pentru cetăţenie. Potrivit noului decret, şi locuitorii zonelor care se învecinează cu regiunile Doneţk şi Lugansk din estul Ucrainei aflate sub controlul guvernului de la Kiev vor putea de asemenea să aplice pentru paşapoarte ruseşti în regim de urgenţă dacă erau înregistraţi aici cu domiciliul permanent înainte de aprilie 2014, când a început conflictul.

Răspunsul Kievului nu a întârziat să apară. Ministerul Afacerilor Externe al Ucrainei a condamnat vehement tentativa autoriăţilor ruse de a extinde procedura simplificată pentru obţinerea cetăţeniei tuturor locuitorilor din regiunile Doneţk şi Lugansk. Ministerul a precizat prin intermediul unui comunicat că acţiunile părţii ruse reprezintă un amestec în treburile interne ale Ucrainei ca stat independent şi suveran şi sunt o ameninţare serioasă la adresa securităţii de pe întregul continent european.

„Este simptomatic că această provocare a fost făcută ca răspuns la iniţiativele părţii ucrainene de a detensiona situaţia. În ciuda numeroaselor declaraţii legate de dorinţa de a restabili pacea cât de curând posibil, Kremlinul demonstrează prin acţiunile sale intenţia de a continua războiul hibrid împotriva Ucrainei“, se arată în comunicat. Ministerul a mai adăugat că decretele Kremlinului nu vor fi recunoscute de partea ucraineană.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite