VIDEO Ruşii dau din fund împotriva autorităţilor

VIDEO Ruşii dau din fund împotriva autorităţilor

Un elev al Institutului de Aviaţie Civilă din Ulianovsk care deschide parodia „Satisfaction“ ce a dus la o mişcare de rezistenţă cetăţenească în Rusia FOTO Captura YouTube

Un simplu act de umor s-a transformat într-o mişcare de rezistenţă cetăţenească în Rusia, mişcare care a cuprins diverse categorii: studenţi, sportivi şi chiar şi pensionari.

Ştiri pe aceeaşi temă

La 16 ianuarie, 14 elevi ai Institutului de Aviaţie Civilă din Ulianovsk, oraşul de pe Volga în care s-a născut Lenin, au publicat pe reţeaua socială VKontakte, un fel de Facebook rusesc, o parodie „erotică“ a videoclipului melodiei dance-electronice „Satisfaction“ aparţinând DJ-ului Benny Benassi.

Directorul instituţiei de învăţământ a reacţionat dur, asimilând acest act al elevilor săi cu manifestările formaţiei feministe de punk rock Pussy Riot, vânată de autorităţile ruse pentru spectacolele sale anti-Putin, iar administratorul campusului s-a arătat de-a dreptul îngrozit şi dezgustat de o „ruşine“ care nu i s-a mai întâmplat până acum în cei 20 de ani de activitate. Cazul a deranjat şi Rosaviaţia, agenţia federală rusă a transportului aerian, care a condamnat ferm un „ episod imoral“. Iar postul public de televiziune Rossia 1 a alocat subiectului un timp de emisie important, cu imagini în buclă comentate în nota politicii de stat.

Parodia de la care a început nebunia

O anchetă a fost deschisă în vederea stabilirii măsurilor disciplinare necesare. Ameninţaţi cu exmatricularea, cei 14 elevi au primit un sprijin spontan şi neaşteptat din toate colţurile Rusiei.

Studenţi, sportivi şi chiar şi pensionari au intrat în hora „Satisfaction“ cu filmuleţe identice, manifestându-şi astfel - pe Facebook, VKontakte sau YouTube - susţinerea pentru elevii din Ulianovsk.

Primii care s-au solidarizat cu viitorii piloţi au fost elevii unei instituţii aflate sub egida Ministerului pentru Situaţii de Urgenţă. Aceştia s-au filmat dansând la rândul lor într-un cămin (video mai jos) pe ritmurile „Satisfaction“.

Aprecieri numeroase şi comentarii generoase au primit şi membrele unei echipe de biatlon, care au oferit direct din cantonament versiunea lor (video mai jos) a campaniei #SatisfactionChallenge.

Hora a ajuns chiar până la vârstnici, cu implicarea (video mai jos) unor pensionare din Sankt Petersburg, oraşul de origine al lui Vladimir Putin.

Elevii de la şcoala de aviaţie nu au vrut să transmită ceva anume, doar s-au distrat. În schimb, campania de solidaritate faţă de ei declanşată de reacţia autorităţilor s-a transformat într-o amplă mişcare de rezistenţă cetăţenească. O mişcare care pune sub semnul îndoielii „educaţia patriotică“ şi „ valorile tradiţionale“ promovate în ultimul timp de Kremlin, comentează presa occidentală.

Membrele trupei ruse de muzică pop Serebro dansând în cadrul campaniei #SatisfactionChallenge FOTO Captură YouTube

Într-un final, autorităţile au cedat şi scandalul s-a stins prin decizia Parchetului de a nu deschide un dosar în acest caz.

„Această epidemie de «dirty dancing» («dans murdar», n. red.) risca să inflameze ţara în plină campanie electorală - o campanie care, până acum, nu a produs nimic interesant decât o baie în apă rece (a lui Vladimir Putin, n. red.) cu ocazia Teofaniei“, scrie Andrei Kolesnikov, editorialist la Novoe Vremea şi cercetător la Centrul Carnegie din Moscova.

Comentând acest caz, psihologul Pavel Şneidermann remarcă un aspect nemaiîntâlnit până acum în societatea rusă, şi anume apariţia unei generaţii cu o mentalitate generatoare a unei adevărate revoluţii sexuale.

„Aceşti tineri au o mare libertate interioară, îndrăzneală şi spontaneitate. Sunt mai greu de supus, pentru că cedează mai puţin manipulării, care exploatează pe larg sentimente precum ruşinea şi vinovăţia. Există şanse mai mari ca să devină adulţi mai calzi în relaţiile interpersonale, mai vii (…). Asistăm la o adevărată revoluţie sexuală. (…) O revoluţie care se manifestă, de altfel, prin cel mai paşnic mod posibil, prin dans“, conchide Pavel Şneidermann pentru Le Courrier de Russie.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările