VIDEO Sovieticii au riscat viaţa lui Iuri Gagarin pentru a cuceri spaţiul înaintea americanilor - documente

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În urmă cu 50 de ani, Iuri Gagarin a fost primul om care a călătorit în spaţiu. Potrivit unor documente desecretizate recent, liderii sovietici erau dispuşi să rişte viaţa cosmonautului în încercarea de a-i depăşi pe americani în cucerirea spaţiului, relatează spiegel.de.

Documentele menţionează o serie de defecţiuni tehnice care s-au produs cu ocazia primului zbor al unui om în spaţiu, realizat de Iuri Gagarin pe 12 aprilie 1961. Cosmonautul rus aproape că nu a reuşit să deschidă valva sistemului de alimentare cu oxigen ataşată de costumul său spaţial.

"Lui Gagarin i-au trebuit aproape şase minute pentru a deschide valva de respiraţie. Un cablu era încurcat", se arată în documente.

Cu două zile înainte de lansare, inginerii ruşi au descoperit că greutatea combinată a costumului de cosmonaut, a scaunului acestuia şi a lui Gagarin însuşi depăşea cu 14 kilograme limita admisă. Ei au îndepărtat în mare grabă câteva echipamente electronice, inclusiv doi senzori de presiune şi temperatură. Din această cauză s-a produs un scurtcircuit, iar tehnicienii ruşi au stat o noapte întreagă pentru a remedia defecţiunea.

În afara problemelor tehnice, documentele mai prezintă şi disponibilitatea liderilor sovietici de a risca viaţa lui Gagarin cu scopul de a învinge cu orice preţ Statele Unite în cursa pentru cucerirea spaţiului.

Pentru a câştiga timp, programul sovietic spaţial adopta soluţii rapide şi simple, care nu au fost, însă, întotdeauna optime din punct de vedere tehnic, mai scrie spiegel.de. Un exemplu este faptul că liderii sovietici au decis, în deplină cunoştinţă de cauză, să nu înzestreze capsula spaţială cu sisteme de siguranţă în cazul producerii unui incendiu sau în cazul în care lansarea era ratată.

Anumite secţiuni din sistemul de control au cedat la 156 de secunde după lansarea rachetei Soyuz, iar motoarele s-au oprit 15 secunde prea târziu. La puţin timp după aceea, Gagarin a raportat centrului de control că un creion pe care îl folosea pentru a-şi ţine jurnalul de bord a ieşit din suportul său şi a început să plutească prin capsulă, într-o zonă a acesteia în care cosmonautul rus nu putea să ajungă. "Am luat jurnalul de bord şi l-am pus în buzunar, din moment ce oricum nu mai e de folos", a spus cosmonautul de pe orbită.

După 110 minute, Gagarin a aterizat la o distanţă de 33 de kilometri de oraşul Engels de pe fluviul Volga - la aproximativ 600 de kilometri de locul unde era programată aterizarea. Pentru că sovieticii nu au inventat un mecanism care să asigure o aterizare sigură şi confortabilă a cosmonauţilor, Gagarin s-a catapultat din capsula spaţială cu ajutorul unei paraşute, la o altitudine de 7.000 de metri deasupra Terrei

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite