VIDEO Putin şi frica de şaman: bărbatul care şi-a propus să-l alunge de la putere pe preşedintele rus insistă să ajungă la Moscova. Poliţia l-a arestat din nou

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aleksandr Gabişev, şamanul siberian care a început o călătorie pe jos prin întinsa Rusie pentru a-l alunga de la putere pe „demonul“ Vladimir Putin înainte de a fi reţinut, trimis acasă şi declarat nebun, a fost arestat din nou, marţi, de către poliţia rusă, informează AFP.

Şamanul a fost reţinut prima dată în septembrie şi trimis în regiunea sa natală, unde a fost supus unei expertize medicale şi declarat „iresponsabil de actele sale din cauza unor tulburări mintale“.

După ce şi-a reluat periplul de peste 7.000 de kilometri, şamanul a fost arestat din nou, de-a lungul unei autostrăzi.

Informaţia privind arestarea lui Aleksandr Gabişev a fost făcută publică de o organizaţie care îi reprezintă interesele.

Într-un filmuleţ făcut public marţi pe reţelele de socializare şamanul apare în zăpadă, noaptea, vorbind cu mai mulţi bărbaţi în uniformă şi înconjurat de maşini.

Aleksandr Gabişev, un şaman în vârstă de 51 de ani din Iakutsk, capitala Republicii Saha, situată în nordul Siberiei Orientale, a plecat prima dată pe jos spre Moscova în martie, pentru a organiza un ritual de exorcizare în faţa Kremlinului şi a-l alunga astfel de la putere pe „demonul“ Vladimir Putin, care îşi ţine ţara, potrivit lui, „în frică şi în depresie“. A adunat pe drum mai mulţi aderenţi, unii convinşi, alţii amuzaţi de ideile sale. Îşi propusese să ajungă în faţa Kremlinului în 2021, dar  a fost arestat în noaptea de 17 spre 18 septembrie în Republica Buriatia, în sudul Siberiei Orientale. Campase, împreună cu însoţitorii săi, pe marginea unei autostrăzi din apropierea Lacului Baikal.

Cu toate că a fost arestat pentru comiterea unei crime, şamanul s-a trezit cu un dosar pentru „apeluri publice la activităţi extremiste“, o infracţiune pasibilă cu trei ani de închisoare. Luând act de cazul său, Ministerul rus al Sănătăţii s-a declarat pregătit să-i „acorde asistenţă medicală de calitate“.

Principalul opozant al Kremlinului, Aleksei Navalnîi, a criticat acum câteva luni metodele aplicate de autorităţile ruse împotriva lui Aleksandr Gabişev, comparându-le cu cele ale „KGB-ului sovietic“.

Momentul reţinerii poate fi văzut începând de la minutul 1 şi 47 de secunde

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite