Vladimir Putin compară comunismul cu creştinismul şi mumia lui Lenin cu moaştele sfinţilor creştini

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele rus Vladimir Putin a asemănat comunismul cu creştinismul şi mumia lui  Vladimir Ilici Lenin din mausoleul din Piaţa Roşie din Moscova, cu venerarea moaştelor sfinţilor creştini, scrie RT.

"Poate voi spune ceva care îi va deranja pe unii, dar aşa înţeleg", a spus Putin în filmul  documentar Valaam, din care postul de televiziune Rossia 1 a difuzat un fragment. "În primul rând, credinţa ne-a însoţit întotdeauna, devenind mai puternici de fiecare dată când ţara noastră a trecut prin vremuri grele.

"Au fost acei ani de ateism militant atunci când preoţii au fost prigonţi, bisericile au fost distruse, dar în acelaşi timp s-a creat o nouă religie. Ideologia comunistă este foarte asemănătoare cu cea a creştinismului, de fapt: libertate, egalitate, fraternitate, dreptate - totul este expus în Sfânta Scriptură, totul este acolo. "

Liderul de la Kremlin a subliniat că puterea sovietică "nu a inventat nimic nou, ci pur şi simplu şi-a adaptat la propria ideologie ceea ce umanitatea inventase deja cu mult timp în urmă". 

"Pe Lenin l-au pus într-un mausoleu. Cu ce este el diferit de relicvele sfinţilor pentru ortodocşi şi, în general, pentru creştini?", s-a întrebat retoric şeful statului rus, care a declarat că partizanii înhumării mumiei lui Lenin îi spun că în lumea creştină nu există tradiţia de a nu îngropa rămăşiţele umane. "Cum să nu? Mergeţi la Muntele Athos şi veţi vedea că există relicve de sfinţi", a susţinut el.

   După ce Lenin a murit în 1924, trupul liderului bolşevic a fost îmbălsămat şi pus într-un mausoleu în Piaţa Roşie din Moscova. Cultul lui Lenin face parte din ideologia sovietică. Dezbaterea publică despre posibilitatea de a înhuma trupul lui Lenin a revenit în dezbatere în Rusia încă din primele zile de  Perestroika, în anii 1980.

Potrivit mai multor sondaje, circa 60% dintre ruşi sunt în favoarea înhumării rămăşiţelor pământeşti ale fondatorului Uniunii Sovietice, însă Kremlinul asigură că înhumarea mumiei lui Lenin nu este un subiect pe agenda sa. 

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite