Vladimir Putin, despre îngheţarea activelor ruseşti în Belgia şi Franţa: „Ne vom apăra interesele”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat, vineri, că ţara sa „îşi va apăra interesele" în contextul îngheţării bunurilor sale în Franţa şi Belgia, potrivit AFP şi „Le Figaro”.

„Ne vom apăra interesele pe calea justiţiei. Poziţia noastră este clară: Rusia nu recunoaşte autoritatea acestui tribunal”, a afirmat Putin. Liderul rus a făcut referire la Curtea de arbitraj de la Haga, care a condamnat Moscova în 2014 la vărsarea unei indemnizaţii de 50 de miliarde de dolari către acţionarii companiei petroliere Iukos, a oligarhului şi opozantului Mihail Hodorkovski.

Activele Rusiei din Franţa şi Belgia au fost îngheţate la solicitarea foştilor acţionari ai Iukos în cadrul unei proceduri de compensare pentru destructurarea companiei. 

Curtea de arbitraj de la Haga a condamnat Moscova pentru că a organizat destructurarea Iukos, fost număr unu din domeniul petrolier în Rusia.

În total, în Franţa au fost îngheţate conturi în circa 40 de bănci, precum şi „opt sau nouă imobile”, a afirmat Tim Osborne, directorul executiv al GML, holdingul care îl reprezintă pe fostul acţionar majoritar de la Iukos., 

Osborne a precizat asemenea proceduri sunt în curs şi în Marea Britanie sau Statele Unite ale Americii.

În Belgia, printre conturile îngheţate sunt şi cele ale ambasadei Rusiei şi ale reprezentanţelor permanente ale Rusiei pe lângă UE şi NATO de la Bruxelles, a indicat Ministerul rus al Afacerilor Externe.

Liderul diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov, a ameninţat că Moscova va lua măsuri echivalente celor aplicate în ţările occidentale.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite