VIDEO Trei femei împotriva lui Putin. Un proces-spectacol, ca pe vremea lui Stalin?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Trei tinere soliste din Rusia riscă şapte ani de închisoare pentru „huliganism”, după ce au cântat o „rugăciune punk” anti-Putin la un concert susţinut în cea mai mare catedrală din Moscova.

Solistele trupei „Pussy Riot” au ajuns după gratii în urmă cu cinci luni şi au apărut, astăzi, în faţa judecătorilor de la Moscova, fiind acuzate de „huliganism motivat de ură religioasă şi ostilitate”, informează Russia Today.

Nadezhda Tolokonnikova (22 de ani), Maria Alyokhina (24 de ani) şi Ekaterina Samutsevich (29 de ani) au iscat un adevărat scandal politic după ce, în februarie 2012, chiar înaintea alegerilor prezidenţiale câştigate de Vladimir Putin, au cântat pe scena Catedralei Iisus Mântuitorul din Moscova o „rugăciune punk” ofensatoare la adresa actualul şef de stat.

După aproape jumătate de an de la incident, cele trei soliste ale trupei „Pussy Riot” sunt protagonistele celui mai controversat proces din ultimii ani din Rusia, scrie „Deutsche Welle”.

Pentru Biserica Ortodoxă rusă, Catedrala Iisus Mântuitorul din Moscova este simbolul renaşterii după prăbuşirea Uniunii Sovietice, preşedintele rus Vladimir Putin fiind un obişnuit al locului. Însă, de câteva luni încoace, catedrala a fost în epicentrul unui scandal religios şi politic, în care libertatea de expresie din Rusia este pusă sever la îndoială.

Procesul celor trei tinere a început luni în capitala rusă şi se anunţă a fi cel mai controversat caz din ultimii ani, comentează „Deutsche Welle”.

Unele voci critice compară procesul cu epurările întreprinse de Iosif Stalin în anii '30, în timp ce altele se bucură de „spectacol” şi urmăresc cu sufletul la gură transmisiunea live pe internet a procesului.

Astfel este divizată şi populaţia rusă, care în proporţie de 39% consideră că „nişte ani după gratii sunt exact ce au nevoie fetele de la Pussy Riot”, iar în proporţie de 37% se declară împotriva pedepsei cu închisoarea.

Susţinătorii tinerelor rusoaice acuză autorităţile moscovite de abuz de putere şi de răzbunare politică, în condiţiile în care „cele trei fete sunt tratate de parcă ar fi fost prinse planificând un atac terorist”, scrie „Deutsche Welle”.

image

Critici la adresa autorităţilor ruse vin şi din partea organizaţiilor de apărare a drepturilor omului. Amnesty International le descrie pe cele trei soliste ale  „Pussy Riot” drept „prizoniere politice”, în timp ce liderul „Helsinki Watch”, Ludmila Alexeieva, susţine că întreaga lume asistă la un „proces politic”.

La prima înfăţisare desfăşurată luni în faţa judecătorilor moscoviţi, tinerele au declarat că reprezentaţia lor din Catedrala Iisus Mântuitoriul a fost, într-adevăr, o „greşeală etică”, dar care nu reprezintă un delict sau o infracţiune potrivit legislaţiei ruseşti.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite